Rätt namn till ditt företag

9/9/2019
3
minuter

Christian Billing

Marketing Manager Sweden
Qred AB
3
minuter

Att välja rätt namn till sitt företag är lättare sagt än gjort. För en del kommer det bara till en, för andra är det otroligt svårt och en riktig djungel.

Vad säger experterna?

Det finns olika namnexperter och marknadsföringsgenier som har sina olika teorier kring namn. En sådan expert är Marcus Karlsson, som driver ett företag som heter Rätt Namn. Han menar att namnet är som en annons för företaget. Ansiktet utåt, helt enkelt.

Marcus menar också att man inte ska sätta ägaren i fokus genom namn som t ex “Olssons Rör” och att man ska tänka en bit in i framtiden. Ställ frågor som:

 • Är företaget lokalt eller nationellt/globalt om några år?
 • Hur nischat är företaget?
 • Förstår alla vad verksamheten går ut på?

Ett beskrivande företagsnamn

I många branscher kan det vara bra att, redan i namnet, förklara vad verksamheten sysslar med. T ex “Byggexperterna” eller “Restaurang Italiano Piazza”. Båda låter genast hjärnan att visualisera vad verksamheterna går ut på. Att dessutom lägga till ordet “Restaurang” i “Italiano Piazza” gör det ännu mer deskriptivt.

SEO-anpassa ditt företagsnamn

Precis som exemplet ovan med att lägga in “Restaurang” i företagsnamnet, kan man göra namnet mer eller mindre sökbart för en kund. Gör lite kort research kring vad SEO är för något för att förstå den här världen bättre. Sökord, titlar, meta beskrivningar, länkar och mycket annat som spelar in i hur högt upp i sökresultatet du kan hamna för en kunds sökning.

Vill du underlätta för både sökmotorer, som t ex Google, Bing och Yahoo, kan det vara en god idé att ha en så beskrivande och enkelt företagsnamn som möjligt. Låt oss beskriva det med ett case:

Du driver ett byggföretag i Tyresö som arbetar både hos privat- och företagskunder. Du verkar mest lokalt och har inga större planer på att expandera. Du har bollat lite namnidéer med vänner och har fastnat för “Buildify” som låter coolt och modernt. Men hur beskrivande är det företagsnamnet? Är det bättre eller sämre att döpa företaget till “Tyresö Bygg”, “Tyresöbyggarna” eller “Byggarna i Tyresö”?

5 tips när du ska välja företagsnamn

 1. Gör namnet sökbart.
  Det ska vara lätt att stava till, med låg konkurrens och med ett deskriptivt namn. Ditt företag ska alltså inte konkurrera med ett annat företag, en film, latinskt namn, eller liknande.
 2. Undvik…
  … krångliga stavelser, för många ord, för smala eller breda namn och namn som betyder något annat på ett annat språk.
 3. Bolagsverket
  Innan du designar logotypen och skickar t-shirts till tryckeriet är det en bra idé att kolla om namnet är upptaget hos Bolagsverket. Se också till att det finns en domän som är passande. När det kommer till online så kan det vara bra att inte involvera å, ä och ö eftersom att det kan röra till det när man ska ta sig ut på Internet.
 4. Testa!
  Testa namnet på familj och vänner, men även på potentiella kunder. Din familj och dina vänner kanske inte är din målgrupp.
 5. Samla alla namn du kommer på
  Oavsett om det är i Excel på datorn, i anteckningarna på mobilen eller på ett papper, så kan det vara bra att samla alla förslag som du kommer på. Då kan du senare sålla och få fram några finalister att välja bland.

Nu har du några tips på vägen för när du ska välja rätt namn till ditt företag. Är du i uppstartsfasen kan det vara tufft med att få ekonomin att gå ihop. Det är många kostnader och saker som ska hamna på plats i starten. Därför kan det vara ett bra tillfälle att ta ett företagslån för att få igång verksamheten. Tid är pengar och ska du vänta på saker hela tiden kanske du blir omsprungen eller samlar på dig för många mindre kostnader samtidigt som du inte skapar tillräckligt med intäkter.

Hos Qred kan du låna upp till 1 miljon kronor i 18 månader. Oavsett om ditt företag är stort eller litet, nytt eller gammalt, så kan Qred hjälpa dig. Välkommen!

Källor och inspiration:
Driva-Eget

Håll dig uppdaterad som företagare!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tillgång till de senaste nyheterna, instruktioner och inspirerande innehåll för företagare!

Prenumerera idag

Footer

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil