Starta företag utan pengar - en guide för nybörjare

28/6/2022
8
minuter
Litet barn som står framför en gigantisk beige trappa och kollar på det första trappsteget

Andreas Andersson

Marketing Assistant
Qred
8
minuter

Många svenskar drömmer om att driva sitt eget företag. Företagande kommer dock ofta med kostnader och det kännas överväldigande. Hur ska man kunna starta ett företag om man inte ens har råd att köpa in det man behöver för att börja?

Som tur är, finns det faktiskt möjlighet att starta ett företag utan några pengar. Allt som krävs är fyndighet, hårt arbete och disciplin. Här hittar du tips och saker du ska tänka på om du startar ett företag utan pengar!

Fokusera på det viktiga 🎯

Ett vanligt misstag för de som startar ett företag för första gången är att de tar på sig för mycket på en gång. Försök hålla foten på bromsen, även om det kan vara frestande att hoppa på alla idéer på en och samma gång. Gör du för mycket samtidigt ökar chansen att du misslyckas avsevärt, särskilt om du inte har pengar tillgängliga att förlora. 

Fokusera istället på grunderna och se till att få snurr på karusellen innan du hoppar på nya saker. Se till att en eller några få produkter har hög kvalité och gå sen vidare därifrån. Lyckas du med dessa produkter, då kan du expandera!

Se över företagskostnaderna 💸

Alla företag har olika behov och förutsättningar. Det betyder att finansieringen ditt företag behöver helt beror på vilken typ av bransch du vill arbeta inom, och hur du vill bedriva företaget. Se över kostnaderna innan du börjar. 

Dammsugare som suger upp pengar på ett trägolv

Behöver ditt företag betala för något av det här för att börja?

  • Hyra 💸
  • Inköp av verktyg & utrustning 🔨
  • Licenser eller tillstånd 📝
  • Marknadsföring 👀

Har ditt företag behov att betala för flera av dessa för att komma upp på fötterna, blir det snabbt väldigt kostsamt. Utan kapital kan det bli en stor uppförsbacke redan från början. Det kan leda till att du förlorar både pengar och ditt företag, vilket vi såklart vill undvika. Man vill gärna förändra världen på en gång, men försök att ta små steg i taget och ta på dig större kostnader i och med att företaget växer.

Våga drömma stort, men var samtidigt realistisk. En mix är bäst!

Ändra ditt nystartade företags affärsplan 🔄

Har du sett över dina kostnader och är redo att köra igång kommer nästa steg - se över din affärsplan. Även om du har sett över dina kostnader, finns det en del strategier du kan tillämpa för att minska dem.

En trästolpe med två gula skyltar i olika riktningar

Vad kan du göra själv? 🤔

I början är en av de dyraste kostnaderna att anställa, se över din verksamhet och fundera på vad du kan göra själv. Då kan du växa utan att betala ut lön! Går allt bra kan och anställda fler när du har mer pengar att röra dig med.

Kan du arbeta hemma eller sälja online? 🏡

Har du möjlighet att jobba hemifrån eller bedriva din försäljning online kan du spara mycket pengar. Även om du till slut behöver en yta att bedriva din verksamhet på, kan du spara väldigt mycket på att jobba från hemmet i början. 

Jämför kostnader för dina inköp 🔍

Det kan kännas tråkigt att göra massa undersökningar, jag vet, men i längden kan du spara mycket om du hittar något till ett bättre pris. Försök även rikta dig mot att skapa produkter som har rimliga kostnader att producera i början, för att senare utveckla.  

Det finns ofta ofrånkomliga kostnader som helt enkelt inte går att dra ned på, men lyckas man spara på en del ställen kan det leda till stora summor i det långa loppet.

Leta extern finansiering till ditt nystartade företag 🛟

Har du inte möjlighet att få tillräckligt med pengar själv kan extern finansiering vara en bra lösning. Det finns en rad olika sätt man kan få finansiering, har du en idé som troligtvis kommer dra in mycket pengar kommer det vara ganska lätt att få pengar. 

En man i blå skjorta med en kikare kollar efter extern finansiering

Det kan vara lockande att be om pengar från vänner och familj, men det är sällan en bra idé om det handlar om större summor. De flesta nystartade företag misslyckas och har man problem med att betala tillbaka, kan du skada dina relationer. 

Det finns istället några andra bra sätt att få tillgång till finansiering!

Affärsänglar 👼

En affärsängel är en privatperson som satsar sina egna pengar i nystartade företag, i utbyte mot andelar i företaget. Trots att du förlorar en del av ägandet kan det vara en bra lösning, en erfaren affärsängel kan bidra med kunskap som är svårt att hitta på andra ställen. 

Se dock till att inte ge bort för stor del av ditt företag. Det kan leda till att du tjänar mindre pengar om företaget lyckas och ger du bort för mycket, förlorar du kontrollen.

Gofundme 🎁

Gofundme är i dagsläget världens största hemsida för crowdfunding. Du lägger upp en “annons” med ditt företag och din idé. Folk över hela världen kan donera en valfri summa om de tycker om din idé och vill se ditt företag lyckas.

Det är helt gratis att göra en annons, du betalar faktiskt ingenting. Hemsidan lever på att ta 2.9% + $0.3 av varje donation du får. Med andra ord betalar de som stödjer ditt projekt för dig! Bra va? 

Företagslån 💰

När det kommer till företagslån finns det några olika alternativ och det är här kommer Qred kommer in. Du kan ansöka om ett företagslån från svenska staten via Almi, eller en privat firma som Qred.

Innan våra företagslån för småföretagare var det svårt för många småföretagare att få tillgång till finansiering. Vi löste det här problemet, och eftersom vi är ett privat företag kan vi ha lägre krav än staten på den som tar lånet.


Ansökan hos oss är enkel och snabb, inte bindande och du får svar samma dag. Ser allt bra ut kan du ha pengarna på kontot redan samma dag.
Vi erbjuder även företagskort med en rad förmåner! Har du både ditt lån och ditt företagskort hos oss samlar du alla fakturor på ett och samma ställe. Det gör allt enkelt och du får direkt en överblick på din ekonomi i vår app

Den bästa lösningen för att sänka kostnaderna är ofta en kombination av alla metoder. Lyckas du göra det kommer du få en stor summa pengar att röra dig med. 

Att tänka på innan du startar ett företag utan pengar 💭

Det är alltid lättare att starta ett företag om man har en bra plan, man stöter ofta på hinder och det är bra att ha en strategi för att överkomma dem. Vi kikar på lite tips!

En laptop, ett par glasögon, en penna, ett par airpods och en anteckningsbok framför en gul bakgrund

Finslipa din affärsidé💡🪚

Okej, så du har en idé, har finansiering och är redo att köra igång. Det är kanonbra, det krävs passion för att driva eget! Du får trots det inte glömma att hela tiden se över din affärsidé. Få idéer är perfekta från början, var beredd på att göra förändringar och förbättra den hela tiden.

Miljardentreprenören Mark Cuban sa en gång i en intervju med tidningen dallasnews  "One thing that entrepreneurs, we all do, we lie to ourselves. All the time.” Det ligger något i vad han säger, men låt det inte få dig bli avskräckt. Försök bara vara ärlig med dig själv och se till att vara öppen för förändringar.

Arbeta på sidan av ✌️

Först och främst bör du förbereda dig på att det troligtvis kommer ta ett tag innan du tjänar några pengar. Tråkigt, eller hur? Det är dock viktigt att ställa in sig på det. Det är faktiskt väldigt vanligt att entreprenörer startar sitt företag på sidan av sitt vanliga jobb. Det är såklart tidskrävande, man blir tvungen att ha två jobb samtidigt. Men, har du en inkomst som inte är kopplad till ditt egna företag, är det lättare att överkomma hinder.

Analysera marknaden 📊

En idé är alltid grundpelaren för ett företag, men idén i sig räcker sällan hela vägen. Analyser är A och O.

Ett viktigt steg är att undersöka om idén faktiskt kommer generera pengar. Känns det överväldigande? Det behöver det inte vara, du kommer långt genom att Googla. Här är några tips på saker du kan undersöka. 

  • 👀 Titta på konkurrenter. Du kan exempelvis gå in på allabolag.se och se hur det går för dem. Försök sedan lista ut varför det går bra eller dåligt.
  • 🖨 Är din idé lätt att kopiera? Ett större företag med mycket pengar kan isåfall enkelt ta din idé från dig.
  • ⛑ Kan du skydda din idé? Undersök om du kan skydda din idé på olika sätt, exempelvis via ett patent. Var dock beredd på att det tar tid och kostar pengar få ett patent, du kan läsa mer om hur det går till hos patent och registreringsverket.
  • 💰 Hur mycket pengar kommer det krävas för att starta ditt företag? Här kommer matematiken in, börja räkna på hur mycket lokalen kostar, verktygen du behöver, programvara, löner och liknande. Samla alla kostnader helt enkelt, så du vet hur mycket pengar du behöver!

Det finns självklart mycket mer man kan titta på, men det här är en bra början! 

Företagslån för nystartade företag utan pengar

Att starta sitt egna företag kan vara ett av de mest spännande äventyr man kan göra och det går faktiskt starta utan pengar, även om det såklart är svårare. 

Som jag nämnde ovan är ett bra hjälpmedel i en sån situation företagslån för småföretagare. Om du vet att du behöver kapital till ditt företag, var inte rädd att ansöka om ett företagslån hos oss på Qred. Du kan använda pengarna till marknadsföring, lokalhyra, inköp av maskiner eller annat som skapar tillväxt i ditt företag. 

Qreds lånekalkylatorDin ansökan hos oss är inte bindande, den är gratis och tar en minut. Du kan med andra ord först ansöka och se vad du ka få, för att sen bestämma om du vill gå igenom med lånet.  

Jag önskar dig all lycka på din resa som entreprenör! Gör analyser, fixa finansiering så ska du se att det faktiskt går att starta ett företag utan pengar.

/Andreas

 

Håll dig uppdaterad som företagare!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tillgång till de senaste nyheterna, instruktioner och inspirerande innehåll för företagare!

Prenumerera idag

Footer

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil