Köpa och ta över företag

27/12/2019
5
minuter

Christian Billing

Marketing Manager Sweden
Qred AB
5
minuter

När du köper och tar över ett företag vet du oftast (om du har gjort hemläxan) att det är ett företag med en beprövad verksamhet.  Det finns saker att tänka på innan du sätter foten på gaspedalen och bara kör på. Du kan kanske inte komma in som en virvelvind och byta namn, logotyp och göra andra stora ändringar bara hur som helst. Eller så är det precis vad som krävs för att ta nästa steg?

Tips! Läs artikeln Vikten av namnet och logotypen för företagets framgång av experten Marcus på Rätt Namn.

5 tips när du ska köpa ett företag

 1. Hitta rätt verksamhet för dig.
  Se till att företaget stämmer överens med din vision och sökprofil. Det här är något som du kommer att investera ditt liv i. Låt det bli rätt!
 2. Värdera bolaget.
  Säljaren gör ju oftare än högre värdering än köparen. Det finns kanske många års historik, blod, svett och tårar bakom det emotionella beslutet att sälja sin bebis - sitt företag. Ta därför in en oberoende part, som t ex en revisor, som kan genomföra värderingen. Genom en marknadsvärdering kan du se vad marknaden är villig att betala för ett liknande bolag. Då jämför man storleken på bolaget, branschen, orten, o s v.
 3. Gör även en kalkyl för hur dyrt det skulle vara att starta från grunden. Då kan du jämföra de båda tingen och se om det är en affär som är värd att genomföra. Det finns i regel tre olika värderingsmetoder:
 4. - Substansvärdering
  - Avkastningsvärdering
  - Marknadsvärdering
 5. Förhandla.
  Det är inte så att du går in i en butik och ska handla en tröja med ett fast pris. Det är inte heller någon marknad i Spanien där du och säljaren står och prutar med varandra. En förhandling kan handla om att vissa delar ska ingå i köpet eller inte, datum för överlåtelse av bolaget eller liknande.  
 6. Var beredd på att det kan ta tid att hitta rätt.
  Det kan absolut ta lång tid att hitta rätt företag. Ha inte för bråttom och ta förhastade beslut som inte är baserade på fakta och data, utan känslor och stress. Det blir sällan bra i slutändan.  
 7. Förhandla dig till att ägaren har en överlåtelseperiod.
  Se till att få tillgång till ägaren och kanske t o m tidigare anställda eller personer som på något sätt har varit involverade i bolagets verksamhet. Då kan du ta del av hemligheter, strategier, relationer och annat av värde innan du styr skutan helt själv.

Fördelar med att köpa ett företag

Som med mycket annat finns det både för- och nackdelar. Detsamma gäller när man vill köpa och ta över ett redan aktivt företag. Men vi nöjer oss inte med att bara konstatera det - vi ger dig tips på vägen!

 • Du får varma och inarbetade kunder. Att växa organiskt och från start är tidskrävande och något man inte alltid lyckas med. Med ett befintligt och aktivt företag vet man antagligen hur det har sett ut den senaste tiden.
 • En beprövad verksamhet som antagligen är välmående rent ekonomiskt.
 • Enklare att hitta rätt typ av finansiering då det finns mer historik att gå på för en bank eller kreditgivare än om du är nystartad.

Nackdelar med att köpa ett företag

 • Man tar över såväl positiva attribut och historik som negativa. Gör en analys och se om det den positiva sidan väger upp för de negativa. Eller om de negativa är enkla att reparera.
 • Det är lätt att underskatta den tidigare ägarens betydelse för affärsverksamheten. Relationer kan vara personliga och svåra att ta över. Allt från rabatterade priser hos leverantören till försäljning till kunder kan ha varit beroende av den personliga kontakten med den tidigare ägaren. Nu står och faller din lönsamhet med den här springande punkten.
 • Är företaget dåligt skött kan det ta både tid och krävas en hel del pengar för att få rätt på ekonomin. Men det kanske är värt det då prislappen på köpet lär vara lägre?
 • Företagets framtid kanske inte är lika ljus som den tiden som har varit? Beroende på produkter eller tjänsterna som finns kan det vara säsongsbetonat eller t o m trendbetonat. En verksamhet som t ex en byggfirma, taxifirma eller liknande är inte lika känslig som en e-handel som säljer fidget spinners…

Tips! Läs mer om att köpa och ta över företag på Verksamt.se

Kan man köpa ett företag med ett företagslån?

Absolut. Det finns vissa banker, kreditgivare och statliga instanser som t ex Almi eller Qred, som kan hjälpa till med sådant. På Qred ser vi gärna att man har tagit över företaget innan man ansöker om ett lån till företaget. Vi hjälper gärna nya som gamla, små som stora företag med lån till sitt företag men man måste ha ett aktivt företag för att kunna göra en ansökan och bli beviljad ett lån.

Låt oss säga att du har ett företag idag - Företag A. Du vill nu köpa och ta över Företag B. Då gör vi en bedömning av Företag A och beviljar ett lån för att Företag A ska kunna förvärva Företag B.

Lycka till med företaget!
/Teamet på Qred

Håll dig uppdaterad som företagare!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tillgång till de senaste nyheterna, instruktioner och inspirerande innehåll för företagare!

Prenumerera idag

Footer

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil