My Qred

Vi har just nu problem med våra telefoner. Vänligen skicka ett mail till support@qred.se eller chatta med oss här på hemsidan. Vi beklagar detta och arbetar på en lösning.

My Qred

Just nu upplever vi tekniska problem med vårt telefonsystem, vi ber om ursäkt för besväret. Har du ett brådskande ärende vänligen maila oss på support@qred.se eller använd chatten!

My Qred

Vår tjänst kommer att vara under underhåll 15 dec mellan 05-06.30. Detta kan påverka ansökningsprocessen.

Så upptäcker du en manipulerad mätarställning på din bil

11/7/2022
2
minuter
Digital mätarställning och hastighetsmätare inuti en bil med svarta paneler

Andreas Andersson

Marketing Assistant
Qred
2
minuter

Visste du att det blir allt vanligare med manipulering av mätarställningar på bilar? 

Det finns nu tusentals till salu med manipulerade mätare. Wayke och Carfax utförde en granskning tillsammans där de tittade på 290 000 bilar. Den visade att omkring 1 500 (0,5%) hade felaktiga mätarställningar. Det kanske inte låter som så mycket, men det är dubbelt så höga siffror som 2021! 🤯

Fusk med mätarinställningar är ingenting nytt, det har gjorts i många år. Förr i tiden handlade det dock mest om bilar som har importerats in till Sverige, men även det har börjat skifta. Undersökningen visade att de flesta som upptäckts faktiskt är sålda i Sverige. 

Hur upptäcker man en manipulerad mätarställning? 👀

Det brukar faktiskt vara ganska lätt att upptäcka en manipulerad mätarställning, om man vet vart man ska kolla och vad man ska kolla efter.

Rosa vägg med texten "Don't Panic" i mitten med stora bokstäverVarje gång en bil besiktigas görs en registrering av mätarställningen. Det betyder att du kan gå tillbaks och se om det finns några konstiga avvikelser mellan åren. Gå in på hemsidan car.info så ser du all tillgänglig historik. Ser något konstigt ut? Ja, då är risken att det är något fuffens.  

Hemsidan vibilägare.se gjorde även dem en granskning för några år sen, den här gången via siffror från car.nifo. Den visade att det kan finnas över 84 000 bilar ute på svenska vägarna och 1 800 aktiva bilannonser som hade konstiga avvikelser. Rätt många, eller hur?

Varför manipuleras mätarställningen? 🚗

Som du kanske redan gissat, handlar det såklart om pengar.

Massvis med pengasedlar som flyger omkring i luften

Eftersom alla nya bilar har blivit så digitala har det blivit lättare att ställa om mätarställningen. Allt man behöver göra är köpa en elektronisk mätarjusterare. Koppla in den och vips, några minuter senare är siffrorna manipulerade. 

Vibilägares undersökning visade även att en bilhandlare kan ta 18 000 kronor mer betalt för en Volvo V40 från 2012, om mätaren står på 10 000 istället för 16 000 mil. Ja, man blir kanske inte så förvånad att det händer….  

Vi får helt enkelt hoppas på att transportstyrelsen kommer på med någon lösning i framtiden. Men till dess, se till att vara försiktig och gör efterforskningar. Lycka till med bilköpet! 🙌

/Andreas

Relaterade artiklar

Footer

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil