HQ Bank - Vad hände egentligen? 

7/11/2019
4
minuter

Christian Billing

Marketing Manager Sweden
Qred AB
4
minuter

De som var med när HQ Bank föll vill nog helst av allt bara glömma den tiden i sina liv. Då hjälper nog knappast succéserien Fartblinda som finns att se på C More till med den saken.

Den sanna historien

HQ AB grundades som ett finansbolag år 1990 av affärsmännen Sven Hagströmer och Mats Qviberg. År 2006 får de till slut sitt efterlängtade banktillstånd av Finansinspektionen. Dock på villkoret att Sven Hagströmer inte är inblandad. Sven Hagströmer behåller däremot visst inflytande genom ägarbolaget Öresund. Under 2007 framför revisorerna kritik mot den värderingsmodell som används för optionerna i tradingportföljen. De menar att skillnaden mellan det bokförda värdet och marknadsvärdet är för stort. Efter flera vändor godkänner till slut revisorerna värderingen.

Några år av tillväxt och stabilitet följer innan styrelseledamoten Catharina Lagerstam i maj 2010 slår larm om övervärderingen av optionerna. Hon uppskattar den då till 850 miljoner kronor, men får inte med sig några fler styrelseledamöter. Lagerstam avgår från styrelsen senare samma månad.

I augusti år 2010 drar FI in tillståndet för HQ Bank. De menar att HQ Bank har tagit så stora risker att de äventyrat bankens överlevnad. Börsvärdet rasar från 1,5 miljarder kronor till ca 60 miljoner.

I september år 2010 försätts banken i likvidation och en förundersökning gällande grovt svindleri inleds hos Ekobrottsmyndigheten. Fyra år senare, år 2014, avslutar Ekobrottsmyndigheten sin utredning av HQ Bank och chefsåklagaren ska besluta om åtal.

Efterföljande år, i januari år 2015, väcks åtal mot de fem personer som anses ha varit drivande, haft ansvar och varit i ledande positioner. Mats Qviberg åtalas för grovt svindleri. Likaså Stefan Dahlbo, Mikael König och en tidigare styrelseledamot. Dessa tre åtalas senare även för grovt bokföringsbrott och åklagaren yrkade för näringsförbud. En av de tidigare revisorerna för HQ Bank åtalas för medhjälp till grovt svindleri.

I februari år 2016 inleds rättegången och den avslutas i maj. Domen den 21 juni gäller brottmålet och i november tas härvan upp igen i Stockholms Tingsrätt. Det gäller då ett stort skadeståndsmål där Mats Qviberg och flera andra stäms på miljardbelopp av ägarna till det som finns kvar av HQ. HQ AB förlorade det målet och tvingades att betala en ersättning för rättegångskostnaderna på omkring 260 miljoner kronor.

Att övervärdera tradingportföljen är något som hänt även i Carnegie och andra internationella banker. Så HQ Bank är inte unik på något sätt, men kraschen blev så extremt stor i det här fallet och det är anmärkningsvärda i att Finansinspektionen drog in tillståndet för HQ.

Tips! Läs inlägget Historiens finanskriser

Carolina Neurath

Carolina Neurath är det unga stjärnskott som har tilldelats journalistpriset Guldspaden år 2010 för arbetet med att granska revisionsbranschen, tilldelats Stora Journalistpriset år 2012 för arbetet med Räntekartan och utsetts till Sveriges bästa ekonomijournalist.

I juli år 2012 var hon sommarpratare i Sveriges Radio och i maj 2016 meddelade hon att hon tog ett uppehåll från sin tjänst på Svenska Dagbladet för att arbeta med att skriva manus till TV-serien “Fartblinda” som bygger på hennes första skönlitterära roman med samma namn. I maj 2017 slutade Carolina Neurath på SvD för att bli programledare för SVT:s nysatsning på Morgonstudion. Flera av böckerna och manus har skrivits under tjänstledighet eller föräldraledighet. Man kan lugnt säga att Carolina Neuraths arbete som journalist, författare, manusförfattare och programledare har lett till ett ökat intresse för bank- och finansvärlden.

Carolina Neurath, bild från Dagens Media

Bild: Dagens Media

Bibliografi:

  • 2011 - Den stora bankhärvan, finansparet Hagströmer och Qvibergs uppgång och fall (reportagebok)
  • 2014 - De svenska riskkapitalisterna, en berättelse om makt, pengar och hemligheter (reportagebok)
  • 2016 - Fartblind (skönlitterär finansthriller)
  • 2017 - Gränslösa (skönlitterär finansthriller)
  • 2018 - Brännmärkta (skönlitterär finansthriller)

Boken “Fartblinda” - inspirerad av HQ Bankens fall

Boken Fartblinda, skriven av Carolina Neurath, blev en skönlitterär succé när den släpptes år 2016. Boken på omkring 400 sidor utgavs av Piratförlaget och är inspirerad av HQ-bankens uppgång och fall. I boken återfinns den unga och ambitiösa grävande journalisten Beatrice Farkas. I boken är hon rödhårig, kanske för att avleda sammankopplingen allt för mycket med den blonda Neurath..?

Intervju i TV4 Nyhetsmorgon om boken:

TV-serien “Fartblinda”

I den stjärnfyllda TV-serien återfinner vi bl a Claes Månsson, Mattias Varela, Julia Ragnarsson, Julia Dufvenius och många fler. Till skillnad från boken, där Beatrice Farkas är rödhårig, har Julia Ragnarsson extremt blekt hår i serien. Något som fick hennes hår att faktiskt falla av. I boken och TV-serien är namnen fiktiva och HQ Bank heter istället ST Bank.

Se trailern till TV-serien:

Källor:
SvD - Haveriet bakom HQ:s kollaps (2019-10-28)
Aftonbladet - Bakgrund HQ-kraschen (2019-10-28)

Håll dig uppdaterad som företagare!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tillgång till de senaste nyheterna, instruktioner och inspirerande innehåll för företagare!

Prenumerera idag

Footer

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil