En inspiration för företagare - Ingvar Kamprad

30/1/2018
4
minuter

Christian Billing

Marketing Manager Sweden
Qred AB
4
minuter

30 mars år 1926 i Pjätteryd ser en liten pojke dagens ljus. Feodor Ingvar Kamprads resa mot att bli Sveriges rikaste man har precis börjat.

Historien om Sveriges rikaste man

Ingvar Kamprads farfars far var en förmögen godsägare i Tyskland och var släkt med fältmarskalken och rikspresidenten Paul von Hindenburg. Ingvars farfar utvandrade till Sverige 1896 tillsammans med sin fru Franzinska, senare kallad Fanny. Tillsammans hade de sönerna Feodor och Erich. Feodor Kamprad gifte sig med Berta Nilsson år 1924 och fick senare sonen Ingvar.

Som 5-åring börjar Ingvar att sälja tändstickor och vid 10 års ålder tog han sin cykel till hjälp för att sälja fisk, frön, juldekorationer, tändstickor och annat i byarna. I sina ungdomsår gick han i skola i Göteborg och hans affärsintresse var klart avvikande i det småländska bondesamhället.

Under 40-talet importerande han cigarettändare, kulspetspennor, tavelramar, nylonstrumpor och smycken för att senare sälja via postorder. Han marknadsförde sin verksamhet i tidningsannonser. Det var nu han grundade IKEA, den 15 juli år 1943. IKEA är en förkortning av Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd, d v s adressen till den gård i Ljungby där han bodde. År 1947 inleddes möbelförsäljningen och den första IKEA-katalogen kom ut 1951. De platta paketen som blivit berömda och synonyma med IKEA kom år 1955, från en idé av Gillis Lundgren som var formgivare. Det första varuhuset öppnades 1958 i Älmhult och år 1965 invigdes varuhuset i Kungens Kurva som står kvar än idag. En stor och magnifik byggnad som syns från motorvägen när du kör förbi Kungens Kurva och Heron City.

År 2017 uppmättes hans förmögenhet till 655 miljarder kronor vilket skulle göra honom till världens tredje rikaste person. Om man ska se Ingvar som ensam ägare till IKEA, trots utländska ägarstiftelser. Så officiellt hamnar han inte i toppen på Forbes lista.

Snål eller företagsam?

Myten om att Ingvar Kamprad var en ekonomisk själ stämmer säkerligen. Att han flög med lågprisflygbolag, handlade på rea och lågprisvaruhus var en del av Kamprads identitet. Det finns hundratals rykten och historier som vittnar om hans ekonomiska ådra. Bland annat vid ett besök på ett av hans varuhus i utlandet då han vid kassan poängterade att IKEA minsann bjuder på kaffet om man beställer före kl 11:30. Vilket han hade rätt i och läxade upp kassörskan som skulle ta betalt för. Men med en glimt i ögat, som han så ofta hade. En annan historia handlar om när han tog helikopter till en närliggande kommun för att handla veckans kampanjvaror där istället. Hur sann den historien är vet vi dock inte...

Kamprad i samhället

Snål eller ej, Ingvar var en man som ville gott och dela med sig av sin förmögenhet. År 2011 bestämde han sig för att skänka 950 miljoner kronor till en stiftelse för att stödja forskning och utbildning. Hans fortsatta engagemang skulle dessutom ge totalt 2,7 miljarder kronor till Linnéuniversitetet i Växjö under de kommande 10 åren. Det tillkännagav han vid ett av hans traditionsenliga jultal på IKEA i Älmhult för att stärka sitt älskade Småland. Pengarna ska stödja projekt kring entreprenörskap, miljö, forskning inom medicin, design och förbättrad livskvalitet för äldre.

En inspiration för svenska småföretagare

Ingvar Kamprad bevisade att det med små medel går att bygga ett stort företag. Att börja smått och senare utveckla företaget med andra produkter, distributionskanaler och försäljningssätt. Ett företag som under 75 år (!) har överlevt  både Sveriges och världens ekonomiska kriser, digitaliseringen och att ta butiken till Internet. Imponerande!

Idag finns det 355 varuhus i 29 länder. IKEA har dessutom arbetat hårt med olika kärnfrågor för företaget. T ex som att över hälften av medarbetarna, 49% av cheferna och 53% av ledningsgruppen är kvinnor. De kan även stoltsera med att 100% av bomullen i deras produkter kommer från hållbara källor. Kamprad sa alltid i intervjuer att det inte är han som har format företaget - det är alla anställda. Även om Ingvar Kamprad inte har haft något operativt ansvar sedan 1988 har han hela tiden funnit med i andra roller som t ex rådgivare.

Vi på Qred är imponerade. Över Ingvar Kamprads liv och hur ni småföretagare för den entreprenöriella facklan vidare.
Vem vet? Kanske är det du som sitter på nästa IKEA-succé inom ditt område?

Tack Ingvar!

Källor:
Expressen
Veckans Affärer
Företagskällan
IKEA

Håll dig uppdaterad som företagare!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tillgång till de senaste nyheterna, instruktioner och inspirerande innehåll för företagare!

Prenumerera idag

Footer

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil