Swish - Enklare att tjäna pengar och betala

Med över 6 miljoner användare (6 336 238 privatanvändare, 2018-06-12) har Swish blivit en del av mångas vardag. På kort tid har varumärkeskännedomen för Swish ökat i raketfart. Enligt undersökningar så känner 98% av Sveriges befolkningen till Swish som varumärke och hela 81% anser att Swish är enkelt. Enligt rapporten från Svenskarna och Internet använde 8 av 10 svenskar, som har en smartphone, Swish någon gång under 2017. Beteendet med att vi gör allt mer saker direkt i mobilen gör att Swish, mobilt BankID och mobila betalningar bara kommer att fortsätta öka. Idag “swishar” vi pengar för att dela upp restaurangnotan, samla in pengar till en present eller till våra familjemedlemmar.

Två alternativ för företagare att ta betalt med Swish

Swish är oerhört populärt för privatpersoner, men även till företag både på webben och i fysiska butiker. För e-handeln kallas lösningen för Swish Handel. För att kunna erbjuda dina kunder möjligheten att swisha betalningen måste du teckna ett avtal och integrera den här tjänsten i din e-handel. Vill du kunna ta emot betalningar i din fysiska butik så behöver du Swish Företag. Det passar företag, föreningar och organisationer som har en fysisk plats eller pop-up plats där kassaapparater och kortläsare kanske inte kan eller behöver finnas tillgängliga.  

Fun facts! Förra månaden (maj 2018) gjordes 35 060 650 betalningar med Swish.

Varför ska jag ha Swish?

Det kan vara om din verksamhet skulle vara på en tillfällig plats eller vara utan möjlighet till elektricitet för en kassaapparat. Det kan även vara om du t ex har ett café eller restaurang som har en kassaapparat men har en glasskiosk eller foodtruck som inte är i direkt anslutning till den vanliga kassan.  Vidare är det ett varumärke som har hög kännedom bland svenskarna och många har oftare mobilen med sig än plånboken. Framför allt under sommaren när man kanske inte har lika mycket klädesplagg med fickor på sig. Här kan du läsa mer om hur du ökar dina intäkter och marknadsför ditt café.

Swish i trafiken

Kommunaltrafiken har historiskt sett haft stora problem med biljetter och betalning. Chaufförer och konduktörer har blivit hotade, misshandlade och rånade för kontantkassan och resenärer har upplevt det som krångligt att lösa sin resa. När de fysiska stämplarna togs bort kunde man ladda ett kort med reskassa eller betala sin resa med SMS. Problemet var att plankare hittade kryphål för att kopiera SMS-biljetten och bara ändra datum och tid. Senare lades möjligheten att betala i appen eller få en unik SMS-biljett till som inte gick att fejka. Idag kan man alltså betala sin resa direkt med Swish. SJ, SL och Östgötatrafiken är exempel på några som börjat erbjuda möjligheten att lösa sin resa med Swish. Det här har gjort det enklare för människor som inte är från området att betala för sin resa utan att behöva ladda ned någon app, köpa något kort för att ladda på reskassa eller hamna ståendes på bussen för att skicka SMS till något krångligt nummer. Det här är också bra för de som har företagsabonnemang då det dras på sitt anslutna kontokort och inte läggs på mobilräkningen.

Redovisa Swish

Swish går att jämföras med kontanter och kontokort som betalningsmedel. Därför gäller reglerna om kassaregister, enligt skatteförfarandelagen. Skulle betalningarna från Swish, tillsammans med kort- och kontantbetalningar, överstiga 4 prisbasbelopp måste företaget ha ett certifierat kassaregister. Registrerar inte du betalningen via Swish i ett certifierat kassaregister får din kund inget godkänt kvitto, om du inte själv skriver ett. Bekräftelsen i appen räknas alltså inte som ett kvitto eller komplett verifikat. Säljer du via Swish så ska det framgå tydligt på kvittot att betalningen har gjorts med Swish. Det gäller att ha ett registersystem där du kan anpassa knapparna. T ex en för kontant, en för kort och en för Swish.

Lycka till företagandet!
/Teamet på Qred

Källa och statistik:
https://www.getswish.se/sv-press/statistik/

Dela inlägget