Omvänd factoring för företag

24/2/2023
3
minuter
Kvinna som funderar över omvänd factoring

Christian Billing

Marketing Manager Sweden
Qred AB
3
minuter

Som vanlig factoring fast tvärtom? 

I vanliga fall kan ett företag sälja sina fakturor till ett finansbolag som betalar ut pengarna direkt. I omvänd factoring, leverantörsfinansiering eller reversed factoring, så är det gäldenären som är initiativtagare - inte leverantören (den som säljer fakturan). 

Varför vill man ha omvänd factoring?

Oftast handlar det om att gäldenären vill ha längre betalningsvillkor. 

Så fungerar omvända fakturatjänster 

Det börjar med att gäldenären kontaktar factoringföretaget eller finansbolaget för att se om de kan få fakturaskulderna finansierade gentemot sina leverantörer. Factoringföretaget gör då en kreditbedömning av gäldenären. Ett godkännande om reverse factoring, leverantörsfinansiering eller omvänd factoring sker bara om gäldenären har väldigt bra betalningsförmåga och kreditvärdighet. Det är för att de flesta factoringföretag och finansbolag, men även banker, garanterar factoring utan regress för alla fakturor som de köper. 

Får man till en överenskommelse får företaget en kredit upp till ett visst belopp. Avtalet måste tecknas mellan företaget som får krediten, leverantören och factoringföretaget. 

Man får då som företag en sorts löpande kredit som kan liknas vid en checkkredit. Oftast är det här en billigare finansieringslösning, men det är relativt svårt och ovanligt att lösa. Det positiva med omvänd factoring är att leverantören alltid kommer att få betalt av factoringföretaget och det sänker därför riskerna för upplägget. 

Utmaningar och lagar

Det finns ofta problem, särskilt inom byggbranschen, kring betalningstider. Många stora bolag har långa betalningsvillkor som sätter de mindre underleverantörerna i kläm då de måste ligga ute med mycket pengar för personal, material, fordon, maskiner, osv. 

Från och med den 1 mars 2022 är det lag för företag med fler än 249 anställda att rapportera vilka betalningstider de har till sina underleverantörer. 

Dessa uppgifter är företagen skyldiga att lämna: 

  • Den genomsnittliga avtalade betalningstiden
  • Den genomsnittliga faktiska betalningstiden
  • Den andel fakturor som betalats efter utgången av avtalad betalnings­tid

Betalningstider måste redovisas separat för underleverantörer med:

  • 0–9 anställda
  • 10–49 anställda
  • 50–249 anställda

Om ni som företag använder er av omvänd factoring, ska ni redovisa de uppgifterna separat. Det betyder alltså att ni ska rapportera ytterligare nio uppgifter om ni använder omvänd factoring för alla tre storlekskategorier på företag.

Företagslån är ett bra alternativ till omvänd factoring

Att använda sälja sina fakturor till Qred eller annan finansieringspartner, kan vara en väldigt bra lösning på sina behov. Behöver man mer flexibel eller snabb hjälp, så är antagligen ett företagslån den bästa lösningen på sina problem. 

Håll dig uppdaterad som företagare!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tillgång till de senaste nyheterna, instruktioner och inspirerande innehåll för företagare!

Prenumerera idag

Footer

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil