Köpa och ta över företag

När du köper och tar över ett företag vet du oftast (om du har gjort hemläxan) att det är ett företag med en beprövad verksamhet.  Det finns saker att tänka på innan du sätter foten på gaspedalen och bara kör på. Du kan kanske inte komma in som en virvelvind och byta namn, logotyp och göra andra stora ändringar bara hur som helst. Eller så är det precis vad som krävs för att ta nästa steg?

Tips! Läs artikeln Vikten av namnet och logotypen för företagets framgång av experten Marcus på Rätt Namn.

5 tips när du ska köpa ett företag

 1. Hitta rätt verksamhet för dig.
  Se till att företaget stämmer överens med din vision och sökprofil. Det här är något som du kommer att investera ditt liv i. Låt det bli rätt!
 2. Värdera bolaget.
  Säljaren gör ju oftare än högre värdering än köparen. Det finns kanske många års historik, blod, svett och tårar bakom det emotionella beslutet att sälja sin bebis - sitt företag. Ta därför in en oberoende part, som t ex en revisor, som kan genomföra värderingen. Genom en marknadsvärdering kan du se vad marknaden är villig att betala för ett liknande bolag. Då jämför man storleken på bolaget, branschen, orten, o s v.
 3. Gör även en kalkyl för hur dyrt det skulle vara att starta från grunden. Då kan du jämföra de båda tingen och se om det är en affär som är värd att genomföra. Det finns i regel tre olika värderingsmetoder:
 4. - Substansvärdering
  - Avkastningsvärdering
  - Marknadsvärdering
 5. Förhandla.
  Det är inte så att du går in i en butik och ska handla en tröja med ett fast pris. Det är inte heller någon marknad i Spanien där du och säljaren står och prutar med varandra. En förhandling kan handla om att vissa delar ska ingå i köpet eller inte, datum för överlåtelse av bolaget eller liknande.  
 6. Var beredd på att det kan ta tid att hitta rätt.
  Det kan absolut ta lång tid att hitta rätt företag. Ha inte för bråttom och ta förhastade beslut som inte är baserade på fakta och data, utan känslor och stress. Det blir sällan bra i slutändan.  
 7. Förhandla dig till att ägaren har en överlåtelseperiod.
  Se till att få tillgång till ägaren och kanske t o m tidigare anställda eller personer som på något sätt har varit involverade i bolagets verksamhet. Då kan du ta del av hemligheter, strategier, relationer och annat av värde innan du styr skutan helt själv.

Fördelar med att köpa ett företag

Som med mycket annat finns det både för- och nackdelar. Detsamma gäller när man vill köpa och ta över ett redan aktivt företag. Men vi nöjer oss inte med att bara konstatera det - vi ger dig tips på vägen!

 • Du får varma och inarbetade kunder. Att växa organiskt och från start är tidskrävande och något man inte alltid lyckas med. Med ett befintligt och aktivt företag vet man antagligen hur det har sett ut den senaste tiden.
 • En beprövad verksamhet som antagligen är välmående rent ekonomiskt.
 • Enklare att hitta rätt typ av finansiering då det finns mer historik att gå på för en bank eller kreditgivare än om du är nystartad.

Nackdelar med att köpa ett företag

 • Man tar över såväl positiva attribut och historik som negativa. Gör en analys och se om det den positiva sidan väger upp för de negativa. Eller om de negativa är enkla att reparera.
 • Det är lätt att underskatta den tidigare ägarens betydelse för affärsverksamheten. Relationer kan vara personliga och svåra att ta över. Allt från rabatterade priser hos leverantören till försäljning till kunder kan ha varit beroende av den personliga kontakten med den tidigare ägaren. Nu står och faller din lönsamhet med den här springande punkten.
 • Är företaget dåligt skött kan det ta både tid och krävas en hel del pengar för att få rätt på ekonomin. Men det kanske är värt det då prislappen på köpet lär vara lägre?
 • Företagets framtid kanske inte är lika ljus som den tiden som har varit? Beroende på produkter eller tjänsterna som finns kan det vara säsongsbetonat eller t o m trendbetonat. En verksamhet som t ex en byggfirma, taxifirma eller liknande är inte lika känslig som en e-handel som säljer fidget spinners…

Tips! Läs mer om att köpa och ta över företag på Verksamt.se

Företagsöverlåtelser

Att köpa och ta över ett företag kan vara ett bra sätt att komma igång som företagare - eller knyta till sig sitt femte företag.

Oavsett om det är för att “tjuvstarta” din första resa som företagare, vill starta en kedja eller bara bredda dig som entreprenör, så kan det vara bra att känna till några saker om företagsöverlåtelser.

Ansökan baseras oftast på dig som privatperson och eventuella tidigare företag

Banker och långivare vill inte göra kreditbedömningen på det bolag som du ska köpa. För det är inte du som äger det just nu och mycket kan hända på vägen. Så att låna till köpeskillingen är ovanligt, om det inte går att ta det lånet på ett annat företag som du redan äger eller dig som privatperson.

Qred kan hjälpa dig med din företagsöverlåtelse

I Qreds fall tittar vi alltid på ditt nuvarande företag när du ska köpa ett nytt företag. I en samlad bedömning av din privata ekonomi. Det spelar alltså mindre roll hur bra det nya företaget kan tänkas se ut, då du gör ansökan med ett annat företag.

Läs mer och ansök om företagslån för att se vad vi kan erbjuda dig i din unika situation. Vi har ingen bindningstid eller kostnad för förtidsinlösen, så du kan ta ett lån för att ta över en verksamhet och sen betala tillbaka när du vill.

Kan man köpa ett företag med ett företagslån?

Absolut. Det finns vissa banker, kreditgivare och statliga instanser som t ex Almi eller Qred, som kan hjälpa till med sådant. På Qred ser vi gärna att man har tagit över företaget innan man ansöker om ett lån till företaget. Vi hjälper gärna nya som gamla, små som stora företag med lån till sitt företag men man måste ha ett aktivt företag för att kunna göra en ansökan och bli beviljad ett lån.

Låt oss säga att du har ett företag idag - Företag A. Du vill nu köpa och ta över Företag B. Då gör vi en bedömning av Företag A och beviljar ett lån för att Företag A ska kunna förvärva Företag B.

Olika former för överlåtelse av företag

Det är oftast aktiebolag som går igenom företagsöverlåtelser. Enskilda firmor är ingen juridisk person och därför kan bara tillgångar överlåtas.

De olika formerna för företagsköp eller överlåtelser är:

● Förvärv av samtliga aktier i bolaget

● Förvärv av en del av aktierna i bolaget

● Förvärv av verksamheten/rörelsen (inkråmsöverlåtelse)

Köpa och sälja företag

Det finns en hel del att tänka på när man ska både vara den som säljer eller köper företag.

Så värderar man ett bolag vid en försäljning

Det finns generellt två olika sätt att värdera ett företag vid en eventuell försäljning.

Substansvärdering betyder att man räknar ut skillnaden mellan de tillgångar och skulder som företag har. Det är en enkel metod som bland annat används för fastighetsbolag.

Vid avkastningsvärdering använder man sig däremot av en modell som räknar ut priset på bolaget i förhållande till den vinst (avkastning) kommer att generera för köparen. Detta är en metod som kan användas de flesta typer av bolag.

Köpa delar av ett aktiebolag

En annan vanlig metod är att köpa delar av ett företags aktier. Det gör man ofta när företaget har tillväxtplaner.

Den sanna formen av företagsöverlåtelse

Ofta slänger man sig med termen företagsöverlåtelse när det innefattar någon form av försäljning eller köp av ett företag, men den sanna formen är när ett aktiebolag köper ett annat aktiebolag. Då ska man egentligen bara slå fast om man vill ha kvar den juridiska personen man har köpt av eller inte.

Ska man ha kvar den juridiska personen är det till en början ofta väldigt enkelt. All administration rullar på som vanligt, men med tiden kan det medföra onödigt arbete. Dubbla årsredovisningar, olika organisationsnummer, anställda, m.m. Dessutom kan det försvåra möjligheterna att få finansiering, gentemot om man hade allt i ett och samma bolag.

Det är alltså oftast enklare att absorbera den nya verksamheten i den befintliga, för att slipper merjobb längre fram.

Inkråmsförvärv

En annan vanlig metod är inkråmsförvärv. Då köper man inte den juridiska personen, utan endast alla tillgångar. Det kan vara enkelt om det handlar om en restaurang. Då värderar man lokalen, utrustningen och annat för att komma överens om en prislapp.

Har man däremot lite mer diffusa värden, som t ex kundkontrakt, så kan det vara mer abstrakt och svårvärderat.

Många tar därför hjälp av advokatbyråer som är vana och har expertis av företagsöverlåtelser. Läs mer och boka tid för rådgivning hos vår partner på Lexly för att lösa din företagsöverlåtelse.

I avtalet

Dessa delar brukar finnas med i processen vid företagsöverlåtelser.

Letter Of Intent (LOI)

En företagsöverlåtelse inleds normalt med att säljaren och köparen upprättar en avsiktsförklaring. Det kallas för Letter of Intent (”LOI”), där de olika parterna uttrycker sina avsikter att genomföra överlåtelsen.

Här brukar man reglera:

 • Förhandlingstiden
 • Exklusivitet att förhandla under förhandlingstiden
 • Uppnådda förhandlingsresultat som t ex köpeskillingens storlek
 • Förhandlingsordning för fortsatta förhandlingar
 • Vilken information som ska lämnas till potentiella köpare under undersökningen av företaget (även s k “due diligence”)
 • Skyldighet att iaktta sekretess
 • Hur eventuell konfidentiell information får användas
 • Skyldighet att återlämna dokumentation eller information som tillhandahållits
 • Förbud/reglering att erbjuda anställda i det bolag som ska köpas anställning av köparen eller kontakt med kunder och leverantören

Ofta förenas dessa med någon form av vite, vid eventuella överträdelser.

Våra partners är experter inom företagsöverlåtelser

Vi har tidigare nämnt Lexly och vi har fler partners som kan hjälpa dig med din företagsöverlåtelse, oavsett om det är du som ska köpa eller sälja verksamheten.

Läs mer om Avtalsmallar.se, Förebygg, Förhandlat, Scrive och många fler på vår sida för partnererbjudanden.

Lycka till med företagandet!

/Christian på Qred

Dela inlägget