Låna pengar till företaget – Så går det till

19/6/2016
2
minuter
Man som sitter med en laptop i knäet och ska låna pengar till företaget
2
minuter

Hur ska man göra för att låna pengar till företaget?

Det är frågan som många av Sveriges miljontals småföretag ställer sig just idag.

Förr eller senare kommer behovet av att snabbt och smidigt finansiera sitt företag. Att låna pengar till sitt aktiebolag är långt ifrån enkelt, särskilt inte om du är småföretagare med ett fåtal anställda. Bankerna står ju inte i kö för att ge småföretagare banklån. Varför är de traditionella storbankerna så återhållsamma? Förklaringen stavas LÖNSAMHET.

Låt oss ta ett exempel. Anta att bankens utlåningsränta är 5%. Vidare antar vi att du söker 100 000 kr företagslån. Banken måste kanske lägga ner totalt 8 timmar på att behandla ansökningen – här ingår bland annat personligt möte, genomgång av budget, affärsplan, fylla i riskmall, ta kreditupplysning och skriva låneavtal. Med en timkostnad på 1 000 kr/h blir bankens kostnad 8 000 kr. Anta vidare att bankkontorets lånekostnad är 1%. Räntenettot, d.v.s. skillnaden mellan inlåningsränta och utlåningsränta är då 4%. Bankens intäkt från ditt banklån är 4% x 100 000 kr, d.v.s. 4 000 kr. Antag vidare att risken för att låntagaren ställer in betalningen är 1 på 100 (vilket är typiskt småföretag). Den förväntade kostnaden för kreditförlust är 100 000 kr / 100, d.v.s. 1 000 kr. Den totalt kostnaden är alltså 9 000 kr. Netto gör banken en förlust på 5 000 kr det första året.

Inte undra på att man ser snett på småföretagare…

Qred har ett unikt system för att bedöma risken. Vi tar hänsyn till många fler datakällor än vad de traditionella storbankerna har tillgång till. Allt sker helt automatiskt utan att behöva avlöna dyra banktjänstemän och utan att behöva hyra fina bankkontor. Med Qred är det enkelt att vara företagare. Så gör en ansökan om ett lån redan idag! 

Dela inlägget