Stor skillnad mellan UC och kreditupplysning

Många personer och företag är oroliga för att en kreditupplysning ska försämra möjligheterna att få framtida lån.

Oron är i vissa fall helt obefogad. Vi reder ut begreppen.

Vad är en kreditupplysning?

En kreditupplysning är en sammanställning av ett företags eller en persons ekonomi. Den innehåller bland annat adress- och personuppgifter från bl.a. Bolagsverket och Folkbokföringsregistret samt olika bolagsengagemang. Den innehåller också deklarerad inkomst från Skatteverket och information om t.ex. fastighetsinnehav. Även information om ekonomiska mål, såsom betalningsanmärkning och skuldsaldo hos Kronofogden framgår. Syftet är att den som gör kreditupplysningen ska få en så god överblick som möjligt för att kunna bedöma låntagarens återbetalningsförmåga.

Det finns många företag som specialiserat sig på kreditupplysningar, bl.a. Creditsafe, Sergel och Bisnode.

Vad är en UC?

UC är egentligen en förkortning av UpplysningsCentralen. UC är en kreditupplysning gjord av UpplysningsCentralen, UC. De stora svenska bankerna SEB, Swedbank, Handelsbanken och Nordea äger och använder UC tillsammans. UC gör i princip samma sak och levererar samma information som övriga kreditupplysningsföretag.

Vad är då skillnaden mellan UC och en kreditupplysning?

En kreditupplysning i UC visas i alla efterkommande kreditupplysningar. Om du har många kreditupplysningar från UC registrerade så kan detta påverka din kreditbedömning negativt.

En kreditupplysning gjord av t.ex. Creditsafe visas inte för någon annan. Den syns alltså inte, och kommer inte att påverka din framtida bedömning.

Företagslån utan UC

Qred använder sig av Creditsafe för kreditupplysningar och kan bevilja företagslån utan UC. Och utan att det påverkar dina framtida möjligheter att få kredit.

Dela inlägget