Generation Z - Så kan du dra nytta av dessa i ditt företag

20/12/2018
6
minuter

Christian Billing

Marketing Manager Sweden
Qred AB
6
minuter

Generation Z, post-millennials, den mobila generationen. Det här är den generationen som vuxit upp med Internet, smartphones, surfplattor och bärbara datorer. Det har varit en självklar del av deras vardag och miljö. Frågor som föräldrar till den här generationen har fått ställa sig är inte om deras barn ska få en mobiltelefon eller inte, utan snarare när och vilken modell de ska få. Många av barnen i den här generationen fick tidigt tillgång till egen mobil, dator och/eller surfplatta. Det har lett till att de haft tillgång till en enorm informationskälla - Internet. Tillgångarna och förutsättningarna för den här generationen har varit stora.

Fun facts om Generation Z

Visste du att…

… 98% äger någon form av smartphone?
… 36% tittar på TV?
… de tittar på 83,7 min onlinevideo varje dag?
… generation Z surfar ca 170 min på mobilt internet varje dag?
… de tillbringar ca 70 min om dagen i sociala medier?

Blir de yngre och yngre?

Många menar att dessa personer i Generation Z blir allt yngre i sitt beteende. Den amerikanske forskaren Jean Twenge menar att 18-åringar beter sig som 15-åringar gjorde förr och 13-åringar som 10-åringar gjorde förr. Enligt Twenge blir dessa mindre rebelliska, mer toleranta, lata, mindre lyckliga och totalt oförberedda på vuxenlivet. Som ett exempel tycker 18% av generation Z att man bör ha en smartphone när man är 13 år gammal, mot generation X 4%.

Ett tecken på att de är mer toleranta och lata är att antalet 18-19-åringar med körkort har sjunkit markant sedan 80-talet. Under 80-talet arbetade dessutom tre fjärdedelar medan det idag är först vid 29 års ålder som tre fjärdedelar har skaffat sig ett förvärvsarbete. Det kan såklart också ha att göra med den ökade pressen och kraven att skaffa sig en utbildning innan man ger sig ut i arbetslivet.

Arv vs. miljö?

Även om många menar att miljön i samhället är annorlunda för den här generationen, så vill andra mena att uppfostran och det man får av sina föräldrar måste väga in. En förklaring kan vara att även generation X och Y har tagit stryk av den snabba utvecklingen av teknik och är nedborrade i sina egna skärmar.

Man kanske helt enkelt aldrig fått lära sig att agera vuxet, lösa konflikter, interagera med personer IRL (In Real Life) eller bemöta personer som inte tycker som en själv. Vems fel är det då egentligen?

Generation Z är experter

Men på vad? Du kanske inte kan ta fram en verktygslåda och förvänta dig att en person från generation Z ska bygga något från grunden. Men tar du däremot fram en enhet med uppkoppling till Internet, så lär det hända saker. Det viktigaste för dig som företagare är att veta hur du ska hantera och behandla personer, både kunder och anställda, som är från den här generationen.

Vad ska de jobba med?

Sätt en smartphone, surfplatta eller laptop i händerna på en person från generation Z och du kan räkna med att din närvaro online kommer att bli bättre! Kanske inte med alla, men chansen är betydligt mycket större att din marknadsföring, hemsida, sociala medier, m.m. kommer att bli bättre.

Se också till att de får mycket och snabb feedback. De förväntar dessutom att de ska stiga i graderna snabbare än andra generationer. Hela 61% förväntar sig att bli befordrade två gånger eller fler under de kommande fem åren.

Hur rekryterar man Generation Z

Generation Z är faktiskt mindre riskbenägna än X och Y. Trygga karriärval går i regel före självförverkligande alternativ. Även om generation Z inte ser lika hårt på uppdelningen mellan arbete och fritid som tidigare generationer gör, så förväntar de sig mer av sin arbetsgivare. Att få arbeta varifrån och när de vill är exempel på krav som ofta ställs på arbetsgivaren. Hur flexibelt är ditt företag?

Dessutom vill post-millennials arbeta för någon och något de kan stå för. Det är viktigare med hållbarhet, värdegrund, etc än att tjäna mycket pengar. Man pratar mer och mer om var man jobbar, snarare än vad det står i lönekuvertet.

Post-millennials skiljer sig också från millennials när det kommer till utbildning. Man är mindre benägen att ta studielån och bry sig om att fullfölja påbörjade kurser och utbildningar. Här värdesätter man personlig utveckling och livslångt lärande mer än ett utbildningsbevis. Ett exempel är hur mycket tutorials och utbildande material det finns på t ex Youtube. Idag kan man bli en fullfjädrad programmerare genom att surfa runt på Youtube.

Tips! Läs artikeln Rekryteringstrender

Egenskaper och attribut

En del saker är olika för de respektive generationerna. Här listar vi några:

Attention span
Det vill säga hur länge man klarar av att hålla uppmärksamheten och fokusera på något. Den är typiskt sett lägre hos dessa personer och man menar att det har att göra med hur de konsumerar information och nyheter. Twitter, Vine, Instagram, m.m. är uppbyggt på att man ska scrolla snabbt.

Multitasking

Det som de tappar i attention span vinner de i multitasking. Personer i generation Z kan plugga på sin dator, skriva anteckningar på sin surfplatta och titta på en TV-serie i bakgrunden. Äldre generationer skulle ha haft väldigt svårt med det.

Självständig vs. grupparbete

“Jag kan själv!” har aldrig varit mer sant. Generation Z vill gärna arbeta självständigt och det kan vara en anledning till att antalet frilansare och egenföretagare har ökat de senaste åren.

Early adopters och digitala pionjärer

Att vara en early adopter betyder att man reagerar snabbt på förändring och nya saker, som t ex teknik och appar. Dessutom uppger 40% av personer i generation Z att det är viktigare med ett pålitligt wi-fi än pålitliga toaletter på offentliga platser, restauranger, caféer, etc.

Face-to-face

Generation Z vill helst kommunicera via text eller face-to-face genom någon form av Facetime, Google Hangouts, Skype eller annan videolösning. Att ringa någon är läskigt och är något de helst gärna undviker.

Varumärken är inte lika viktigt

Medan tidigare generationer har lagt stor vikt vid varumärken, så bryr sig generation Z väldigt lite om varumärken. Det är viktigare med rabatter, utseende, leveranstider och att köpresan är smidig. Dessutom så är köpresan en social sak för generation Z. Man rådfrågar gärna vänner, skickar länkar, kollar filmer tillsammans och kontaktar vänners vänner om varumärken och produkter. Youtube är ett populärt verktyg för att ta beslut om man ska köpa något eller inte.

Influencers

Sociala influencers blir allt viktigare och kan vara avgörande om man köper från företag A eller företag B, trots att det är samma produkt, pris eller leveranstid. Det kan t o m vara så att företaget med högre pris och längre leveranstid vinner köpet för att influencers rekommenderar produkten eller tjänsten. Paketering är dessutom extremt viktigt då man gärna filmar eller tar bilder av sina köp.

Öppenhet och kommunikation smäller högt!

Oavsett om det är för ett fysiskt arbete som t ex snickare eller ett kontorsjobb inom marknadsföring så förväntar sig Gen Z mycket feedback, transparens och kommunikation. Om du ger, skall du också få tillbaka.

Lycka till med företaget!
/Teamet på Qred

Källor och inspiration:
Timbro
KIT

Det enklaste sättet att hålla sig uppdaterad som företagare

Registrera dig idag och få tillgång till de senaste nyheterna, instruktioner och inspirerande innehåll för företagare!

Prenumerera idag

Footer

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil