Så hemestrar du i sommar!

5/5/2020
7
minuter
Kvinna väntar på en flygplats sittandes på sin resväska

Christian Billing

Marketing Manager Sweden
Qred AB
7
minuter

Att 2020 blev ett år för historieböckerna råder det inga tvivel om. Nyåret präglades av en känsla av nystart med ett nytt decennium som stod för dörren. Många ville ta avstamp i något nytt och skapa förändring i sina liv. Istället har det mesta handlat om coronaviruset (covid-19).

Städer, länder, kontinenter - ja, hela världen är i något slags vakuum och många nationer dras med något slags utegångsförbud. Sverige har som bekant valt en annan väg, men det är inte det som det här inlägget ska handla om.

Nej, det här inlägget handlar om att vi har blivit snuvade på vår kära sommarsemester. Oavsett om du hade planerat att resa utomlands i sommar eller semestra på annan ort i Sverige, har det antagligen förändrats. Därför har begreppet hemester blivit ett populärt samtalsämne.

🤔 Vad är hemester?

En hemester (att semestra hemma), eller svemester (att semestra i Sverige), är en semester som sker hemmavid och i Sverige. Den populära internationella termen är staycation och betyder precis samma sak. Att man stannar hemma på sin semester, helt enkelt.

Trenden är tydlig. Redan förra året började ett nytt ord florera runtom i Sverige - hemester.

Vill man jämföra med svemester, staycation eller en annan sökfras kan man enkelt se dess utveckling i Google Trends.  

Man kan enkelt se att olika termer för att semestra hemmavid, på svenska eller engelska, i längre meningar eller korta slangord, har ökat i sökvolym under de senaste åren. I sommar lär det se sin peak.

🌲 Natur- och friluftstrenden spelar in

Det ökade intresset för naturen spelar naturligtvis in. Det har på senare år blivit väldigt trendigt att vistas ute i naturen, kanske som ett sätt att komma undan dagens moderniteter och brus som många upplever i sin vardag.

Det kommer såklart att komma som en reaktion på att folk får sina utlandsresor inställda och därmed kommer även Sveriges turism- och besöksnäring att ta en kraftig smäll. Därför kan det vara bra att, förutsatt att man är symtomfri och inte i någon riskgrupp, kunna hjälpa landets småföretagare med att hemestra så mycket man kan.

Stockholms Handelskammare gick i april ut med egna beräkningar att Sverige kommer förlora 36 miljarder kronor p g a utebliven turism från utlandet. Det är dessutom bara fram till midsommar.

😊 Småföretagare? Se till att anpassa sitt erbjudande!

Är du småföretagare som kan gynnas av ett ökat intresse för hemester? Då bör du se över ditt erbjudande och marknadsföring omgående. Som restaurang eller hotell i en stad eller ort bör du hitta kampanjer och sätt för att locka hemestrande svenskar till just din verksamhet.

 • Gå ihop med en partner på din ort och erbjud ett paketerbjudande.  
 • Hitta nya kanaler för din marknadsföring. Se över din sökmarknadsföring och skapa innehåll kring “hemester” och buda på rätt söktermer i Google Ads.
 • Annonsera lokalt. Kanske i lokaltidningen eller på andra platser där människor i ditt geografiska område kan hitta till dig?

🦠 Symtom för covid-19 - plötslig lust att vistas utomhus

Skämt åsido. Den som har varit ute i parker, promenadstråk, sjöar och hav har upptäckt att det är fler och fler som vistas utomhus. Många experter menar att det är positivt för folkhälsan att människor känner en så pass stark lust av att vara utomhus i den friska luften, så länge man håller sitt säkerhetsavstånd.

🏖 Hur hemestrar jag på bästa sätt?

Det allra bästa du kan göra är att vara säker på att du är symtomfri och inte i någon riskgrupp. Är du frisk och kry kan du absolut se till att hitta på något på din hemort och gärna utomhus.

Det finns faktiskt en hel del guider och tips kring hemester och svemestrande, som t ex Hemesterguiden. Det fungerar som ett forum för den som älskar att semestra på hemmaplan och vill dela med sig av sina bästa tips och råd.

Något annat som vi tror kommer att explodera under årets sommar är hemmafixandet. Många byggvaruhus vittnar om ett ökat intresse och handlade av produkter som rör hemmet. Hitta ditt projekt och bygg en veranda, renovera ett rum, bygg en möbel - möjligheterna är oändliga och på Youtube och Google finns instruktionerna till det mesta!

Ett annat tips är att, om plånboken ger dig utrymme, hemestra från ett hotell. Då gynnar du de lokala företagen samtidigt som du får en ny utgångspunkt för dina utflyktsmål. Dessutom är chansen mindre att du fastnar hemma i någon tråkig hushållssyssla.

Gillar du och de du vill hemestra med djur och natur? Då kan du kika in var din närmaste 4H-gård ligger. Det är dessutom gratis och många har mysiga caféer eller gårdsbutiker i anslutning till sig.

Gå på vandring. Pack matsäck eller hela campingutrustningen med tält och stormkök för att ge dig ut på riktigt i naturen. Här är några förslag:

Skåneleden
Tyresta Nationalpark
Bohusleden
Kungsleden
Höga Kustanleden
Östgötaleden
Offsjörundan

Ett annat tips som kan vara väldigt ekonomiskt är att byta bostad med någon. Det är smidigt för ni kan kvitta det rakt av mellan er och känna er trygga med vem som bor i ditt hem. Dessutom kan ni utbyta tips på aktiviteter och sevärdheter om ni inte bor i samma stad eller ort. Du kan ju såklart hyra av någon du inte känner på t ex Airbnb, men då står din bostad tom, förutsatt att du inte gör samma sak och hyr ut din bostad.

⭐️ Fördelar med att hemestra

Det finns många fördelar med att hemestra, förutom de uppenbara fördelarna att inte resa utomlands under coronavirusets framfart.

En är plånboken. Det beror självklart på vad du väljer att göra, men i regel är det billigare att köra en staycation än att resa utomlands. Framför allt om du väljer att sova hemma i din egen bostad eller kanske tälta?

En annan fördel är att det ofta innebär att man är ute i friska luften och på så sätt stärker immunförsvaret, vilket aldrig är fel.

Tips! Läs inlägget om Semesterlagen och semesterlön

💚 En grupp som ofta hemestrar - barnfamiljen!

Barnfamiljer, särskilt de med mindre barn, väljer ofta att semestra i Sverige. Det är oftast lättare att sätta sig i bilen än att krångla med flygplatser, flygresor, transferresor, o s v.

Nu sätter restriktionerna för folksamlingar stopp för många aktiviteter och resmål som t ex Kolmården, Gröna Lund, Skara Sommarland, etc. Men deppa inte ihop för det! Det finns otroligt mycket man göra inomhus eller utomhus som är inom de restriktioner som finns.

☔️ Vad gör man på hemestern om det regnar?

I Sverige är vi otroligt styrda av vädret. Låt inte lite regn få dig att sitta hemma och bara titta på TV. Det finns massvis med saker man kan göra, även om det regnar ute.

 • Besök biblioteket.
  Det är ofta stora ytor där man kan hålla sitt säkerhetsavstånd. Det finns ofta något för hela familjen på våra underbara bibliotek.
 • Baka eller laga mat.
  Involvera partnern, familjen eller kompisen och gör något tillsammans i köket. Gärna något som tar tid och kräver mycket kärlek och omsorg.
 • Loppisar.
  Det finns ofta loppisar och gårdsbutiker som ligger under tak. Ofta lite pittoreskt i någon gammal byggnad på landsbygden.
 • Museum.
  Många har gratis inträde för barn och anpassade utställningar eller områden för de yngre. De statliga museerna har fri entré. Ta tillfället i akt och lär er något tillsammans.

⛱ Är du småföretagare och vill njuta av semestern?

Då tycker vi verkligen att du bör läsa vårt inlägg om hur man förbereder för sommaren. I inlägget får du 19 handfasta och enkla tips på hur du kan förbereda på dig själv och företaget på bästa sätt inför sommarens semester.

Tips! Läs inlägget Så förbereder du dig inför sommaren

Avslutningsvis hoppas vi att den här krisen blåser över snart. Främst för våra kära småföretagares skull som går på knäna och sliter för att få hålla företaget ovanför ytan. Många branscher har det tufft, som t ex restauranger och åkerier. En del har det bättre som kanske t o m gör sina bästa månader under den här krisen. Se till att undvika konkurs genom att följa de här nio tipsen.

Lycka till och ha en fin sommar!
/Teamet på Qred

Håll dig uppdaterad som företagare!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tillgång till de senaste nyheterna, instruktioner och inspirerande innehåll för företagare!

Prenumerera idag

Footer

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil