Företagsinteckning - Vad är företagshypotek?

Kort sammanfattning

Företagsinteckningar, även kallat företagshypotek, är en smart finansieringsform som ger företagare möjlighet att låna större kapital till lägre räntor för att driva tillväxt. Genom att använda företagets tillgångar som säkerhet kan man få tillgång till mer finansiering än med vanliga lån.

Är du småföretagare och undrar över finansieringsalternativ? Låt oss dyka in i världen av företagsinteckningar! Det är mer än bara lån – det är en smart väg till ekonomisk frihet och tillväxt. Tänk på det som ett sätt att 'hypotekera' ditt företag för att säkra kapital, samtidigt som du behåller full kontroll. Är du redo att utforska hur denna finansieringsform kan ge ditt företag en boost? Upptäck hur företagshypotek (tidigare företagsinteckning) kan bli din företagsräddare!

På 5 minuter eller mindre kommer du att lära dig vad ett företagshypotek är, hur du kan använda det för att få ditt företag att växa samt risker och fördelar att överväga. 

Vad är företagsinteckning eller företagshypotek?

Båda ‘företagsinteckning’ och ‘företagshypotek’ används för att beskriva samma koncept - men låter det komplicerat? Tänk igen! Det är faktiskt ett smart sätt för ditt företag att låna pengar. Genom att 'inteckna' (som att ge en säkerhet) vissa tillgångar i ditt företag, som fastigheter eller utrustning, kan du få tillgång till kapital och lån. Det är som att ditt företag säger 'Jag lovar att betala tillbaka, och här är min säkerhet!' 

Företagshypotek betyder möjligheter för ditt företag

Företagshypotek är inte bara en finansiell term, det är ett riktigt verktyg för tillväxt. Behöver du pengar för att uppgradera din utrustning eller kanske för att ta ditt företag till nästa nivå? Inga problem. Med företagshypotek kan du använda det du redan äger som en brygga till det du behöver. Det är ett sätt för ditt företag att använda det som redan finns och i princip byta det mot något ännu mer värdefullt. Och om något oväntat dyker upp? Stressa inte – företagshypotek ger dig den finansiella bufferten du behöver. Tänk på det som din företagslivlina som hjälper dig att hålla dig flytande och sträva framåt.

Hur du säkrar en företagsinteckning

Att ansöka om en företagsinteckning är enklare än du tror! Här är steg-för-steg hur du navigerar i processen:

Steg 1: Förbered din ansökan. Samla ihop dina finansiella rapporter och affärsplaner. Det är som att packa en ryggsäck inför en vandring – du vill vara väl förberedd.

Steg 2: Välj rätt tillgångar att inteckna. Det kan vara fastigheter, utrustning eller andra värdefulla företagstillgångar.

Steg 3: Hitta en passande långivare som erbjuder bra förmåner som funkar för dig och ditt företag.

Steg 4: Ansök om företagsinteckning. Skicka in din ansökan och alla nödvändiga dokument. Det är dags att visa vad ditt företag går för!

Steg 5: Förhandla villkoren. Diskutera räntor, återbetalningstider och andra detaljer. Det är lite som att pruta på en marknad, men mer professionellt.

Steg 6: Slutför avtalet. När allt är godkänt, är det bara att signera och fira – du har just säkrat din företagsinteckning!

Tips: Kom ihåg att noggrannhet och tydlighet är nyckeln under hela processen.

Kostnader för företagshypotek

När det kommer till kostnaden för en företagsinteckning är det svårt att ge en konkret uppskattning på exakta kostnader, då det beror mycket på företaget i fråga. Tänk dock på det hela som en investering i ditt företags framtid - du kommer att stöta på avgifter som uppläggningsavgift, räntor och eventuellt en värderingsavgift för de tillgångar du intecknar. 

Men oroa dig inte, det finns sätt att hålla kostnaderna i schack. Var noga med att jämföra olika långivare för att hitta de mest fördelaktiga räntorna och villkoren. Och kom ihåg, en väl genomtänkt affärsplan kan också hjälpa dig att förhandla fram bättre villkor. Så, planera smart och din företagsinteckning blir en lönsam affär!

Varför välja en företagsinteckning? Och viktiga risker att överväga

Som med alla beslut finns det såklart både förmåner och risker. Här går vi igenom bara några som du kan tänka på. 

Fördelar:

  • Tillgång till större kapital: Möjlighet att låna mer pengar än med vanliga lån, vilket öppnar dörren för större möjligheter.
  • Lägre räntor: Med säkerheten i inteckningen kommer ofta förmånligare räntor, vilket gör det mer kostnadseffektivt.
  • Flexibilitet: Anpassa lånevillkoren efter ditt företags specifika behov och situation.

Risker och överväganden:

  • Risk för tillgångar: Viktigt att komma ihåg är risken att förlora de intecknade tillgångarna vid misslyckad återbetalning - en allvarlig övervägande.
  • Kostnader: Var alltid medveten om alla avgifter och räntor associerade med lånet, för att undvika oväntade kostnader.

Få ditt företag att växa med ett företagslån från Qred

Om företagshypotek inte känns rätt för ditt företag just nu, oroa dig inte. Med ett företagslån från Qred kan ditt nya företag investera i ny utrustning, öka marknadsföringen och anställa fler kompetenta medarbetare. På Qred erbjuder vi företagslån på mellan 10.000 och 2 miljoner kronor, och med en smidig ansökningsprocess kan du få tillgång till kapital snabbt och enkelt - om allt ser bra ut kan du till och med få pengarna på kontot samma dag! 

Vanliga frågor om företagshypotek:

Vad är en företagsinteckning?

En företagsinteckning är en form av säkerhet där ett företag använder sina tillgångar, såsom fastigheter eller utrustning, som säkerhet för ett lån.

Hur tar man ut företagsinteckning?

För att ta ut en företagsinteckning behöver företaget först identifiera vilka tillgångar som ska användas som säkerhet, välja en lämplig långivare och sedan genomgå långivarens ansökningsprocess, vilket inkluderar att tillhandahålla nödvändig finansiell information och dokumentation.

Vad kostar det att ta ut företagsinteckning?

Kostnaden för att ta ut en företagsinteckning varierar, men den inkluderar vanligtvis uppläggningsavgifter, räntor baserade på lånebeloppet och långivarens bedömning av risken, samt eventuella avgifter för värdering av de intecknade tillgångarna.

Hur vet man om det finns företagsinteckningar?

Företagsinteckningar registreras ofta i offentliga register, såsom ett företagsregister eller ett lantmäteri, beroende på landets specifika lagstiftning och system. Dessa register kan konsulteras för att fastställa om det finns befintliga företagsinteckningar på ett specifikt företag.

Dela inlägget