Småföretagare – så tar du dig ur en finansiell svacka

Toppar och dalar. Vi har alla haft bättre och sämre perioder i våra privatliv eller tillvaro som anställda eller företagare. Huvudsaken är att man förstår att det är något som kan vara tillfälligt - om man gör rätt saker!

Utvärdera och analysera din situation

Hur har det blivit så här? Är det bara för att det är lågsäsong eller har ni gjort någon mindre genomtänkt satsning som inte har betalat sig? Sätt dig ned och ta en titt i backspegeln för att bena ut vad som har gått bra och vad som har gått mindre bra. Svaret ligger ofta i dåtiden, men lösningen ligger i framtiden!

Går företaget mot konkurs?

Är det mer allvarligt än en tillfällig svacka så krävs det antagligen större insatser. Du får 9 tips för att undvika konkurs i vårt inlägg om hur du undviker konkurs. Ibland kan konkurs vara den rätta vägen att gå för att undvika att bli personligt ansvarig. Rekonstruktion kan vara en god idé om man upptäcker problemen i ett tidigt läge. Det är faktiskt något som inte bara gäller aktiebolag, utan även kan tillämpas på enskilda firmor.

Betala in skatten i tid!

Det finns flera anledningar till att du måste betala in skatten i tid. Skatteverket och andra myndigheter står alltid först i kön när det gäller att få betalt och får de inte betalt skickas det vidare till Kronofogden och du riskerar att få ett skuldsaldo för en skatteskuld. Har du skuldsaldo blir du per automatik en het potatis som ingen vill från leverantören till banker vill röra vid.

Ta en anställning

Det kanske låter kontraproduktivt att ta en anställning när du samtidigt driver ditt eget företag, men det kan faktiskt vara lösningen för att undvika personliga problem. Är du dessutom personligt betalningsansvarig kan en anställning vara ett bra sätt för att säkra upp ekonomin.

Att “övervintra” och få statligt stöd kan vara lösningen

I några länder, t ex Tyskland, har man testat att låta företagare få pausa sina anställda eller låta de gå ned i tid genom korttidsarbete. Här är tanken att staten ska kliva in och dela på kostnaden för arbetstidsförkortningen mellan arbetsgivaren och arbetstagaren. Läs mer om det på ingenjören.se

Starta och driv företag med en kompis eller partner

Ju fler desto bättre, brukar man säga. Sprid risken genom att driva företag tillsammans med en kompis eller partner. En annan lösning kan vara att starta smått och driva företag vid sidan om en anställning.

Ta ett företagslån online

Upptäcker du att du behöver ett tillfälligt tillskott av pengar under en kortare period, som t ex upp till 12 månader, så kan Qred vara ett bra alternativ. Vi har sedan starten 2015 hjälpt tusentals småföretagare att växa genom snabba, trygga och enkla lån.

  1. Ansökan tar 1 minut
  2. Du får besked inom 1 timme
  3. Pengarna utbetalas samma dag
  • Ingen startavgift
  • Ingen bindningstid
  • Inga dolda kostnader

Lycka till med företagandet!
/Teamet på Qred

Dela inlägget