9 tips för dig som är ung och vill starta företag

6/7/2018
4
minuter

Christian Billing

Marketing Manager Sweden
Qred AB
4
minuter

Är du ung och funderar att starta ett eget företag eller du kanske redan har startat ditt företag? Det finns en del att tänka på för dig som är ung företagare. En stor del har med finansiering att göra men det finns även annat viktigt att ha i åtanke. Vi har tidigare skrivit en del om ungt företagare i artikeln Grattis till studenten! Redo att starta företag?

1. Var anställd

Hur går det ihop egentligen? Titeln handlade ju om att starta eget företag. Jo, när du startar ditt företag så är det bra om du är anställd någonstans för att ha en säkerhet om något skulle gå fel i ditt eget företag. I början har du antagligen inte så mycket intäkter och det kan vara svårt för dig att ta ut en lön. Då är det bra att ha en stadig och fast inkomst från en annan anställning. Det kan ju räcka med att bara arbeta extra under en tid eller så sysslar du med ditt eget företag på kvällar och helger.

2. Det är inte fel på dig, det är bara fel på det du gör

Misstag kommer att ske. Låt inte det ta kol på dig och din passion. Ju tidigare du inser att det är fel på det du gör snarare än på dig som person, desto lättare kommer du att ha det i ditt företagande. Lär av misstagen, lägg ned erfarenheterna i din ryggsäck och blicka framåt. Det är såklart lättare sagt än gjort men försök att skippa prestigen och rädslan för att misslyckas.

3. Ha en mentor eller ett bollplank

Att vara ung, eller äldre för den delen, företagare kan vara tufft. I början är du antagligen helt ensam och då kan det vara bra att ha en mentor som kan hjälpa dig och leda dig rätt. Ordna med en träff eller ät lunch med den här personen där ni kan brainstorma och reda ut problem för att hitta lösningar.

4. Gå igenom din affärsidé och affärsplan ordentligt

Gör en grundlig affärsplan som innehåller affärsidén, marknads- och kommunikationsstrategi, kanalstrategi, budget, etc. Den kan vara viktig för att få finansiering eller investerare. Det finns mängder av mallar och tips på nätet om hur du gör en bra affärsplan, googla! Affärsidén bör vara kort och beskriva vad du gör, säljer och hur. Den kan ibland kallas för “hisspitch” då den ska vara ca 30 sekunder lång, vilket är ungefär lika lång som en resa med en hiss.

5. Sälj dina styrkor

Är du ung och siktar på att arbeta med något inom marknadsföring och kommunikation? Förklara att du är ung och därför förstår dig på sociala medier och annat eftersom att du har vuxit upp med det. Du kan vända det mesta till din fördel. Se bara till att vara förberedd på frågor och att kunna argumentera för din sak.

6. Våga!

En klassiker. Du vill väl inte sitta där på ålderns höst och tänka på det som du kunde ha gjort men aldrig genomförde. Eller ännu värre, du väntar för länge så att någon annan tar din idé, marknadsandelar eller kunder. Våga ta steget och starta ditt eget företag. Du kan börja med en enskild firma och att vara anställd för att inte riskera för mycket. Men om du aldrig testar så kommer du aldrig att få reda på vad du kan göra.

7. Ta ordentligt betalt

Var inte så ödmjuk. Ta rätt betalt! I början kanske du får lägga dig lite lägre för att få in kunder men du bör tänka på att du ganska tidigt ska kunna ta ut en lön. Det är viktigt för ditt självförtroende att känna att det går framåt.

8. Ung Företagsamhet (UF)

Att starta företag under gymnasietiden som en del i Ung Företagsamhet är något som ca 28% av alla Sveriges gymnasielever fick testa på under läsåret 17/18. En del företag lever faktiskt vidare efter att man har tagit studenten och några riktigt stora bolag startade som UF-företag.

9. Young Entrepreneurs of Sweden

YEoS är en organisation med över 180 unga entreprenörer som alla har olika företag som de har startat och driver i ung ålder. Organisationen är ett bollplank och inspirationskälla till alla som ingår i nätverket.

Qred tror på Sveriges unga företagare

4 av 5 jobb skapas av småföretagare. Det är livsviktigt för hela Sveriges välfärd att småföretagare fortsätter att existera och utvecklas. Tyvärr blir antalet unga företagare färre. Det tycker vi är tråkigt. Till skillnad från storbankerna så tror vi på Sveriges unga företagare. Har du en god affärsidé och har kommit igång lite så finns det en stor chans att vi kan hjälpa dig. Läs mer om lån till nystartat företag.

Lycka till med dina drömmar och ditt företagande!
/Teamet på Qred

Håll dig uppdaterad som företagare!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tillgång till de senaste nyheterna, instruktioner och inspirerande innehåll för företagare!

Prenumerera idag

Footer

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil