Gerillamarknadsföring för småföretagare

1/5/2022
5
minuter

Andreas Andersson

Marketing Assistant
Qred
5
minuter

Den 29 Januari år 2000 var det dags för den omtalade Mike Tyson att boxas mot Julius Francis. Trots att Tyson var på slutet av sin karriär ansågs det vara en lätt match och misstänktes sluta på ett enda sätt - knockout. 😵

Den här tog den brittiska nyhetstidning “The Mirror” vara på. På grund av Mike Tysons rykte om att avsluta sina matcher med knockout gjorde de en märklig satsning - en satsning på den som säkerligen skulle förlora! De valde att sponsra Julius Francis trots hans dåliga odds och skrev “The Mirror” på undersidan av hans skor. Konstigt, eller hur? Varför skulle någon marknadsföra sig själv på undersidan av någons skor? Det syns ju inte! 🤨

Genom att tänka steget längre lyckades de sprida sitt varumärke på ett billigt och otroligt effektivt sätt som fick enorm spridning. Julius gick ned i mattan 5 gånger under två rundor innan han gav upp matchen. Hans skosulor syntes mitt i TV skärmen och “The Mirror” sågs därför flertal gånger på miljontals TV-skärmar runt om världen!

🤷️ Vad är gerillamarknadsföring?

Exemplet ovan är precis det som kallas gerillamarknadsföring. Man kan kortfattat säga att det handlar om okonventiella marknadsaktiviteter som med små resurser ska nå stora resultat. Gerillamarknadsföring är ofta oväntad, överraskande och sticker ut i mediebruset, precis det The Mirror lyckades med via trycket under skorna.
Begreppet myntades av Jay Conrad Levinson som utvecklade metoden under 80-talet. Istället för att spendera mycket pengar som i traditionell marknadsföring handlar det mer om tid, energi och framförallt kreativitet.

P.S glöm inte att det heter gerillamarknadsföring, inte gorilla-marknadsföring! 😉

Credit: https://imaginethatgraphics.ca/gorilla-marketing-13-cheep-ideas-for-big-buzz/

🧐 Varför gerillamarknadsföring?

Själva grundidén är originalitet. Den här typen av marknadsföring är ofta den man pratar om med sina kollegor vid kaffebryggaren, vännerna på krogen eller familjen vid middagsbordet. Genom att sticka ut sprids den genom word-of-mouth, en organisk viral spridning. Du kan alltså få mycket för pengarna, samt göra ett starkt intryck! Hur bra som helst! 🙌

Vill du fördjupa dig i konceptet föreslår jag att du läser Jay Conrad Levinsons bok

🏆 Exempel på lyckad gerillamarknadsföring

Många företag har försökt sig på den här typen av marknadsföring men det svåraste är att förutspå utfallet av satsningen. Flera företag har gjort flashmobs på torg, tågcentraler och köpcentrum. Andra har hakat på trender i sociala medier och gjort egna versioner av Harlem Shake, Mannequin Challenge, Hater gonna say it's fake och många fler. Det är visserligen kopior på ett format men versionerna blir unika. Självklart blir resultatet mer lyckat desto större följarskara du har i sociala medier.

Dagens moderna och digitala utomhusskärmar lämpar sig väl för kreativa och interaktiva aktiviteter. Vissa kopplar ljud eller lukt till sitt visuella budskap för att tilltala flera av våra sinnen. Andra låter användaren koppla upp sig med sin smartphone för att spela eller spel, delta i en tävling eller röstning. Det har börjat ploppa 3D skärmar, något som ger möjlighet att skapa otroligt intressanta kreativ. Prislappen för att köpa eller marknadsföra sig på en 3D skärm är rätt hög, men även om man inte har råd kan det inspirera!


Driver du en butik eller restaurang kan du göra en kreativ målning antingen inuti eller utanpå byggnaden som färgfirman Coop’s Paint gjorde! Häftigt, eller hur? 

Credit: https://www.delnext.com/blog/wp-content/uploads/2017/02/delnext_blog_guerrilla_mkt.jpg

Eller så kan du kanske skapa en Tinderprofil med en rolig beskrivning som 20th Century Fox gjorde för sin film Deadpool, fast vinklad till din verksamhet!

Credit: https://www.heavymetal.com/news/deadpool-is-on-tinder-do-you-swipe-left-or-right/


🙌 Fördelar med gerillamarknadsföring

Det finns flertal anledningar att använda sig av gerillamarknadsföring, vi har listat vad vi tycker är de främsta:  

  • 💸 Billigt - Konceptet är billigt i förhållande till traditionella kanaler. Är du småföretagare, våga göra ett försök. Läs tipset nedan för att se hur du kan göra! 
  • 💪 Starka intryck - Finns det vissa marknadsföringskampanjer du sett som du kommer ihåg? Det här är en av det främsta styrkorna, man blir ihågkommen. Då ökar chansen till att någon vill dela med sig av sitt intryck på sociala medier och liknande.
  • 🗣 Växer med word-of-mouth - Spelar vidare på punkten innan - starka intryck leder till word-of-mouth, enligt många den starkaste typen av marknadsföring. 
  • ❄️ Snöbollseffekt - Gör du något bra kan du få en riktigt snöbollseffekt och få bättre resultat än du någonsin kunnat drömma om!

🫣 Nackdelar med gerillamarknadsföring

Det är dock inte endast guld och gröna skogar, det finns en del grejer man bör se upp för:

  • 🤷♂️ Meddelandet kan bli missförstått - Använder du dig av något mysteriskt eller kryptiskt kreativ finns chansen att poängen missas helt. Du har då slösat både energi och tid, något man såklart vill undvika. 
  • 👮♀️ Staten eller någon annan kan ingripa - Vill du måla ditt företagsnamn över hela kvarteret med rosa färg? Idéer som kan ses som lite förargelseväckande brukar staten sätta stopp för, riktiga tråkmånsar, eller hur? Tips är att ringa in till din kommun (eller kanske i alla fall dina grannar) först och kolla om det är okej!  
  • 🚦 Oförutsägbara hinder - Logistik är ett av världens stora problem, detsamma gäller även här. Dåligt väder eller förseningar kan ruinera en hej kampanj.
  • 🚨 Potentiellt bakslag - Tar man ut svängarna lite för hårt och gör något kan bli offer för kritik. Det är en balansgång, våga vara kreativ men försök samtidigt ha lite känsla för vad som är okej. 

🤔 Hur gör jag?

Är du intresserad av att starta din egen gerillamarknadsföring men inte känner att du vet hur du ska börja?

När det är stora företag brukar de ofta investera en del pengar i att göra om en tågstation, säten i ett väntrum eller liknande. Du som småföretagare har antagligen inte samma möjlighet och resurser till den typen av satsning. Du får helt enkelt vara kreativ i det segment du opererar inom.

Testa sätta dig ned med dina kollegorna, familjemedlemmar eller vänner och spåna fritt. En bra metod för idéskapande är metoden "4 dåliga - 4 bra". Varje person som deltar i workshopen får ett A4 och en penna. Dela in pappret i fyra lika stora delar och sätt en timer på 5 minuter. Då ska alla skriva ned de sämsta idéerna för gerillamarknadsföring (eller vad ni än ska göra, t.ex. en ny process). När 5 min har gått så får alla redovisa för varandra och det brukar bli några goda skratt. Nu är den högra hjärnhalvan aktiverad  - den kreativa delen. Ta fram timern på nytt och nu ska ni komma på de 4 bästa idéerna för gerillamarknadsföring!

Ett annat vanligt sätt är att dela ut flyers eller genom någon annan typ av räckviddsmetod få personer att interagera och göra något på din sajt, social kanal eller i din butik. Du kanske säljer paraplyer? ☔️ Då kan du vänta ut en regnig dag och dela ut paraplyer med din logotyp gratis till förbipasserande mot att de gillar din Facebooksida. Brist på kreativitet är den enda stoppklossen! 

Lycka till!

/Teamet på Qred

Håll dig uppdaterad som företagare!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tillgång till de senaste nyheterna, instruktioner och inspirerande innehåll för företagare!

Prenumerera idag

Footer

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil