Ta in en investerare i ditt företag

10/7/2018
3
minuter

Christian Billing

Marketing Manager Sweden
Qred AB
3
minuter

Som företagare är pengar något som kan hota eller främja din tillväxt, eller t o m hota företagets hela existens. Att ta in en investerare i ditt företag kan vara en bra idé, men tänk på vad det kan få för konsekvenser!

Fördelar och nackdelar med investerare

Det finns såklart, precis som med så mycket annat, både för- och nackdelar med att ta in investerare i sitt företag. Den största risken är att ge investeraren eller investerarna för mycket inflytande i företaget, som t ex att ge dem majoritetsägande eller för stort ägandeskap i bolaget. Det här kan dock även vara till en fördel. Om investeraren har ett stort ägande så blir han eller hon mer motiverad till att det ska gå bra. Så att de t ex utnyttjar sitt nätverk till fullo eller investerar ännu mer pengar. A och O är att ha en samsyn och att ha klart för varandra hur vinster och eventuella förluster ska fördelas. En annan nackdel är att det ofta kan vara väldigt tidskrävande och osäkert att söka efter investerare.

7 tips för att säkra en bra investering

  1. Ta referenser på din potentiella investerare för att vara säker på att personen är rätt för ditt företag.
  2. Gör din research om personen. Kanske t o m en kreditupplysning på personen och dennes eventuella företag? Kolla upp personer och företag på webbplatser som Allabolag, UC, m.m.
  3. Skippa hiss-pitchen i första mötet. Eller så drar du den på begäran. Som småföretagare bör du spela på andra värden snarare än att du har en revolutionerande affärsidé. Tala mer om dina bakgrund, vision, eller anställda.
  4. Var kräsen om du har flera att välja bland. Kom ihåg att den som erbjuder mest kapital vid en första runda inte behöver vara den bästa kandidaten. Ett långsiktigt samarbete mellan investerare och företagare är oftast det mest fruktsamma.
  5. Var beredd på att ta emot personens åsikter när du samtidigt tar emot personens pengar.
  6. Skriv avtal som t ex emissionsavtal och aktieägaravtal. Ska personen ingå i en mer operativ roll än att bara investera är det en god idé att skriva ett kompanjonavtal.
  7. Bjud in investeraren till att se din verksamhet “in action”. Låt denne skugga dig eller dina anställda under en dag för att fatta tycke och förstå din verksamhet ännu bättre. Inte bara se siffror eller läsa på din hemsida.

Tips! Läs vår artikel om Kompanjonavtal

Olika typer av investerare

Affärsänglar
Rika personer som vill satsa pengar i (onoterade) företag som ofta har en egen erfarenhet av att vara entreprenörer. De vill ofta fungera som mentorer och bollplank till sina investeringar.

Riskkapitalister
Företag eller personer som investerar i företag som har tillväxtpotential och på så sätt se sin investering bära frukt på sikt. Avkastning i antingen vinst eller genom att sälja sina aktier.

Statliga, regionala eller kommunala bidrag och investeringar
I Sverige finns det en rad bidrag eller investeringar att söka till sitt företag, t ex genom Almi Företagspartner.

Företagslån - ett bra alternativ?

Nu när du har lite mer kunskap om investerare så kan det vara bra att jämföra mot något, som t ex ett företagslån. Nackdelen med att leta efter investerare är som sagt att det kan vara tidskrävande och att du ger upp för mycket av ditt företag, antingen i ägande eller i styrning. Med ett företagslån hos Qred kan du ansöka och få pengarna utbetalda samma dag. Utan att riskera bolagets ägandeskap eller att du ska lägga ned för mycket tid i onödan. Vill du dessutom lösa ett tillfälligt behov av likviditet för att växa så kan du ta ett lån, lösa det i förtid och bli mer attraktiv för framtida investerare. Lös din tillväxt idag med Qred Företagslån!

Lycka till med företagandet!
/Teamet på Qred

Håll dig uppdaterad som företagare!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tillgång till de senaste nyheterna, instruktioner och inspirerande innehåll för företagare!

Prenumerera idag

Footer

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil