Kända entreprenörer

3/9/2018
10
minuter

Christian Billing

Marketing Manager Sweden
Qred AB
10
minuter

Qred älskar vi entreprenörer. Företagare som gör världen till en bättre plats genom smarta uppfinningar, användbara tjänster eller produkter. Det finns en uppsjö av stora, världskända entreprenörer som har påverkat vår värld. Både levande och avlidna sådana. I det här inlägget vill vi lista några som inspirerat oss och som passar in på fyra egenskaper:

Det krävs ju såklart fler än en, eller fyra, egenskaper för att bli en framgångsrik entreprenör, men  det är ofta någon egenskap eller personlighetsdrag som är dominant över andra.

Steve Jobs

Problemlösare

Credit: https://www.10fakta.se/steve-jobs/


Steve Jobs föddes år 1955 i Kalifornien och var en karismatisk pionjär inom teknikbranschen. Hans arbete och utveckling av persondatorn, musikspelaren och mobiltelefonen saknar motstycke i modern tid. Förutom att vara medgrundare till Apple har Jobs drivit Pixar Animation Studios, varit exekutiv producent till Toy Story, ägt och drivit NeXT innan han återvände till Apple år 1996.

Steve Jobs avled den 5 oktober 2011 och lämnar efter sig, förutom familj och vänner, ett otroligt arv där Apple Lisa, Mac, iPhone, iPad, iPod, osv är stora bidrag till världen..

Ingvar Kamprad

Hårt arbetande

Credit: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/smaland/sa-stor-var-ingvar-kamprads-privata-formogenhet


“Världens rikaste man”. Inte helt dåligt för en svensk från småländska Pjätteryd. Kamprad började med att sälja tändstickor för att senare starta IKEA den 15 juli år 1943. Från början var det ett postorderföretag (den första katalogen kom 1951) innan det utvecklades till vad det är idag. Ingvar var mycket. En problemlösare, idéspruta, hårt arbetande och självständig entreprenör. Vill man göra sig lite lustig så löste han inte bara problem, utan han skapade en del problem genom sina produkter och bruksanvisningar. Eller var det bara vi som inte följde dem korrekt..?

Tips! Läs artikeln som vi skrev om Ingvar vid hans bortgång: En inspiration för företagare - Ingvar Kamprad

Erling Persson

Självständig


Credit: https://www.foretagskallan.se/foretagskallan-nyheter/lektionsmaterial/erling-persson-2/


Carl Erling Persson föddes den 21 januari 1917 i Borlänge och gick bort den 28 oktober 2002 i Stockholm. Han var en svensk entreprenör och grundade Hennes & Mauritz. Erling öppnade den första H&M-butiken i Västerås 1947 och före det, år 1943, grundade han Pennspecialisten (idag Ur & Penn). Den kända H&M-familjen är bara en av många kända familjer som gör sig kända som framgångsrika entreprenörer och investerare. Idag driver hans son, Stefan Persson, koncernen och är den näst rikaste mannen i Sverige, 32:a rikaste i världen (år 2016). Modekedjan har ofta varit i blåsväder för barnarbete, låga löner och annat, men lyckas alltid resa sig och visar fortfarande tecken på tillväxt.

Elon Musk

Idéspruta

Credit: https://www.businessinsider.com/elon-musk-business-advice-net-worth-tesla-spacex-2020-12?r=US&IR=T


Elon Musk. Den mytomspunna man till entreprenör från Sydafrika är VD och CTO på SpaceX, VD på Tesla, VD på Neuralink och ordförande i Solarcity. Född 1971 i Pretoria, Sydafrika, till en ingenjör och en modell, började Musk att lära sig programmering och kodning. Vid 24 års ålder tog han en kandidatexamen i fysik och senare påbörjade han en doktorandutbildning i tillämpad fysik vid Stanford. Däremot så lämnade han universitetet två dagar senare för att fortsätta sin resa som entreprenör inom Internet, förnybar energi och rymden. Elon Musk är känd för att vara en stentuff arbetsgivare som ställer höga krav och detta återspeglas ofta på hand Twitterkonto, som i skrivande stund har över 22 miljoner följare. Detta brukar ofta nämnas när man pratar om vilka kända personligheter som inspirerar oss mest.

Sir Richard Branson

Problemlösare

Credit: https://deadline.com/2021/07/richard-branson-safely-lands-space-launch-virgin-galactic-1234790258/

Trots dåliga betyg, dyslexi och tidiga avhopp från skolan har Richard Branson hittat de stora luckorna i hundratals olika marknader och klivit in under det sammanhängande varumärket Virgin. Allt började 1970 i musikbranschen när Branson som 20-åring sålde skivor via post i London. Efter drygt två år hade verksamheten utvecklats till en stor skivbutik och musikstudio. Sedan dess har Virgin varumärket expanderat till flygbranschen, tågbranschen resebranschen, hotellbranschen, telefoni, och många, många fler.

Förutom Bransons entreprenörskap och inspirerande ledarskap är han även känd för att vara en riktigt äventyrare, och har slagit många världsrekord som den första världen att korsa Atlanten och Stilla havet i både motorbåt och luftballong. Under den senaste tiden har Richard Branson lagt mycket fokus på rymdturism med Virgin Galactic och är idag även känd som den första entreprenören i rymden.

Isabella Löwengrip

Självständig

Credit: https://www.gp.se/ekonomi/l%C3%B6wengrip-s%C3%A4ljer-sitt-livsverk-till-norskt-bolag-1.24192041

Vem kunde gissa, i september 2015, att den 14-åriga nyblivna bloggerskan 5 år senare skulle vara den tredje största bloggen i Sverige och år 2010 ha över 1 miljon unika besökare i veckan. Idag driver hon Nordens största blogg och är en sann serieentreprenör med bolag som Löwengrip Invest, Economista, Flattered, Nordic Tech House och Löwengrip Care & Color i sin portfölj.

Mark Zuckerberg

Idéspruta

Credit: https://www.theatlantic.com/technology/archive/2019/05/how-powerful-mark-zuckerberg/589129/

Mark Zuckerberg är idag svår att inte känna till som som geniet bakom världens största sociala medieföretag: Facebook. Mark föddes den 14 maj 1984 kom igång med sina entreprenöriella ambitioner redan tonåring då han både lärt sig programmera och utveckla en mjukvara för att kommunicera med andra datorer i staden han växte upp. Som college student förde han vidare konceptet och lanserade den 4 februari 2004 den första versionen The Facebook, tillsammans med sin rumskompis och ett par andra ambitiösa elever på Harvard University, där andra collegestudenter kunde kommunicera med varandra på ett smidigare sätt. 


Facebook har sedan dess vuxit så pass mycket att företaget i år (2021) har har över 2,91 miljarder aktiva användare i månaden och drivs under det sammanhängande varumärket Meta tillsammans med Instagram och Whatsapp. Idag är Mark den sjunde rikaste personen in världen med ett värde på 126 miljoner amerikanska dollar.

Ruben Rausing

Problemlösare

Credit: https://www.foretagskallan.se/foretagskallan-nyheter/lektionsmaterial/ruben-rausing-2/

Att Ruben Rausing skulle bli en entreprenör var nog förutbestämt. Som son till en småföretagare utbildade han sig både vid Handelshögskolan i Stockholm och Columbia University. Rausing blev först direktör på Esselte och försökte få ledningen att utveckla nya konsumentförpackningar, utan att lyckas. Därför gick han ihop med Erik Åkerlund och grundade Åkerlund & Rausing i Malmö år 1929. Några år senare köpte Rausing ut Åkerlund från bolaget. Senare, år 1946. kunde Ruben tillsammans med laboratorieassistenten Erik Wallenberg presentera den färdiga lösningen för det som år 1950 skulle bli - Tetra Pak.

Jeff Bezos

Självständig

Credit: https://www.boktugg.se/2021/02/03/grundaren-jeff-bezos-lamnar-vd-posten-men-inte-amazon/

Bezos, ursprungligen Jorgensen, föddes 1964 i New Mexico, USA. Han visade i tidig ålder stort intresse teknik och gick ut skolan som toppstudent. Han arbetade på Wall Street efter sin examen och blev 1990 vVD på D.E. Shaw innan han fyra år senare grundade Amazon i ett garage. Det var 1995, år 1997 börsnoterades Amazon och vid det tillfället såldes endast böcker, CD-skivor och VHS. Idag är det lättare att lista det som inte säljs på Amazon än att lista det som de faktiskt säljer. Genom smarta logistiska lösningar och affiliatenätverk har Amazon vuxit sig allt större och är idag en av “the big five”. De övriga medlemmarna i sällskapet är Apple, Google, Facebook och Alibaba. Du kan läsa om Amazon och the big five på punkt 3 i artikeln 15 nya trender 2018. Förutom att driva sitt företag med framgång, har Jeff Bezos också investerat väl. År 1998 blev han en av de första personerna att investera i Google och år 2013 förvärvade han The Washington Post för 250 miljoner amerikanska dollar. Han är ständigt återkommande på listan bland de rikaste människorna i världen.

Ayad al-Saffar

Hårt arbetande


Credit: https://www.foretagskallan.se/foretagskallan-nyheter/lektionsmaterial/ayad-al-saffar-2/


Minns ni Ur & Penn från stycket om Erling Persson? Ur & Penn gick under senare delen av 1900-talet på knäna och räddades av Ayad al-Saffar. Men vem är den här relativt okända entreprenör?

Ayad al-Saffar föddes år 1964 i Damaskus och har gjort sig ett namn för att vara en entreprenör som förvärvar bolag på ruinens brant och sen vända röda siffror till svarta siffror. Ayad kom till Sverige som flykting år 1984 och försörjde sig till en början som bärplockare, skogsarbetare och fortsatte senare med att sälja klockor på marknader innan han grundade Klockgrossisten i Norden.

År 2002 blev Ayad kontaktad av ägarna till Ur & Penn om att köpa 10% av bolaget, det slutade med att han köpte hela bolaget. Då hade bolaget 40 butiker och gick med förlust, idag har Ur & Penn över 100 butiker och går med vinst.

Alfred Nobel

Idéspruta

Credit: https://nobelkarlskoga.se/welcome-2/alfred-nobel_english/

När man nämner Alfred Nobel pratar folk ofta om Nobelpriset och dynamiten. Få har koll på att Nobel faktiskt grundade och drev ett 30-tal bolag över hela världen. Många finns kvar än idag, om än i en annan form eller annat namn än tidigare. Alfred Nobel levde under 1800-talet och stod vid den här tiden för ca 30% av Sverige totala patentering. Nobels arv är alltså enormt.

Henrik Ekdahl Persson

Hårt arbetande


Credit: https://www.di.se/weekend/techmiljardaren-dyker-upp/

En av de yngre på listan är Henrik Ekdahl Persson. Tech-miljardären som numera är i bosatt i Marbella började sin resa som entreprenör i Skåne som glassförsäljare. Han var en framgångsrik simmare som studerade och idrottade på college i USA samtidigt som han byggde upp en mindre förmögenhet efter att ha handlat med aktier under några år.

Han går under smeknamnet “tech-världens dörrvakt” och har byggt upp sin förmögenhet genom Optimizer Invest.

Daniel Ek

Idéspruta


Credit: https://www.theceomagazine.com/business/coverstory/daniel-ek-spotify/

80-talisten från Rågsved sökte som 16-åring jobb på Google och fick svaret att han skulle återkomma när han hade en högre examen. Då utvecklade han istället en egen, vid den tiden, ännu bättre sökmotor som senare kom att ingå i systemet för Yahoo Finance. Efter att ha hoppat av sin ingenjörsutbildning efter två månader arbetade han med bl a systemlösningar för Tradedoubler, CTO på Jajja Communications, CTO på Stardoll och VD på uTorrent. Som de flesta andra stora succéer var han och Spotify inte först. De var inspirerade av tidigare musikstreamingtjänsten Napster och grundade tillsammans med Martin Lorentzon Spotify år 2011.

Hans Rosling

Problemlösare


Credit: https://www.science.org/doi/10.1126/science.aan1245

Hans Rosling är kanske ingen typisk entreprenör, men han ägde alla de egenskaper som en sann entreprenör besitter. Han var en problemlösande idéspruta som arbetade hårt och självständigt på sin jakt att göra världen till en lite mer upplyst plats. Hans Rosling gick bort 2017, 68 år gammal.

Sophia Amoruso

Hårt arbetande

Credit: https://wwd.com/business-news/media/sophia-amoruso-expands-her-universe-10611939/

Sophia Amoruso har haft en del motgångar genom sin karriär. Hon fick bland annat kliva av VD-posten på Nasty Gal och bara se företaget gå i konkurs. Efter det startade och utvecklade hon sitt eget företag, Girlboss, som är en sajt där man ger råd och inspirerar kvinnor inom wellness, skönhet, karriär och mycket mer.

JK Rowling

Idéspruta

Credit: https://www.barnensbibliotek.se/forfattare/r/jkrowling

Även om hon främst ses som en genialisk författare och skapare till böckerna av Harry Potter, så är JK Rowling en sann entreprenör. Idag säljer hon, förutom böckerna och filmer, merchandise och tjänar miljoner på äventyrsparker och koncept runt om i världen. En sann idéspruta!

Oprah Winfrey

Hårt arbetande

Credit: https://variety.com/2018/tv/news/oprah-winfrey-apple-content-partnership-1202848061/

Att gå från tomma fickor till fyllda fickor är verkligen "The American Dream". Att dessutom en afroamerikansk kvinna skulle lyckas så väl redan på sin tid var det nog ingen som trodde. Idag basar Oprah över ett imperium och är god för över tre (3) miljarder dollar.

Walt Disney

Idéspruta

Credit: https://www.dw.com/en/commemorating-walt-disney-50-years-after-his-death/a-36763215

Som en ung bondpojke satt Walt och ritade av grannens hästar. När han blev äldre försökte han att få anställning som tecknare på en nyhetstidning. Utan framgång började han arbeta i en studio som hjälpte tidningar och magasin med annonser. Walt Disneys första kreation var egentligen Oswald the Lucky Rabbit, men han stod under kontrakt hos Universal Pictures. Det var först när han slutade där efter en lönesänkning som han skapade Musse Pigg. Resten är historia...

Stina Ehrensvärd

Problemlösare

Credit: https://www.dn.se/ekonomi/stina-ehrensvard-ska-losa-techjattarnas-storsta-hot/

Född 1967 med både svenskt och amerikanskt medborgarskap har Stina Ehrensvärd gått från att studera vid Konstfack till att grunda och driva bolaget Yubikey. Tillsammans med maken Jakob kom man på hur man kunde autentisera en användarinloggning med hjälp av en USB-sticka. År 2010 gjorde Google en stor beställning och man började utveckla en e-legitimation likt den svenska tjänsten Mobilt BankID. Ehrensvärd mottog priserna EY Entrepreneur of the Year år 2018, KTH:s stora pris år 2016 och blev utsedd till näringslivets mäktigaste kvinna av Veckans Affärer.

Benjamin Franklin

Idéspruta

Credit: https://www.theguardian.com/books/2016/apr/29/benjamin-franklin-in-london-george-goodwin-review

Få kan vara förknippade med att vara en idéspruta och problemlösare som gamle gode Benjamin Franklin. Att ha uppfunnit åskledaren och glasögon med dubbelslipat glas är bara två av hans fantastiska uppfinningar. Även om en del var rena fiaskon så har Franklin haft en karriär som vetenskapsman, tryckare, politiker, uppfinnare, författare, diplomat och slipad entreprenör.

Martha Stewart

Problemlösare

Credit: https://eu.usatoday.com/picture-gallery/entertainment/celebrities/2020/08/03/martha-stewart-through-years/5544882002/

Entreprenörskvinnan som har suttit i fängelse. Efter att en stor skandal briserade kring ImClone aktier dömdes Stewart och fick sitta av fem (5) månader i fängelse för att sona sina brott. Hon är god för ca 600 miljoner dollar och den delen har framför allt intjänats som ett resultat av henne matlagningsprogram, kokböcker och mycket mer. Hennes tidiga karriär som börshandlare var inte alls lika framgångsrik.

Sten-Åke Lindholm

Självständig

Credit: https://www.di.se/artiklar/2009/9/29/biltema-miljardar-koper-lyxjet/

Med en vinstmarginal på 20% (!) har Sten-Åke Lindholm slagit de allra flesta konkurrenter på fingrarna. En vinstmarginal på 20% kan jämföras med Julas och Clas Ohlsons vinstmarginal på 7-9%. Men det har inte varit helt lugnt kring Lindholm. Stökiga affärsuppgörelser, skilsmässor och misstankar om pengatvätt har gett den annars så skygge miljardären rubriker i såväl kvällstidningar som program i Uppdrag Granskning. Man får dock ge honom att han, genom sina produkter, har agerat som en riktig problemlösare för många hemmafixare, bil- och båtägare. Trots det måste vi utse Sten-Åke Lindholm till "Självständig" då han uppges vara svår att samarbeta med och VD:ar kommer och går på löpande band. Han är enligt många VD, men tar in andra som kan ta smällen om det går dåligt.

Ragnar Sellberg

Hårt arbetande

Credit: https://www.ragnsells.se/det-vi-gor/inspireras/erik-sellberg/

Ragnar Sellberg föddes 1902 och var son till Amandus Zakarias Leonard Sellberg, som innan sonen Ragnars födelse, startat Sellbergs häståkeri. Under tiden som Ragnar arbetade på åkeriet började han 1928 med sophämtning runt omkring där familjen bodde i Sollentuna utanför Stockholm. Under 1960-talet hade bolaget vuxit och hade omkring 1500 anställda. Efter ett flertal namnbyten av bolaget höll man kvar vid Ragn-Sells AB. Vid 90 års ålder skrev Sellberg, en aktiv miljödebattör, boken "Mitt liv till påseende". Både Ragnar och hustrun Hildegard omkom i en bilolycka år 1995.

Niklas Zennström

Hårt arbetande

Credit: https://www.iva.se/natverk/niklas-zennstrom/

År 2003 startade han Skype, kommunikationsverktyget som tog världen med storm. Det var Niklas tredje företag och det råder ingen tvekan om att han har arbetat hårt för vad han har. I en intervju när han blir frågad om svenskars inställning till sommarsemester svarar han "Det är absolut inget fel på fem veckors semester, det låter jätteskönt. Men om man vill lyckas som entreprenör så kan man inte unna sig den lyxen, man måste vara inställd på att det är 24/7/365 som gäller. När man väl har lyckats kan man unna sig hur mycket semester man vill."
Ja, nu för tiden kan han nog unna sig det mesta. Redan två år efter han startade Skype sålde han företaget till Ebay för €2.1 miljarder. Nu vid 56 års ålder ägnar han mestadels av sin tid på välgörenhet kring klimatfrågor och hot mot mänskliga rättigheter via sin välgörenhetsorganisation Zennström Philanthropies.

Bianca Ingrosso

Idéspruta

Credit: https://www.elle.se/noje/bianca-ingrosso-visar-upp-nya-caia-kontoret-se-bilderna/7960967

Bianca blev nyligen 27 år gammal och har redan hunnit med mycket mer än de flesta andra. Hon är grundare och ägare till Bianca Ingrosso AB och delägare i succéföretaget CAIA som tagit Sveriges sminkfantaster med storm. Hon är även en av Sveriges bäst betalda influencers och hon är stor på både Instagram och Youtube där hon visar en inblick i hennes vardag. Utöver detta har Bianca och hennes familj en egen TV-serie vid namn Wahlgrens Värld och hon är också aktiv som jury i programmet Talang. Det undgår ingen att Bianca har många bollar i luften och vi är spända att se vilket format vi får se henne i härnäst.

Pernilla Ramslöv

Hårt arbetande

Credit: https://www.noxconsulting.se/nyhetsflode/pernilla-ramslv-r-nringslivets-mktigaste-kvinnliga-entreprenr-2021

Pernilla är VD och grundare av företaget NOX consulting. Hon drivs av viljan att förändra arbetsmarknaden och har på bara några år förändrat arbetssituationen för it-konsulter i Stockholm. Hennes förmåga att lösa problem och hennes driv har tagit henne långt. Innan hon startade NOX consulting startade hon tillsammans med en vän ett AI-bolag. Det köptes sedan upp av ett Amerikanskt företag, och några år senare var det dags för nästa utmaning, NOX. Hennes ledarskap styrs av omtanke och en genuin vilja om att göra människor gott.

Karin Bodin

Självständig

Credit: https://www.butiksnytt.se/hon-ar-utsedd-till-arets-ledare-i-norrbotten-2020/

Karin är VD för familjeföretaget Polarbrödsgruppen och tog över efter sina föräldrar. Redan som trettonåring blev Karin delägare i företaget och har under åren arbetat sig uppåt. Trots mycket motstånd i form av en förödande brand och en bortgången syster driver hon företaget framåt. Hon har blivit tilldelad priser för hennes ledarskap och engagemang.

Babba Rivera

Hårt arbetande

Credit: https://thenewsette.com/2019/09/09/morning-routine-babba-c-rivera/

Vid 22 års ålder var Babba personen som gjorde Uber stort i Sverige. Detta gjorde hon så bra att hon värvades till Ubers marknadsavdelning i New York. Babbas entreprenörsresa började med den uppmärksammade glasögonbloggen Bonocle. Det tog henne till Berlin där hon startade sitt första företag. Idag är hon bosatt i New York och driver marknadsföringsbyrån By Babba.

Petter Stordalen

Idéspruta

Credit: https://chef.se/petter-stordalen-heja-fram-de-som-vagar/

Petter Stordalen äger över 170 hotell och har mer än 10 000 anställda. Men hans karriär började när han var 24 år gammal då han tog över som köpcentrumchef på Norges då största köpcentrum. Det var i slutet av 90-talet Stordalen gav sig in i hotellbranschen. Han är också väldigt mån om miljön och har flera gånger gjort aktioner med Greenpeace.

Bill Gates

Självständig

Credit: https://www.nyteknik.se/digitalisering/bill-gates-det-har-var-mitt-storsta-misstag-med-microsoft-6962885

När man tänker på Steve Jobs är det svårt att inte tänka på hans största rival: Bill Gates. 1975 grundande Bill Gates databolaget Microsoft tillsammans med partnern Paul Allen. En av de största varumärkena i världen inom datorteknik som du säkert känner till om du någonsin ägt en PC, Xbox konsol eller Microsoft Office Man pratar ibland om att Bill Gates verkligen startade sitt entreprenörskap tidigt i då han redan som 13-åring skrev sin första programvara, och har också alltid varit sin egen chef.


Trots att Bill Gates idag inte arbetar för microsoft längre är han fortfarande den fjärde rikaste personen i världen, och jobbar välgörenhetsorganisationen tillsammans med hans numera exfru i Bill & Melinda Gates Foundation


Vi inspireras av dessa personer och hoppas att du också gör det. Kanske blir du nästa person på listan? Lycka till med företagandet!
/Teamet på Qred

Håll dig uppdaterad som företagare!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tillgång till de senaste nyheterna, instruktioner och inspirerande innehåll för företagare!

Prenumerera idag

Footer

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil