Bli en mästare på att nätverka som företagare!

14/8/2018
6
minuter

Christian Billing

Marketing Manager Sweden
Qred AB
6
minuter

“Nätverka är bara för säljare som vill lämna sina visitkort!”

Det citatet kan inte vara mer fel. Att nätverka skapar affärer - om man gör det på rätt sätt! I den här artikeln får du lära dig hur du nätverkar på bästa sätt och kan skapa fler och bättre affärer.

1. “Givers Gain”

Ett koncept som går ut på att du som ger, får tillbaka. Du kan inte bara ge, ge och ge eller få, få och få. Det är ett tvåvägsverktyg där du skapar affärer för dig och de som finns i nätverket. Det sker inte alltid direkt, utan indirekt genom dina övriga kontakter som finns utanför det direkta nätverket. En bra tumregel är att alltid ge mer än vad man tar. Vill du få en kontakt eller affär, så bör du förmedla minst två kontakter eller affärer till ditt nätverk.

2. Bygg förtroende och skapa tillit

Dyk inte upp på första träffen och förvänta dig att sälja direkt. När du går in i ett nätverk är medlemmarna redan bekanta med varandra och de har ingen aning om du går att lita på. Se till att dela kunskap och erfarenheter först, snarare än säljpitchar och specialerbjudanden. Att nätverka är precis som content marketing. Det betyder att du tillför värde i form av innehåll som t ex guider, e-books, whitepapers, blogginlägg eller liknande. Det är samma sak när du ska nätverka, tänk inte Always be closing, utan fokusera på att dela kunskap, erfarenheter och kontakter.

3. Hitta en eller flera mentorer

Det finns fler anledningar att gå med i ett nätverk än att sälja. Dela erfarenheter, kunskap, tips & tricks i vad man nu vill uppnå, som t ex företagande. En sak som kan vara aktuell för dig som är egenföretagare är att hitta en mentor. Eller en person(er) som är ett ömsesidigt bollplank. Oavsett om du som företagare är ung eller gammal, rutinerad eller orutinerad, framgångsrik eller ej, så är en mentor alltid en värdefull funktion för dig. Se till att hitta någon eller några som du ser upp till och klickar med. Vem vet, kanske hittar du en investerare till ditt företag?

Tips! Läs artikeln Ta in en investerare i ditt företag

4. Kom förberedd!

Ta inte kontakt utan att ha läst på om personen, eller så gör du precis det - kommer oförberedd. Det viktigaste är att du känner till vilket nätverk du ingår i och hur atmosfären är i just det nätverket. Om du har namnen på förhand, så kan det vara en god idé att läsa på lite på förhand. Det kan få dig att sticka ut och gör att du hittar en gemensam nämnare i samtalet.

5. Var en god lyssnare!

Många nätverkstips går ut på hur man ska presentera sig eller hur man ska överrumpla personen som du ska ta kontakt med. Det kanske allra viktigaste tipset är att lyssna. Ingen vill dela med sig eller skapa affärer med en person som bara maler på om sig själv eller sitt eget företag. Undvik också att ställa frågor som du ställer enbart för att få svara på samma fråga när den bollas tillbaka till dig. Och för guds skull, låt mobilen ligga i fickan! Ingen vill gå fram till en person som har 2000-talets värsta sköld i högsta hugg...

6. Sätt upp tydliga mål!

Vad vill du få ut av ditt nätverkande? Vad är syftet med att besöka träffar och ha kontakt med personer i ditt nätverk? Sätt upp olika mål på förhand och utvärdera efter en viss tid.

7. Ta kontakt med olika personer och roller

Som t ex VD för ett företag är det lätt att endast ta kontakt med andra i samma roll. Eller om du är man, så är det lätt att bara ta kontakt med andra män. Analysera ditt eget beteende och ta kontakt med personer som inte nödvändigtvis är som du, det är oftast då som man får som störst utbyte av varandra!

8. Din klass, kollegor, familj, vänner och bekanta är ditt nätverk

Tänk på att din skolklass, framför allt om du studerat efter gymnasiet, kan komma att hamna inom samma bransch som du. Hur troligt är det att du får ett uppdrag när du en dag ska söka jobb på en arbetsplats, och din gamla klasskompis minns hur du var den som alltid var sen och lat på lektionerna? Alla runtomkring dig är i ditt större nätverk. Sedan bildas mindre och mindre cirklar av nätverk allt eftersom du blir mer specialiserad.

9. Återkoppla

Känner du igen dig i en situation där du haft ett passionerat samtal med en person för att senare misslyckas totalt med återkopplingen? Då bör du följa dessa snabba tips:

  • Schemalägg i din kalender att du ska återkoppla med en person vid en viss tid.
  • Anteckna på en persons visitkort. Skriv ned korta stödord för att minnas ert samtal.
  • Ta med mobilen och ta kontakt med de du träffar på t ex LinkedIn. Perfekt för de som inte har visitkort!

10. Välj nätverk med omsorg

Många forum och nätverk har öppna medlemslistor, som t ex BNI. Lägg tid och omsorg på att välja rätt team. Det som ligger närmast, rent geografiskt, kanske inte är det bästa för dig. På just BNI har du dessutom exklusivitet inom ditt yrkesområde. Det betyder att teamen är uppbyggda av personer från olika branscher, men att du som t ex fotograf alltid kommer att vara den enda fotografen i det teamet. På så sätt kan man undvika konkurrens inom teamet. Tänk även på att det inte alltid är det teamet med flest medlemmar som är det bästa för dig.

11. Var dig själv

I nätverkande gäller samma princip som i övriga livet - var dig själv! Det betyder att du ska klä dig som du är bekväm, prata på det sätt som du normalt gör och bete dig precis som du gör. Inget lyckat kommer från att lägga på en fasad och “fake it until you make it”. Var dig själv, det är då du kan skapa långvariga relationer.

12. Testa, testa och testa!

Har du gått på en nätverksträff utan att bli förälskad eller övertygad? Testa igen! Antingen i samma nätverk eller hitta ett nytt. Alla team och nätverk är inte perfekta för alla, utan det gäller att hitta det som är rätt för dig och ditt företag.

Nu har du fått 12 tips för att lyckas med ditt nätverkande. Lycka till!
/Teamet på Qred

Håll dig uppdaterad som företagare!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tillgång till de senaste nyheterna, instruktioner och inspirerande innehåll för företagare!

Prenumerera idag

Footer

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil