Kreditkortets historia

18/11/2021
3
minuter
En person betalar en man i röd tröja med Qreds kreditkort
3
minuter

Under århundradena har formen för pengar förändrats. Från att ha varit gjorda av diverse olika material som brons, silver, guld och andra metaller, så har de nytt fått ny form. Nu har mynt blivit till sedlar som i sin tur kan bli digitala siffror på konton och kreditkort. 

Kreditkortet som uppfinning

Även om historikern Jonathan Kenoyer menar att konceptet med, i sig värdelösa, verktyg har funnits i över 5 000 år, så är det inte förrän på 1800-talet som handlare började använda sig av metoder för att hantera krediter av köpare. 

Men dessa metoder var inte så sofistikerade som ett kort. Det kunde vara att man skrev upp sig i en liggare, en kreditbok, för att hålla koll på vad man var skyldig och sedan kunde man betala vid ett senare tillfälle. Man handlade på krita, helt enkelt. 

Man kan väl säga att de första exemplaren som var någorlunda lika dagens kreditkort kom under början på 1900-talet. 

En tidslinje över kreditkortets historia

1914

Western Union lanserar “Metal Money”, föregångaren till kreditkort för konsumenter.

1946

Bankiren John Biggins det ett kort som går att använda inom två kvarters radie kring Biggins Bank.

1950

Diners Club (som finns än idag) skapar det första multifunktionella kortet, som ursprungligen användes av affärsmannen Frank McNamara.

1958

American Express lanserar sitt första kort i USA och Kanada.

1960

IBM-ingenjören Forrest Parry uppfinner magnetremsan som används på kreditkort och ID-brickor.

1980-2010

En uppsjö av olika banker och institut världen över lanserar sina kreditkort. Täckningen världen över skiljer sig dock och kontanta medel fyller fortfarande sitt syfte.

2014

Apple lanserar Apple Pay.

2015

Tätt efter Apple Pay lanseras Android Pay, det som nu heter Google Pay.

2021

Qred lanserar sitt kreditkort för företagare. Tanken är att det ska vara det enklaste sättet för företagare att sköta sin vardag. Nya funktioner släpps kontinuerligt.

Framtiden för kreditkort

Att spå 10, 20, eller 50 år in i framtiden kan vara svårt. Utvecklingen går snabbare än någonsin och digitaliseringen gör verkligen att nya produkter och tjänster kan vara ute på väldigt kort tid. Däremot behöver samhällen och världen bli mer jämställd när det kommer till förutsättningar för infrastruktur. 

Det vi vet idag är att digitala, s k virtuella kort, har verkligen visat sig fungera bra i samband med kontaktlösa betalningar. Dessa kort kan användas med Visa, Mastercard eller någon annan leverantör. 

Virtuella kort blir också i mångt och mycket säkrare än ett fysiskt kort som har alla uppgifter på sitt kort, med en tillhörande PIN-kod. De virtuella korten kan kopplas till biometriska säkerhetslösningar för inloggning, signering och verifiering, som t ex Touch-ID eller Face-ID. 

Apple Pay och Google Pay

Beteenden förändras ständigt och under pandemin såg man en stor ökning av kontaktlösa betalningar. Faktum är att andelen som använder kontaktlösa betalningar har mer än tredubblats de senaste fyra åren - från 24% år 2017 till 84% år 2021, enligt statistik från Svensk Handel. 

En stor anledning till att människor börjat använda sin smartphone eller smartwatch för kontaktlösa betalningar är för att slippa trycka på den betalterminal som så många tidigare har tryckt på. 

Kort- och betalmetoder förändras medan konton består

Medan betalmetoden har gått från pengar till kort och smarta digitala lösningar, så har en sak varit densamma - kontot som pengarna kommer från. Hur kontot kommer att utvecklas i framtiden är också svårt att sia om. Har du någon idé? 

Qreds kreditkort för företagare är framtiden…

… men vi är inte riktigt där än. 

Vi kommer att kontinuerligt lägga till funktioner och annat som våra kunder efterfrågar till vårt företagskort Qred VISA. Har du tankar och idéer på vad det skulle kunna vara? Skicka ett mail till christian.billing@qred.com 

Hoppas att du tyckte att det här inlägget var intressant. Dela gärna artikeln i sociala medier för att andra ska få lära sig mer om kreditkortets historia. 

/Christian 

Dela inlägget