Borgen

6/9/2018
2
minuter

Christian Billing

Marketing Manager Sweden
Qred AB
2
minuter

Borgen betyder att en fysisk eller juridisk person är ekonomiskt ansvarig för en annan persons eller företags åtaganden. Borgen kan tecknas för alla typer av avtal, t ex hyresavtal vid lån.

Enkel borgen

I 10 kap 8 § av Handelsbalken finns det en huvudregel som säger att borgensmannen ska betala det som gäldenären inte kan betala. Borgenären måste med alla medel se till att hen antingen får betalt eller att gäldenären befinns sakna utmätningsbara tillgångar. Detta kan uppnås genom betalningsföreläggande, stämning, utmätning eller konkurs.

Tips! Läs artikeln Så undviker du konkurs

Solidarisk borgen

Är det flera som har gått i borgen utan förbehåll, för t ex ett lån, så är alla lika ansvariga. Borgenären kan kräva att en eller flera ska betala tillbaka hela kravet, för att man sedan ska kunna tvinga de andra borgensmännen att få regress. Det betyder att man betalar hela skulden för sina kompanjoner och sedan får kräva tillbaka pengarna från sina kompanjoner. Det är för att borgenären ska kunna få tillbaka sina pengar så snabbt som möjligt. Regressrätt och övriga frågor som rör partners kan regleras i ett kompanjonavtal.

Tips! Läs mer om det i artikeln Solidariskt betalningsansvar

Proprieborgen

Många banker, kredit-, och låneinstitut tycker att enkelt borgen är för omständig. Borgenären kan i det fallet kräva borgensmannen på pengar direkt, utan att ens kräva att gäldenären. Vi tillämpar proprieborgen på våra lån, det innebär att vi väljer att driva in skulden från den som vi tror har bäst återbetalningsförmåga. Vissa arbetar med "enkel borgen", då går man först efter företaget och sedan borgensmannen.

Personlig borgen

Enklast förklarat kan man säga att en borgensman är en person som ställer en garanti för någon annan. Du är garant för att t ex ett lån eller en skuld ska återbetalas. Läs mer om företagslån utan personlig borgen.

Frågor? Maila oss på support@qred.com eller ring oss på 020-150 333.

Håll dig uppdaterad som företagare!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tillgång till de senaste nyheterna, instruktioner och inspirerande innehåll för företagare!

Prenumerera idag

Footer

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil