Vad är rekonstruktion?

Visste du att det finns ett alternativ till konkurss? Om ditt företag stött på tuffa tider och har betalningssvårigheter eller skulder så kan du göra något som kallas rekonstruktion. En rekonstruktion görs genom att pausa och minska företagets skulder. Det kan beskrivas som ett slags skydd, ett försök att undvika att företaget går under. Bra, eller hur?

Vad krävs för att få göra en rekonstruktion? 📃

Är det bara ansöka och sen köra järnet? Nja inte direkt, det finns faktiskt en del saker man måste göra först.

När du vill göra en rekonstruktion måste du först kontakta en rekonstruktör och sen skicka en ansökan till tingsrätten. Det finns en del krav på vad den här ansökan ska innehålla. 

  • 💰 En kort redogörelse om företagets ekonomi och orsakerna till situationen
  • 👷 Uppgifter om och förslag på rekonstruktör
  • 🧾 En lista på de man är skyldiga pengar
  • 📝 En redogörelse om hur en uppgörelse ska göras med dem man är skyldig pengar

För att klara sig genom processen bör man först tänka efter rejält. Du kommer med hög trolighet behöva stöd från flera håll och utan en plan för hur du ska ta dig tillväga finns chansen att det går illa. Mitt tips är att först fråga dig själv:

  • 🧊 Kommer situationen bli bättre genom att frysa gamla skulder och spara pengar de närmaste månaderna?
  • 🔮 Hur kommer rekonstruktionen förbättra företagets position i framtiden?
  • ⏱ Hur länge klarar företaget sig med pengarna som finns idag? 
  • 🙏 Tror partners, leverantörer, kunder och även medarbetare på företaget, och vill att de att företaget ska leva vidare?

Lyckas du få fram bra svar på dessa frågor är chansen att företaget överlever större!

Hur görs en rekonstruktion? 🤔

Okej så du har ställ dig själv frågorna, uppfyller kraven, har fått ansökan godkänd och rekonstruktionen sätts igång, vad händer nu?

Rekonstruktören kollar på ditt företag och går genom en rad olika faktorer, exempelvis om man bör avveckla vissa delar, om man har rätt kunder, arbetssätt osv. När rekonstruktionen är igång får man faktiskt inte betala räkningar, även om man vill! Alla skulder fryses och man måste lägga fram en plan kring hur de ska betalas tillbaka. På så sätt kan man fortsätta med sin verksamhet som vanligt samtidigt som man planerar ändringar för att vända på skeppet! Bra lösning, eller hur?

Vill du fördjupa dig i hur processen går till föreslår jag att du besöker skatteverkets hemsida.

Löner under rekonstruktion 💸

Vad händer då med mina anställda? Om alla skulder stannar upp kan jag väl inte ge ut lön?
Löner täcks faktiskt upp av staten i form av ett lån, upp till tre månader före rekonstruktionen och en månad efter den startats. Dina anställda får alltså betalt, men det är viktigt att komma ihåg att det här är lån och inte ett bidrag - företaget måste betala tillbaka pengarna efteråt.

Skulder & avtal vid rekonstruktion 💸

Ja, vad händer egentligen med skulder och avtal då, måste man betala tillbaka allt efteråt?

När du ingår i en rekonstruktion får du ett lagstadgat skydd mot konkurs. Som jag skrev tidigare fryser man alla företagets avtal, vilket leder till att leverantörerna faktiskt inte kan säga upp dem även om de vill. Tanken är att man ska få tid på sig att förhandla fram nya lösningar, som är hållbara för både dig och dina leverantörer, efter rekonstruktionen.

Det görs ofta ett offentligt ackord. Det betyder att man skriver av en del av företagets skulder, i vissa fall ned till endast 25% av vad det skulle kostat. Det krävs dock att majoriteten av de bolag man är skyldig pengar går med på det, vilket det ofta gör. Står det mellan att få 25% eller att dela på företagets tillgångar som säljs vid konkurs är valet oftast ganska enkelt. Pengarna delas ut i en särskild ordning och det är inte säkert att man får något överhuvudtaget. Jag hade valt 25%. 

Hur vet man om ett företag gör rekonstruktion? 👀

Hmm okej, men hur vet jag om något av företagen jag förhandlar med går igenom en sån här process?

Är man leverantör till ett företag som genomgår en rekonstrution blir man faktiskt inte automatiskt meddelad om det. Man måste själv göra en kreditupplysning på företaget om de inte själva väljer att berätta. Lite läskigt, eller hur?

Vill du göra affärer med ett bolag som gör en rekonstruktion bör du definitivt se till att du får förskottsbetalning eller att du säljer dina varor på kredit.
Vad som är bra med att sälja på kredit är att man får något som kallas superförmånsrätt. Det betyder att du blir prioriterad och får betalt före andra leverantörer om bolaget du sålt till skulle gå i konkurs. För att få sälja sina varor på kredit krävs det dock först ett godkännande från rekonstruktören och det är faktiskt rätt ovanligt att man får ett sånt godkännande. Det ges bara för varor som anses vara helt livsnödvändiga för bolaget.  

Jag hoppas ni fick lite mer klarhet i det hela och överkommer era problem, lycka till! 🙌

/Andreas

Dela inlägget

Relaterade artiklar