Gerillamarknadsföring för småföretagare

Gerillamarknadsföring för småföretagare

Gerillamarknadsföring för småföretagare

Read time:
Lästid:
Read time:
Lukuaika:
Read time:
Læsetid:
Read time:
Leestijd:
Read time:
Leestijd:
4
mins
minuter
mins
minuuttia
mins
minutter
mins
minuten
mins
minuten
Gerillamarknadsföring för småföretagare

Christian Billing

Marketing Manager Sweden
Qred AB

Vad är gerillamarknadsföring?

Gerillamarknadsföring är inte så farligt som det låter. Man kan kortfattat säga att det är okonventiella marknadsaktiviteter som med små resurser ska nå stort resultat. Gerillamarknadsföring är ofta oväntad, överraskande och sticker ut i mediebruset. Begreppet myntades av Jay Conrad Levinson som utvecklade metoden under 80-talet. Resursernas hörnstenar är tid, energi och kreativitet istället för pengar som i klassiskt köpt marknadsföring.

Varför gerillamarknadsföring?

För att skapa en viral spridning på organisk väg, d v s att man inte betalar för annonsering, sponsrade inlägg eller liknande. Den här typen av marknadsföring är ofta den som man pratar om med sina kollegor vid kaffebryggaren, vännerna på krogen eller familjen vid middagsbordet. Den sprids genom word-of-mouth vilket betyder att person A säger det till person B som i sin tur berättar det vidare till person C och sen är viskleken igång!

Exempel på lyckad gerillamarknadsföring

Själva grundidén med gerillmarknadsföring är originalitet. Många företag har försökt sig på den här typen av marknadsföring men det svåraste är att förutspå utfallet av satsningen. Flera företag har gjort flashmobs på torg, tågcentraler och köpcentrum. Andra har hakat på trender i sociala medier och gjort egna versioner av Harlem Shake, Mannequin Challenge, Hater gonna say it's fake och många fler. Det är visserligen kopior på ett format men versionerna blir unika. Självklart blir resultatet mer lyckat desto större följarskara du har i sociala medier.

Ett väldigt känt svenskt exempel är dansgruppen Bounce som år 2009 iscensatte flashmobs runt om i Stockholms innerstad och dansade till Michael Jacksons låtar för att uppmärksamma hans tragiska bortgång. Filmerna lades upp på Youtube och fick extremt stor spridning. Mängder av liknande filmer lades upp världens över, allt från fängelser till skolor.

Dagens moderna och digitala utomhusskärmar lämpar sig väl för kreativa och interaktiva aktiviteter. Vissa kopplar ljud eller lukt till sitt visuella budskap för att tilltala flera av våra sinnen. Andra låter användaren koppla upp sig med sin smartphone för att spela eller spel, delta i en tävling eller röstning. Man kan även ta koncept och metoder som inte är riktade som marknadsföring och göra det till gerillamarknadsföring. Ett exempel är en stor asiatisk restaurangkedja som började lägga rabattkuponger och andra erbjudanden inuti sina kinesiska lyckokakor.

Gerillamarknadsföringens för- och nackdelar

Fördelen är att man ofta kommer undan relativt billigt. Med låga produktionskostnader för t ex flyers eller klistermärken kan man nå hög räckvidd. Däremot kan det vara svårt att komma på något helt nytt. Som exempel har fler företag och organisationer använt sig av högtryckstvätt för att skriva budskap på husväggar eller gator. En enkel schablon med din logotyp eller budskap kan göra att någon tar en bild och lägger upp den i sociala medier - sen är den virala spridningen igång. När det är stora företag brukar de ofta investera en del pengar i att göra om en tågstation, säten i ett väntrum eller liknande. Du som småföretagare har antagligen inte samma möjlighet och resurser till den typen av satsning. Var kreativ i det segment du opererar i. Ett vanligt sätt är att dela ut flyers eller genom någon annan typ av räckviddsmetod få personer att interagera och göra något på din sajt, social kanal eller i din butik. Du kanske säljer paraplyer? Då kan du vänta ut en regnig dag och dela ut paraplyer med din logotyp gratis till förbipasserande mot att de gillar din Facebooksida.

Hur gör jag?

Känner du att inlägget var informativt och är intresserad av att börja med din egen gerillamarknadsföring men inte känner att du vet hur du ska börja? Lugn, sätt dig ned med kollegorna, familjemedlem eller vän och spåna fritt. En bra metod för idéskapande är metoden "4 dåliga - 4 bra". Varje person som deltar i workshopen får ett A4 och en penna. Dela in pappret i fyra lika stora delar och sätt en timer på 5 min. Då ska alla skriva ned de sämsta idéerna för gerillamarknadsföring (eller vad ni än ska göra, t ex en ny process). När 5 min har gått så får alla redovisa för varandra och det brukar bli några goda skratt. Nu är den högra hjärnhalvan aktiverad  - den kreativa delen. Ta fram timern på nytt och nu ska ni komma på de 4 bästa idéerna för gerillamarknadsföring. 19

Lycka till!

/Teamet på Qred

Footer

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇧🇪 België
🇧🇷 Brazil