IKEA bytte logotyp utan att någon märkte något


Ett av Sveriges flaggskepp, med årtionden av anrik historia och en grundare med kultstatus, bytte logotyp i början av 2019 - utan att någon märkte någonting!

Ovan är den gamla och nedan den nya logotypen.
Digitala kanaler är anledningen till förändringen
Grundtanken med de små förändringarna är att den ska passa bättre i digitala kanaler och för deras närvaro i onlinehandeln. Förändringen är väldigt svår att uppfatta om man inte börjar detaljstudera de båda versionerna. IKEA ville att den nya kostymen inte skulle uppfattas som en ny kostym, utan snarare en moderniserad och subtil förbättring.
Mycket för att varumärket inte skulle behöva registreras om eller allt för stora omkostnader skulle tillkomma för att lägga om den grafiska profilen. Nu kan man istället gradvis övergå till den nya varianten utan att människor höjer på ögonbrynen eller ens märker skillnaden.
Vad är förändrat?
Färgerna har blivit en grad mörkare. Det avspeglar trenden inom design just nu där möjligheten till klara och färgglada färger har lett till många lekfulla och kulörta logotyper och designer, som t ex hemsidor. Men pendeln inom de allra flesta trender svänger nu tillbaka till att bli lite mörkare och seriös.
Texten har också fått sig ett ansiktslyft där den klargjordes och logotypen i sig är mer exakt i sin storlek. Du kanske ser att texten i den nya logotypen är något större än den gamla?
– I och med det har vi gjort en del förbättringar i bokstäverna och färgerna, till exempel genom att minska ned de karaktäristiska serifferna på bokstäverna vilket ger en ökad läsbarhet. Dessutom har vi ändrat proportionerna mellan ovalen och rektangeln, vilket har gett en högre logotyp som gör att själva namnet IKEA får en ökad tydlighet när loggan är i en mindre storlek, berättar Joakim Jerring som är Creative Director på byrån Seventy Agency till Resumé.
Att färgerna har förändrats något handlar också om tillgänglighet. Tidigare nyanser har uppfattats olika av olika människor och de nya ska stämma mer överens med verkligheten för majoriteten av personer ögon.
®️ är också flyttat från att vara utanför själva logotypen till att vara i den färgade rektangel. Det är för att göra den enklare att använda på olika typer av plattformar, tryck och annat.

Förändringen delar branschen
Ja, inte möbelindustrin utan varumärkes-, design- och marknadsföringsbranschen. En del menar att det är en tråkig och feg förändring medan de allra flesta menar att de tar tillvara på historien och tyngden bakom ett globalt bolag som grundades år 1943 av Ingvar Kamprad. En entreprenör som vi gav attributet “hårt arbetande” i vårt inlägg om kända entreprenörer som inspirerar oss.
Enligt Brand New som följer företags varumärken är det mycket osannolikt att IKEA skulle göra någon större förändringen av sin logotyp och grafiska profil, även i framtiden. Ett av kriterierna som gavs till den svenska byrån Seventy Agency var att den gamla och nya logotypen skulle kunna användas sida vid sida. En del uppdragstagare skulle vilja göra för mycket, men Seventy Agency fångade essensen, tog till sig av uppdraget och briefen för att göra ett bra arbete.
Byrån 72andsunny har också varit engagerade i projektet och har för första gången skapat en helt vit logotyp.

Den ska primärt användas som den gör i bilden, som stöd i visuella marknadsföringsmaterial som TV, print och webb med fokus på rörlig bild. De kallar logotypen för “fönster” vilket illustreras på ett bra sätt i bilden ovan när man ändå ser flickans ögon och ansikte. Med den blå och gula ifyllda logotypen hade man inte fått samma kontakt med flickan.
IKEA logotyper genom historien
Företagets logotyp har däremot inte alltid sett ut som den gör idag. Kanske finns det någon som minns att den har både varit svart under 1960-talet och röd under 1980-talet? Eller att den inte alltid har haft sin karakteristiska rektangulära form?

Från den klassiska sigillformen i företagets begynnelse till den blå och gula logotypen som starkt förknippas med Sverige. Den svarta och den röda varianten var korta gästspel, ska tilläggas.
Ett av världens mest värdefulla varumärken
Tillsammans med företag som The Big Five (Apple, Google, Facebook, Alibaba och Amazon) och många andra är IKEA ett av världens allra mest värdefulla varumärken. Faktum är att man hamnade på en 39:e plats år 2018 och varumärket är värt över 15 biljoner dollar.
Andra varumärkesförändringar i historien
Apple är ett av de största (om inte det allra största?) som har genomgått några förändringar av sin logotyp genom historien. De har, precis som IKEA, för det mesta behållt stommen i sin logotyp och istället försökt laborera med färger, 3D och olika typer av material, som t ex glas eller metall.
Circle K, som köpte Statoil, tog nästan tre år på sig att fullborda övergången till sin nya kostym på sina 770 drivmedelsstationer och ca 3 300 medarbetare. Man prioriterade de större stationerna och de som låg längs med motorvägar när man gick från Statoil till Circle K.