Experten tipsar - Förbättra din likviditet med smartare fakturering

17/3/2021
3
minuter
3
minuter

Detta inlägg är skrivet av Zervant, som erbjuder ett modernt och enkelt faktureringsprogram för småföretagare. Tiotusentals företagare runtom Europa använder Zervant, som blivit valt till det mest lovande Fintech startup-företaget i Norden.  

Svenska företagare har det extra tufft när det kommer till långa betalningstider. Enligt Intrums rapport är de svenska betalningstiderna längst i Norden. Långa betalningstider kan ställa till problem, speciellt för småföretagare som ofta inte har en oändlig kassa att dra ifrån.

Problem med en kund som inte betalar i tid? Kolla också in detta inlägg för 6 steg som du kan ta för att hantera kunder som inte betalar i tid.  

Det finns flera faktorer som förlängt betalningstiderna i Sverige. Ofta är det frågan om större företag, som tack vare sin förhandlingskraft kan kräva långa betalningstider av sina leverantörer. Många vill se ny lagstiftning för att lösa problemet, men i verkligheten krävs åtgärder från alla parter - inte minst från dig som företagare. 


5 tips för hur du förkortar fakturans betalningstid

Efter att ha utvecklat vårt faktureringsprogram i över 10 år så har vi på Zervant sett hur stor inverkan dina faktureringsvanor kan ha på betalningstiden. Här har vi därför nu samlat våra 5 bästa tips för hur du själv kan se till att din faktura blir betald så snabbt som möjligt. 

  1. Skicka fakturan så tidigt som möjligt 

Det kanske låter som en självklarhet men det är inte många som regelbundet följer denna regel. Många företagare skickar alla månadens fakturor på en och samma gång för att spara tid. Det kan kanske kännas som en bra idé, men om du ofta väntar flera veckor med att skicka dina fakturor så kommer din likviditet att lida i längden.      

  1. Skicka fakturan som e-faktura 

Enligt en rapport från Billentis så kommer de flesta fakturor att skickas som e-fakturor inom snart framtid. Speciellt större företag föredrar ofta e-fakturor då de till stor grad hanteras automatiskt i deras system. Men även småföretagare kommer att vinna på detta, eftersom det i princip är omöjligt för mottagaren att slarva med betalningen av en e-faktura. Det betyder att e-fakturor oftare betalas i tid än fakturor som t.ex. skickas via e-post eller som brevfakturor. Nuförtiden finns det flera tjänsteleverantörer som erbjuder e-fakturering för små och medelstora företag till rimligt pris. 

  1. Ge kunden möjlighet att betala fakturan med kort 

Om man vill göra något snabbare så är alltid en bra idé att göra det så enkelt som möjligt. Och att betala med betalkort är mycket enklare än att t.ex. betala med internetbank. På Zervant har vi märkt att fakturor som betalas med vår kortbetalningsfunktion i genomsnitt betalas 3 gånger snabbare än normalt, ofta under samma dag som fakturan skickats! Det är dessutom inte många småföretagare som erbjuder denna möjlighet, så du kan dessutom imponera på dina kunder.   
Hur länge det tar för kunder att betala fakturan då det görs via kort - data från Zervant


  1. Be om förskottsbetalning eller erbjud en betalningsplan

I Intrums rapport visade sig att betalningsplaner redan är ett av de mest populära åtgärderna som företagare tar då kunder frågar efter längre betalningstider. Att be om förskottsbetalning eller erbjuda en betalningsplan är ett bra sätt att kompromissa med kunder. Det kanske tar längre att få in hela beloppet med en betalningsplan, men de mindre betalningarna du får in tidigare kan vara tillräckligt för att hålla din likviditet i skick.

  1. Använd ett modernt faktureringsprogram

Använder du fortfarande en gammal fakturamall eller ett föråldrat bokföringsprogram för din fakturering? Det är mycket krångligare och mer sannolikt att något går snett när du fakturerar med fakturamall eller ett program som inte är utvecklat för fakturering. Med ett modernt och enkelt faktureringsprogram skapar du dina fakturor snabbare, och det är lättare att se till att dina fakturor blir korrekta. Många faktureringsprogram har ofta också tilläggstjänster som enkelt låter dig följa alla de övriga tipsen ovan!  

Tack för din tid! Hoppas att du åtminstone lärde dig ett nytt knep som kan hjälpa dig få snabbare betalt i framtiden! 

/Robin på Zervant

Dela inlägget