Hej arbetsgivare – du vet väl att du kan erbjuda dina medarbetare skattefri elbilsladdning på jobbet?

Från 1 juli 2023 kan du som arbetsgivare erbjuda dina medarbetare att ladda sina elbilar gratis på jobbet, utan att det blir förmånsbeskattning. Reglerna gäller under en treårsperiod till och med 30 juni 2026.


Fordon som omfattas
Följande färdmedel omfattas av reglerna om skattefri laddning:

▪️ Personbilar

▪️ Lätta lastbilar

▪️ Motorcyklar

▪️ Mopeder

▪️ Cyklar och elsparkcyklar


Skattefriheten gäller både rena elbilar och laddhybrider, och det spelar ingen roll om det är den anställdes bil eller om det är en tjänstebil.


Bara vid laddning på jobbet 
För skattefri laddning krävs att elen kommer från en laddningspunkt/eluttag som tillhandahålls av arbetsgivaren i anslutning till arbetsplatsen. Det är därför inte skattefritt att ladda vid publika laddstationer även om du som arbetsgivare står för kostnaden.


Anställda med arbetsplats i bostaden gör i normalfallet inte arbetsresor. Skattefri laddning vid bostaden skulle därmed inte underlätta arbetsresor, utan i stället subventionera andra resor än arbetsresor mellan arbetsplats och bostad – vilket inte är tanken med de nya reglerna. Därför är laddning vid arbetsplatsen inte skattefritt i de fall den anställdes bostad är arbetsplatsen.


Gäller inte för dig med enskild firma
Du som driver enskild firma eller är delägare i ett handelsbolag betraktas inte som anställd och omfattas därför heller inte av skattefriheten.

Dela inlägget