Vad har grundarna av Nike, Google och Facebook gemensamt? 

Alla har startat sina företag med hjälp av ett lån! 

Precis. Alla solskenshistorier och unicorns (begrepp för att beskriva företag med en värdering på över 1 miljard dollar) har inte startat och vuxit helt organiskt. 

Även om de här företagen grundades för många år sen, och flera på listan nedan under 1900-talet, så är det ändå intressant att alla har behövt ta ett företagslån föra att komma dit de är idag. Ofta tidigt i deras bolags historia. 

Phil Knight, Nike

Phil Knight älskade sport och som entreprenör ville han hitta en högkvalitativ, men ändå billig, löparsko. När han till slut hittade en i Kobe, Japan, lånade han pengar för att kunna betala för varuproverna. Tillsammans med sin gamle sprinttränare bildade de tillsammans Blue Ribbon Sports, föregångaren till Nike som vi känner till det idag. 

Sergey Brin och Larry Page, Google

Några studentkompisar från Stanford, vänner och familj gav de två unga entreprenörerna tillräckligt med pengar för att hyra ett garage, köpa servrar och lansera sin sökmotor. Efter att ha fått en check på 100 000 dollar av en investerare kunde de senare skapa tillväxt i snabb takt och blåsa förbi konkurrenterna. 

Mark Zuckerberg, Facebook (Meta) 

Vi har väl alla sett filmerna och dokumentärerna? 

Även om Mark växt upp som son till en framgångsrik tandläkare betydde det inte att han fick hjälp av sina föräldrar för att skapa Facebook. Han lånade av vänner och fick en investering av bröderna Winkelvoss, som också studerade på Harvard. Han bedrog senare bröderna och skapade Facebook som idag har flera företag i sin portfölj, som t ex Instagram och Whatsapp. För några år sedan lanserade han det nya samlingsnamnet Meta för att beskriva det metaverse som han vill skapa i den digitala världen. 

Andra kända entreprenörer

Vi har tidigare skrivit om andra kända entreprenörer som Daniel Ek (Spotify), Jeff Bezos (Amazon), Sten-Åke Lindholm (Biltema), Bianca Ingrosso (Caia), Steve Jobs (Apple), Ingvar Kamprad (IKEA) och många fler. 

Du kan läsa mer om dem i vårt blogginlägg om kända entreprenörer som inspirerar oss. 

Fler kända och framgångsrika entreprenörer som har tagit ett lån

Det finns såklart fler entreprenörer än så som har tagit ett företagslån. Du kanske är en av dem? 

Nedan fortsätter vi med en lista på företagare som har tagit lån för att kickstarta sin verksamhet. 

Richard Branson, Virgin Group

Den extravagante entreprenören med över 400 företag i sin portfölj, lånade pengar för att hålla sin skivaffär i London flytande. Idag har Branson företag som flygbolag, skivbolag, investmentbolag och mycket mer. 

John Mackey, Whole Foods

År 1978 grundade han sin hälsokostbutik i Austin och tog då ett företagslån på 10 000 dollar för att komma igång. Butiken, som då gick under namnet Saferway, slogs till slut samman med en större livsmedelsbutik och man skapade då Whole Foods Market som idag har en uppskattad värdering på 16 miljarder dollar. 

Steve Ells, Chipotle

Burritos. Visst vattnas det lite i munnen?

Steve Ells är kungen av burritos. Åtminstone i San Fransisco där det under 90- och 00-talet blev extremt populärt med burritos som street food. Ells arbetade ursprungligen åt den berömda kocken Jeremiah Towers och tog senare ett lån på 85 000 dollar för att starta sin verksamhet. Han räknade ut att han behövde sälja 107 burritos per dag för att gå med vinst. 

Det verkar han ha lyckats med, då hans företag är värderat till 1,245 miljarder dollar. 

Qred älskar också burritos! 

Vi älskar burritos. Så när vi fick en kund som gjorde äkta San Fransisco Mission-style burritos, precis som Steve Ells, så var vi bara tvungna att träffa honom!

Idag ligger en av hans restauranger ett burritokast från vårt kontor och det har nog blivit en och annan burrito där för oss på Qred…


Kenny, burritokungen i Stockholm, startade i maj 2015 med en liten foodtruck och har idag även tre restauranger i Stockholm. Läs mer om Kenny och hans historia i Breakit

Vill du också starta eller skapa tillväxt i ditt företag? 

Då finns vi på Qred här för dig. Men flera olika finansieringslösningar kan vi hjälpa dig på det sätt som du behöver. 

Företagslån

Företagslån är ett snabbt, tryggt och enkelt alternativ som kan ge dig möjligheten att växa redan idag. 

  • Ansökan tar bara 1 minut
  • Du får besked inom 1 timme
  • Pengarna utbetalas samma dag

Företagskort

Ett kreditkort för företag - Qred VISA. Vi har velat göra det så bra som det bara går att göra för små- och mellanstora företag. Därför är det helt kostnadsfritt att få, saknar månads- eller årsavgifter och du får dessutom 1% cashback på alla köp. Du kan också få obegränsat med kort till ditt företag. Så att partners och anställda också kan få individuella kort med egna köpgränser. 

Företagskortet kommer tillsammans med en gratis app och i den kan du spara kvitton digitalt, betala räkningar och fakturor och se alla dina transaktioner. 

Factoring

Att sälja sina fakturor är ett populärt sätt att hantera sitt kassaflöde för många företag. Istället för att sitta och vänta i flera månader på att få betalt av sina kunder och leverantörer, så kan man nu få pengarna direkt och skapa tillväxt i företaget. 

Kontakta oss

Hör av dig om du har frågor om våra tjänster eller bara vill prata om inspirerande entreprenörer. 

/Christian

Dela inlägget