Starta enskild firma - Så gör du steg för steg

Kort sammanfattning

Att starta en enskild firma kan vara ett bra alternativ för småföretagare i Sverige. Det är en enkel och kostnadseffektiv struktur med full kontroll över företaget och dess vinster. Du behöver registrera dig hos verksamt.se, ansöka om F-skattsedel och eventuellt momsregistrera dig.

Har det blivit dags att starta din enskild firma? Vad kul! Men vad är en enskild firma, och hur fungerar det egentligen? Oroa dig inte - här hittar du svaren innan du startar eget företag. Vi på Qred förklarar allt du behöver veta om att starta en enskild firma.

På 5 minuter eller mindre kommer du att läsa om vad en enskild firma är, hur du startar en från grunden och hur Qred kan hjälpa dig finansiera ditt företags tillväxt. 

Vad är en enskild firma?

En enskild firma är en vanlig företagsstruktur i Sverige som ofta väljs av småföretagare. Det är en affärsform där du som ägare är detsamma som företaget - alltså att du har fullt personligt ansvar för företagets skulder och förpliktelser. Fördelarna med en enskild firma inkluderar en enkel och snabb registreringsprocess samt att du har full kontroll över företaget och dess vinster. Det finns också flexibilitet när det gäller bokföring och beskattning, och du kan till och med använda ditt privata bankkonto för företagstransaktioner om du önskar.

Skillnader mellan olika typer av företagsstrukturer

Nu när vi förstår vad en enskild firma är, hur fungerar de andra vanliga företagsformer?

Aktiebolag: Ett aktiebolag (AB) är en separat juridisk enhet från ägaren och erbjuder begränsat personligt ansvar. Det innebär att du som ägare inte är personligt ansvarig för företagets skulder. Å andra sidan kräver AB mer komplex bokföring och har högre registreringskostnader.

Handelsbolag: Ett handelsbolag är en företagsstruktur som används när två eller flera personer går samman för att driva företag tillsammans. Ägarna har delat ansvar och delar på både vinst och förluster - precis som en enskild firma har handelsbolag enklare bokföring och är kostnadseffektivt att starta, men ägarna är personligt ansvariga för företagets skulder. 

Är du osäker på om du ska starta en enskild firma eller ett aktiebolag? Överväg för- och nackdelarna som medföljer alla tre typer och bestäm vilken som passar dina behov bäst. 

Steg för steg: hur du startar en enskild firma

Steg 1: Registrera din enskild firma

Börja med att registrera ditt företag hos verksamt.se - genom denna portal kan alla relevanta myndigheter få tillgång till din registrering. Att registrera din enskild firma innebär att du officiellt skapar ditt företag och ger det en juridisk identitet.

Steg 2: Bli godkänd för F-skatt

Nästa steg är att ansöka om F-skattsedel hos Skatteverket. F-skatt är en förutsättning för att driva företag i Sverige och innebär att du kan fakturera dina kunder och betala skatt på dina inkomster. Det är också ett krav för att få momsregistrering.

Steg 3: Ansök om momsredovisning

Om din årliga omsättning överstiger ett visst tröskelvärde måste du momsregistrera ditt företag. Detta innebär att du kommer att debitera moms på dina fakturor och sedan redovisa den moms du har tagit in till Skatteverket. Momsregistrering innebär en extra administrativ börda, men det kan också vara fördelaktigt beroende på din verksamhet och kundbas.

Steg 4: Säkra företagsnamn och försäkringar

Sist men inte minst, välja ett lämpligt företagsnamn som är unikt och inte redan används av någon annan. Kontrollera också att ditt företagsnamn är registrerat och inte bryter mot några varumärkesrättigheter. Utöver detta kan du överväga att teckna försäkringar som är relevanta för din verksamhet, som ansvarsförsäkring och företagsförsäkring.

Vad kostar det att starta enskild firma?

Att starta en enskild firma kan vara kostnadseffektivt jämfört med andra företagsstrukturer. Registreringsavgiften på mellan 1.000 och 2.000 kronor hos Bolagsverket är den största kostnaden. För att ansöka om F-skattsedel hos Skatteverket tillkommer en avgift på cirka 500 kronor. Utöver dessa kostnader kan du också budgetera för eventuella konsultationsavgifter, som revisor eller juridisk rådgivning, samt eventuellt startkapital för att täcka initiala utgifter för din verksamhet. 

Så här skapar du en realistisk budget för ditt företag:

Inventera kostnader: Identifiera alla dina företagskostnader, inklusive löner, hyra, driftskostnader och marknadsföring, med mera.

Planera inkomster: Estimera företagets intäkter baserat på försäljningsprognoser och kundförväntningar.

Långsiktigt perspektiv: Tänk på långsiktiga investeringar och spara för framtida tillväxt och oförutsedda utgifter. En realistisk budget är nyckeln till att hålla din verksamhet på rätt spår ekonomiskt.

När det blir dags att göra företagsinköp kan du göra det enklare med Qreds företagskort. Allt som köps med kortet hamnar på en och samma faktura, som kommer en gång i månaden, och det går att använda överallt. Beställ ditt företagskort idag! 

Få din enskild firma att växa med ett företagslån från Qred

Med ett företagslån från Qred kan ditt nya företag investera i ny utrustning, öka marknadsföringen och anställa fler kompetenta medarbetare. På Qred erbjuder vi företagslån på mellan 10.000 och 2 miljoner kronor, och med en smidig ansökningsprocess kan du få tillgång till kapital snabbt och enkelt - om allt ser bra ut kan du till och med få pengarna på kontot samma dag! 

Frågor och svar om att starta enskild firma 

Hur mycket kostar det att registrera en enskild firma?

Kostnaden för att registrera en enskild firma varierar, men den primära avgiften hos Bolagsverket ligger vanligtvis mellan 1 000 och 2 000 kronor.

Vad krävs för att starta en enskild firma?

För att starta en enskild firma måste du registrera företaget hos Bolagsverket, ansöka om F-skattsedel hos Skatteverket och eventuellt momsregistrera det om din årliga omsättning överstiger tröskelvärdet.

Är det värt att starta en enskild firma?

Absolut! Om det är i linje med din affärsmodell och du är beredd att bära det personliga ansvaret för företagets skulder kan det vara värt att starta en enskild firma - särskilt om du har enklare ekonomiska behov.

Hur mycket får man tjäna i en enskild firma?

Det finns ingen specifik inkomstbegränsning för en enskild firma i Sverige. Din inkomst beror på din verksamhets typ och omfattning samt skattelagstiftningen. Du betalar skatt på din inkomst enligt gällande skattesatser.

Dela inlägget