5 saker som händer när du väljer coworking

12/3/2020
5
minuter

Adam Schlyter

Sales Coordinator
Convendum
5
minuter

Om du driver eget eller har ett småföretag har du kanske funderat på om coworking är något för dig. Men hur påverkar den här sortens arbetsplats egentligen vardagen?

Det här gästblogginlägget är signerat oss på CONVENDUM. Vi driver Coworking spaces i Göteborg och Stockholm samt kommande etableringar i bland annat Mallorca och Tyskland. Läs vidare så ger vi 5 exempel på vad som händer när du väljer coworking.

PS. Om du inte vet var coworking är, så är det en kontorslösning där flera företag delar lokal. Ibland kallas det kontorskollektiv på svenska. DS.  

coworking space grupp
  1. Du kan släppa allt fixande med kontoret

På ett Coworking space kan du släppa allt fixande som ett traditionellt kontor innebär. Städning, WiFi, mötesr

um, kök, kaffe, inredning och liknande ordnar ditt Coworking space i de flesta fall. I och med det får du inte bara mer tid till annat, i många fall kan det leda till att vardagen fungerar bättre eftersom någon ger administrationen fullt fokus.

  1. Det blir mycket lättare att hålla möten

Det kan vara knepigt för små företag i traditionella kontor att hålla flera möten samtidigt. Oavsett om ett internt team ska stämma av eller om du ska bjuda in en kund.

I små kontor finns ofta ett eller flera arbetsrum med öppet kontorslandskap och möjligen ett mötesrum. Om mötesrummet råkar vara upptaget blir det genast svårt att hålla ett till möte samtidigt, eller att ens ta ett telefonsamtal.

Men på många Coworking spaces finns gott om soffgrupper och arbetsbord med flera stolar att slå sig ner i för att hålla avslappnade avstämningar och avgörande samtal. Hos oss finns dessutom gott om mötesrum i olika storlekar att boka för de möten du vill ta lite avskilt.

Om du är egenföretagare och jobbar hemifrån i nuläget kommer ett Coworking space göra ännu större skillnad för dina möten. På ett representativt Coworking space kan du helt enkelt visa upp lokaler som är lika professionella som du.

  1. Du får lokaler på ett läge som passar dig

Att ha en arbetsplats med ett centralt läge att utgå från kan avgöra hur effektiv din arbetsdag blir. Till exempel minskar du transportsträckor till möten och kan dessutom uträtta ärenden smidigt. Ett centralt läge kan även göra det enklare för dina anställda. De som bor i ytterområden får ungefär lika lång resväg som varandra (och de som bor i stan blir extra nöjda).

Det finns även Coworking spaces som ligger en bit från stadskärnorna. Till exempel finns CONVENDUM i Danderyd och Sundbyberg.

  1. Du får ett snyggt kontor – snabbt!

Om du driver ett startup eller mindre företag har du förmodligen inte särskilt mycket tid över till att ordna ett kontor för dina hårt arbetande anställda. Men du vill säkert visa att du bryr dig, genom att ge dem en arbetsplats att trivas på.

Med ett exklusivt Coworking space får du en smidig genväg till att göra just det. Vi har redan nämnt avlastningen med allt fixande runtomkring, men bra coworkinglokaler ger så mycket mer.

Tänk att ha designinredning, gott om mötesrum och arbetsytor som är anpassade efter olika sorters uppgifter. Bara att komma till jobbet och veta att kaffet är redo!

Med den här helheten är sannolikheten stor att personalen blir mycket nöjd med lokalerna. Och känner att du värderar deras insats.

  1. Jobbet blir mer socialt

Om du är en egenföretagare som mest jobbar hemma idag är det ganska uppenbart att jobbet blir mer socialt om du byter till coworking. Men det samma gäller även för små och medelstora bolag. Dels eftersom ni kan släppa de vanliga skrivbordsplatserna och sitta och arbeta i andra konstellationer än ni brukar, dels i och med att personalen kan nätverka med andra företag.

Bättre Coworking spaces bjuder in till event för att främja en känsla av gemenskap. Vi på CONVENDUM har till exempel dagliga frukostar och afterwork varje fredag.

coworking utsikt

Vad är nackdelarna då?

Coworking har alltså många fördelar, men finns det något negativt att säga? Till de vanligaste invändningarna hör höga hyror, bullriga lokaler och begränsade öppettider.

Hög ljudnivå ska inte vara ett problem på välplanerade coworkingytor. Hos CONVENDUM har vi till exempel ytor för fokuserat arbete som du kan gå undan till när du behöver lugn runt dig. Och telefonrum och mötesrum finns det gott om.

Begränsade öppettider är förmodligen ett problem hos vissa aktörer, men vi och flera andra erbjuder tillgång till lokalerna 24 timmar om dygnet som medlem.

Hyran av ett kontorsrum i ett Coworking space kan vara högre än ett traditionellt kontor, särskilt om du jämför olika stadsdelar och förorter med varandra. Men sett till läge och vad du får blir coworking ett mer kostnadseffektivt alternativ.

De flexibla hyresavtalen med korta bindningstider och all service som ingår sätter kostnaden i ett nytt perspektiv. För jämfört med traditionella kontor, med motsvarande service och på samma lägen kan coworking absolut vara billigare. För att sammanfatta: hyran i ett Coworking space är prisvärd, om du är ute efter den sortens arbetsmiljö som det erbjuder.

Nyfiken på coworking?

Hoppas att du har lärt dig något nytt om Coworking spaces av det här blogginlägget! Om du är nyfiken på mer om hur det fungerar hos oss, läs mer om vår coworking.

Håll dig uppdaterad som företagare!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tillgång till de senaste nyheterna, instruktioner och inspirerande innehåll för företagare!

Prenumerera idag

Footer

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil