Var fjärde entreprenör är månskensföretagare

En av fyra entreprenörer är s.k. månskensföretagare som driver företaget på deltid och samtidigt har en annan anställning, visar siffror från Tillväxtverket. Månskensföretagare är något vanligare bland kvinnor än bland män. Det kan kännas ofra tryggare att ha en stabil inkomst och kunna bygga upp lite startkapital innan det nya företaget blivit livskraftigt och kommit igång med verksamheten. Frågan som många månskensföretagare ställer sig är om och när man ska våga ta steget från månskensföretagare till heltidsföretagare. Vad krävs det för att lyckas och när bör du ta sista språnget och börja köra?

1. Bekräfta din affärsidé

Innan du gör någonting annat, bör du se till att göra grundjobbet, som en ordentlig marknadsundersökning och konkurrensanalys, prata med potentiella kunder, och börja skaffa en grundläggande prototyp så att du kan få feedback medan du fortfarande har en stabil inkomst. På så sätt kan du bättre bedöma riskerna innan du tar steget. Produkten eller tjänsten behöver inte vara perfekt för att du ska våga satsa, men du måste kunna bedöma om det finns en marknad för din produkt eller tjänst.

2. Sätt hjulen i rörelse

När du har kommit fram till att det faktiskt finns en fungerande marknad för din produkt eller tjänst, är det dags att ta nästa steg för ditt nystartade företag. Detta innebär vanligtvis att du behöver för att börja arbeta på följande:

✔ Enkel affärsplan

✔ Registrera ditt företag hos Bolagsverket på www.verksamt.se

✔ Öppna ett företags bankkonto

✔ Köpa ett domännamn för din webbplats (kolla med t ex Loopia eller Binero)

✔ Bygg ditt varumärke – börja på Facebook, Twitter, LinkedIn med innehåll som ska driva trafik till din sida (läs mer här på vår Blogg).

✔ Berätta för arbetsgivaren – du kanske kan ta tjänstledigt ett halvt år för att se om det finns möjlighet att driva ditt företag heltid.

3. Produktutveckling

Medan du fortfarande har en trygg anställning kan du fortsätta att utveckla din produkt eller tjänst tills det är nästan redo för marknaden. Till exempel kan du bygga en prototyp och testa material och färger, tills produkten är färdig att tillverkas. Om du ska leverera en tjänst, se till att komma in hos en kund för att prova om din idé verkligen flyger. Det kommer ge dig nyttig feedback och värdefulla referenser. Det ger dig också extra tid för att beskriva din produkt mer effektivt och sprida ordet billigt genom digitala kanaler.

4. Slösa inte bort din tid eller dina pengar på fel saker

Tidsplanering blir oerhört viktigt när man har så många bollar i luften samtidigt. Använd dina lunchraster till att nätverka, skriva blogginlägg, prata med potentiella kunder eller delta i evenemang som ger dig chansen att lära dig mer om branschen. I stället för den vanliga semester eller vistelse på landet, borde du resa till en stad där din bransch är i framkant, som London, Berlin, Hong Kong, eller San Francisco, och träffa potentiella partners och få en känsla för vad som händer i branschen. Det blir lättare nu än senare att hitta tiden.

En av de största fördelarna med att starta ett företag samtidigt som du har en anställning är att du kan minska mängden pengar du behöver låna. Medan du fortfarande är anställd behöver du inte ta ut lön från företaget. Var smart med dina utgifter. Det finns ingen anledning att spendera pengar på något onödigt som ett kontor eller lager om du fortfarande befinner dig i utvecklingsfasen. Om du ska låna pengar, se till att du har realistiska möjligheter att faktiskt betala tillbaka lånet.

5. Hitta kunder och ditt dreamteam

Mässor, bygga ditt nätverk och skriva blogginnehåll, d.v.s. allt som kan öka dina chanser att hitta kunder, är viktigt i ett tidigt skede.  Och våga be om referenser.  Bara några enstaka kunder kan vara exakt det du behöver när du lanserar ditt nystartade företag och ska komma igång.

Oavsett om det gäller att hitta en passionerad partner, webbutvecklare eller en assistent för att hjälpa dig att hantera sociala medier och schemalägga möten, bör du lägga lite tid på att hitta inte bara skickliga individer, men personer som du också får bra överens med.

6. Var schysst mot nuvarande arbetsgivare när du ska sluta

Det är viktigt att vara förberedd när du lämnar din anställning. Det kan handla om allt från att ha tillräckliga medel till ett visst antal kunder. När du har uppfyllt dessa mål, kan du göra slag i saken och gå från månskensföretagare till att fokusera på din start-up på heltid.

Se till att arbetet med ditt nya företag inte går ut över ditt gamla arbete. Använd inte din arbetsgivares resurser eller utrustning utan tillåtelse, och jobba hårt fram till din sista dag. Inte bara för att det är rättvist, utan din arbetsgivare kan vara den referens eller till och med din framtida kund. Det är en lite värld, och du vårdar ditt personliga varumärke genom att göra ett snyggt avslut hos din arbetsgivare.

Har du någonsin lanserat en start-up innan du lämnat din tidigare anställning? Om så är fallet, hur gick du till väga?

Dela inlägget