Starta företag med en kompis eller partner

19/4/2019
6
minuter

Christian Billing

Marketing Manager Sweden
Qred AB
6
minuter

I Sverige finns det ca en miljon registrerade företag och över nio av tio av är småföretag med färre än 20 st anställda. Statistiska centralbyrån (SCB) uppger att det går 2,5 företag på varje företagare vilket skulle leda till att vi har ca 440 000 företagare i Sverige.

Att starta företag med en kompis eller partner kan vara det bästa, eller det sämsta, du kan göra! Många bygger en vänskap som varar livet ut genom att starta företag tillsammans medan andra kanske inte slutar lika bra…

Så tänk igenom beslutet att starta företag tillsammans med en kompis, bekant eller partner. Några av världens största företag startade genom att vänner bildade företag. T ex Apple, Google, Hewlett Packard, Facebook, m fl. Men vad ska man tänka på? Vi listar några do’s and don’ts här.

5 tips till er som vill starta företag tillsammans - och lyckas!

 1. Ha roligt!
  “Do what you love and you’ll never work a day in your life”. Det finns många citat på ämnet men alla är lika sanna för det. Har du roligt när du driver företag så kommer inte du sitta och räkna timmar. Har du dessutom roligt tillsammans med en vän eller partner så får det dubbel effekt! Många företagare får livspusslet att gå ihop genom att just driva företag tillsammans istället för att den ena ska vara egenföretagare och den andre anställd på ett annat företag. På det här sättet kan man få planeringen att gå ihop. Ett företag som drivs på det sättet är Presentproffset i Östersund där paret Micke och Anette har flera företag tillsammans.
 2. Hitta rätt partner
  Har du någon som kompletterar dig och som gör dig till en bättre person? Perfekt! Då ska ni driva företag tillsammans. Har du inte någon vän, studiekamrat eller respektive som vill starta företag med dig kan du söka efter en på Kompanjoner.se
 3. Välj en som har sista ordet
  Va? Ska det inte vara 50/50? Eller om ni är fler än två, åtminstone lika fördelat?
  Nej, vi tror inte det. För att bli riktigt framgångsrik och kunna ta snabba och ibland obekväma beslut krävs det att en person har det sista ordet. Så utse en VD eller ledare som kan ta beslut när ni har kört fast eller inte kommer överens.
 4. Dela ansvar och risk
  En fördel med att driva företag tillsammans mot att göra det ensam är att ansvaret och risktagandet blir delat. Försök att investera lika mycket likvida medel i företaget så att ingen av er känner en oro för att den andre ska lämna skeppet för lättvindigt om det skulle blåsa storm.
 5. Anställa fler
  Steget att anställa fler är inte lika stort om ni redan är minst två personer än om man var ensamföretagare. Ju fler ni blir desto lättare blir det att hantera de anställda eftersom att ni är två personer i ledningsposition som kan dela på ansvaret och ledarskapet.

Tips! Läs vår artikel Att anställa för att växa

Kompanjskap

När du bildar ett företag med någon eller några så är det viktigt att upprätta ett kompanjonavtal tillsammans. Det är till för att ni ska veta hur ni ska gå tillväga om ni i framtiden blir oense eller det dyker upp problem.

Ett kompanjonavtal kan innehålla en mängd olika delar så vi har samlat alla i en checklista för kompanjonavtal

5 anledningar till att vara ensamföretagare

 1. Tid och arbete
  Den vanligaste anledningen till att kompanjonskap spricker är att man har värderat tid och arbete olika. Den ene ser företaget som sin livsstil och den andre vill vara där mellan 09-17 och sen koppla bort arbetet. Det här är såklart helt okej men se till att ha det här klart för varandra så att ni vet vad som förväntas av er. På så sätt undviker ni bråk och en dålig situation för företaget som i förlängningen skulle kunna leda till en konkurs. Vet du med dig att du har svårt för det kanske det är bättre att driva företag helt själv?
 2. Värderingar
  Man värdesätter olika saker i livet. En kanske värdesätter familjen framför jobbet och vill ta 6 veckor semester en sommar medan den andre jobbar på den veckan som man har semester med familjen. Det här kan skapa friktion i relationen till varandra och gå ut över företaget. Är du ensam är det du som styr och den enda som kan drabbas är dig själv och eventuella anställda.
 3. Utveckling och tillväxt
  Person A kanske är nöjd med att ha ett par anställda, en familjär känsla på kontoret och verka lokalt i staden eller orten. Samtidigt kanske Person B sitter på storskaliga planer om att bli ett globalt företag och ledande inom sin nisch? Även här kan det uppstå problem som kan lösas genom kommunikation och planering. Ni kanske måste kompromissa med varandra eller lägga upp en plan för den ene eller andre om företaget skulle bli för stort?
 4. Snabba beslut
  Du kan gå från idé till handling väldigt fort om det bara är upp till dig själv att bestämma vad som ska göras. Du får också full kontroll över verksamheten och kan, till en viss grad och nivå, nå hög effektivitet. Men vad händer när företaget har vuxit sig för stort, du blir sjuk, får barn, ska vabba eller liknande?
 5. Avsluta företaget
  Skulle du komma till den punkten att du ska avsluta företaget, p g a en konkurs eller andra anledningar, så kan det vara betydligt mycket enklare att göra det om du är ensamföretagare.

Tips! Läs mer om det i vår artikel Så undviker du konkurs

Personlig borgen

Ska ditt företag ta ett lån så kan långivaren istället för att kräva en säkerhet i form av en fastighet eller ett fordon kräva att du och någon mer går i personlig borgen för lånet. Det betyder att det är du/ni som gör ett borgensåtagande och ska betala tillbaka lånet om inte företaget kan göra det. Långivare kan därför väga in faktumet att du är ensamföretagare eller inte i kreditbedömningen. Annat som vägs in er ålder på företaget, omsättning, vinst, kassaflöde, betalningsanmärkningar, betalningshistorik, m.m.

Våga testa!

Sitter du och gruvar på en affärsidé så kan du alltid testa att starta ett företag vid sidan om din anställning eller andra företag. För du minns väl att vara företagare i Sverige i snitt äger 2,5 företag? Våga testa att starta med en vän, kollega, studiekamrat eller respektive för att se hur marknaden svarar upp på din idé.

Lycka till med ditt företagande!
/Teamet på Qred

Håll dig uppdaterad som företagare!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tillgång till de senaste nyheterna, instruktioner och inspirerande innehåll för företagare!

Prenumerera idag

Footer

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil