Hyra eller äga lokal som företagare

Det är vanligt företag hamnar i situationer där de är i behov av nya lokaler. Man vill kanske komma närmare centrum för att nå fler kunder, byta till något som är mer anpassat efter företagets verksamhet eller bara få tillgång till större yta för att få plats med nyanställda. Anledningarna är många, men den där klassiska frågan om att investera eller hyra kommer alltid upp. 

Vad är bäst egentligen?

Det är inte en helt lätt fråga att svara på, det skiljer sig från situation till situation. Behoven och tillgångarna företaget har påverkar, samt att det finns för- och nackdelar med båda alternativen. Vi kikar på dem!

🤝 Hyra företagslokal

Låt oss börja med det vanligaste valet för småföretagare, hyra!

🏆 Fördelar med att hyra lokal

 • 👏 Enklare
 • 💰 Lägre behov av kapital
 • 🤑 Ses som en utgift - kan dras av i deklarationen

Enklare 👏

Hyra en lokal är enklare. Det krävs mindre administrativt arbete och du kan istället fokusera på vad som är viktigt för att utveckla ditt företag, smidigt och skönt!

Lägre behov av kapital 💰

Vill du äga en lokal krävs det ofta en stor investering. Det är något du slipper om du hyr och du kan istället lägga pengarna på att utveckla företaget på andra sätt.

Ses som en utgift - kan dras av i deklarationen 🤑

Hyran för din lokal ses faktiskt som en företagsutgift och kan därför dras av i deklarationen, något som kan göra stor skillnad! Bra va?

🚩 Nackdelar med att hyra lokal

 • 📈 Risk för höjda kostnader 
 • 🙅 Straffavgift vid brytande av kontraktet
 • 🚫 Ingen möjlighet att göra vinst
 • 📝 Förändringar kräver godkännande från hyresvärden

Risk för höjda kostnader 📈

En av nackdelarna när man hyr är att hyresvärden kan höja hyran. Det görs oftast efter kontraktet har gått ut, men i vissa fall är hyreskontraktet utformat så att hyresvärden har rätt att höja kostnaden även under kontraktets gång. Det kan såklart skapa problem, oväntade kostnader vill ingen ha. 

Straffavgift vid brytande av kontraktet 🙅

Växer ditt företag så det knakar och du behöver nytt varulager? Har du otur kan det bli en kostsam historia. Hyreskontrakten är ofta utformade så att det tillkommer en kostnad om man vill avbryta tidigare än vad man kom överens om. 

Ingen möjlighet att göra vinst 🚫

Gör du förändringar och förbättrar lokalen kommer det tyvärr inte leda till någon vinst för dig när du säljer den.

Förändringar kräver godkännande från hyresvärden 📝

Vill man göra förändringar krävs det alltid ett godkännande från hyresvärden, man har helt enkelt inte samma frihet som när man äger. Det kan ta tid, vara frustrerande och man får inte alltid som man vill. 

🗝 Äga företagslokal

Okej, det var för- och nackdelarna när det kommer till hyra, hur är det då med att äga?

🏆 Fördelar med att äga lokal

 • 🛀 Slipper oroa sig för höjda hyror 
 • 🥇 Kan gå med vinst
 • 🗽 Inte är bunden till ett hyreskontrakt
 • 🕹 Anpassningsbart 
 • 💰 Uthyrning
 • 👀 Varumärke

Slipper oroa sig för höjda hyror 🛀

Man slipper oroa sig för att hyresvärden får för sig att höja kostnaden. Skönt att slappna av, eller hur? 

Kan gå med vinst 🥇

Har marknaden gått upp kan du såklart göra en fin vinst när det är dags att flytta vidare. Alltid trevligt, inte sant?

Inte är bunden till ett hyreskontrakt 🗽

Man slipper tänka över straffkostnaden som kan tillkomma om man behöver flytta innan kontraktet är klart har på så sätt mer kontroll. . 

Anpassningsbart 🕹

Äger man lokalen är det mycket lättare att anpassa den efter dina behov. Du kan skräddarsy den exakt efter vad du vill ha, utan att behöva få godkännande från hyresvärden. 

Uthyrning 💰

Det här är kanske inget man tänker på i första hand, men du har alltid möjlighet att hyra ut lokalen. Det behöver inte handla om hela utrymmet, det kan vara en del av lokalen eller ett enstaka rum. Lite extra cash är aldrig fel!

Företagslokal som varumärke 👀

Lokalen kan framhäva ditt varumärke, tänk på Mcdonalds och deras ikoniska M. Vill du måla byggnaden med din logotyp eller i ditt företags färger? Hyresvärden kommer förmodligen inte gå med på det, men äger du den har du mycket större frihet!

Psst, vill du se exempel på hur andra har framhävt sitt varumärke via deras lokaler? Läs vårt inlägg om gerillamarknadsföring!

🚩 Nackdelar med att äga lokal 

 • 📈 Höjd fastighetsskatt & ränta
 • 📉 Risk att värdet går ned
 • 💸 Transaktionskostnader vid köp & säljning
 • 👩‍⚖️ Större juridiskt ansvar
 • 🤔 Mer komplicerat när det gäller beskattning & bokföring
 • 😰 Svårigheter att bli av med fastigheten
 • 🔒 Låser kapital

Höjd fastighetsskatt & ränta 📈

Du kanske slipper oroa dig om förhöjd hyra, men höjd fastighetsskatt & eventuella låneräntor tar dess plats och kan höja kostnaden. Man får dock tänka på att skatten och räntorna även sänkas, vilket kan göra det billigare än tidigare.

Risk att värdet går ned 📉

Har du köpt fastigheten finns alltid risken att du kan förlora pengar om marknaden går ned. Värdet går dock generellt sett upp för de flesta fastigheter på lång sikt. Kolla vilket håll marknaden är påväg och tänk efter, hur länge tror du att du kommer stanna i lokalen?

Transaktionskostnader vid köp & säljning 💸

När man investerar tillkommer det generellt sett högre transaktionskostnader än när man hyr, både vid köpet och om man i framtiden säljer.

Större juridiskt ansvar 👩‍⚖️

Ägande kommer med ansvar, tråkigt, eller hur? Det kan exempelvis handla om att du behöver betala för sanering om ytan har utsatts för någon miljörisk, vilket även gäller om det hände innan du köpte. 

 

Mer komplicerat när det gäller beskattning & bokföring 🤔

Hyra är enkelt, du betalar din summa så sköter hyresvärde resten. När man äger tillkommer det mer administrativt arbete, både kring beskattning och bokföring. 

Svårigheter att bli av med fastigheten 😰

Det finns alltid en risk att man kan ha svårt att sälja fastigheten. Innan du går igenom med köpet bör du tänka på om ytan är attraktiv för någon annan än dig och ditt företag.

Låser kapital 🔒

Investerar du i en lokal bör du tänka på att pengar låses upp i lokalen. Det är pengar du hade kunnat använda till andra sätt att utveckla företaget, exempelvis via marknadsföring eller inköp av nya maskiner. Överväg vad som är mest värt i din situation!

Sammanfattning

Som du ser är båda alternativen bra eller mindre bra, beroende på situationen ditt företag befinner sig i. Man kan kortfattat säga att hyra är enklare, medan äga är mer anpassningsbart.

Oavsett vilket val du gör bör du först kontakta en jurist som ser till att de blir som du tänkt dig. Hyr du kan de exempelvis hjälpa dig förhandla fram kontrakt om vem som ska sköta betalning för underhållning, både in- och utvändigt. Ganska skönt att slippa tjafsa om sånt i efterhand, eller hur?

Glöm inte heller att se över försäkringar. Kostnaderna och utformning skiljer sig beroende på vilket alternativ du väljer. Testa kontakta flera olika försäkringsbolag och jämför villkoren samt priserna för att hitta det bästa alternativet för dig! 

Visste du att du kan ta företagslån för att investera i en lokal? Vi på Qred erbjuder företagslån för det och mycket annat.  Ansökan är enkel, kostnadsfri och inte bindande, samt att du får svar samma dag! 🙌

Qreds widget för lånansökan
Ansök om ett företagslån här

Jag hoppas det underlättade ditt val, lycka till!

/Andreas

Dela inlägget