#32 Förälder och företagare

Livspusslet som förälder och företagare är inte alltid helt enkelt. Läs om föräldraledighet, VAB, tips och mycket mer i vår blogg!

Att bli och vara förälder är det bästa som finns i livet. Det kan nog många intyga och skriva under på. Men att vara företagare och förälder kan vara svårt ibland. Det finns inte lika tydliga tider och ramar som det kanske kan finnas om man är anställd. Det finns dessutom en del annat som skiljer sig mellan att vara anställd och egenföretagare som kan vara bra att känna till.

Om du är eller ska bli förälder som företagare

Som företagare kan du få ersättning från Försäkringskassan om du ska vara hemma för att ta hand om ditt barn. Storleken på ersättningen beror på hur mycket lön du tar ut eller hur stort överskott du tar ut från företaget.

Enskild firma, handels- eller kommanditbolag

Är du förälder, eller ska bli förälder, så gäller precis samma regler för dig som har ett eget företag som för den som är anställd av ett företag. Det som skiljer sig från att vara anställd är att Försäkringskassan räknar ut din sjukpenninggrundande inkomst, ofta refererat som SGI, baserat på din förväntade inkomst av verksamheten.

Hur räknar man ut det då?

Det är helt enkelt inkomsten av verksamhetens resultat efter avdrag för kostnader, avgifter och avsättningar till periodiseringsfonder. Skatteverket avgör inkomsten av verksamheten med stöd av deklarationen. Det är inte alltid helt enkelt att räkna ut sin SGI, vilket du kan läsa mer i artikeln med Tom och Rebecka i Nässjö.

Aktiebolag

Om du ska bli eller är förälder, så gäller precis samma regler för dig som för den som är anställd. Föräldrapenningen du får baseras på den lön som du tar ut från företaget. Tar du därför ut en låg lön, eller ingen lön alls, så kan du endast få ersättning på garantinivå.

Det är alltså viktigt att ta ut lön om du äger och driver ett aktiebolag!

Nystartade företag

Har du ett nystartat företag och relativt låga inkomster, så får du under de tre första åren en sjukpenninggrundande inkomst som faktiskt motsvarar den som en anställd med likvärdiga arbetsuppgifter, utbildning och erfarenhet skulle ha fått av Försäkringskassan.

Flexibilitet är positivt för företagare

Något som är positivt för många företagare är att man inte behöver ta ut hela dagar med föräldrapenning. Man kan alltså ta föräldrapenning för en del av dagen för att senare jobba den andra delen av dagen. Du kan dessutom ändra i efterhand om du har ansökt om föräldrapenning en dag, men istället behövt arbeta en del eller hela dagen.

Föräldraledighet för företagare

Oavsett om du får eller adopterar ett barn så har du rätt till föräldraledighet fram till att barnet är ett och ett halvt år gammalt. Om du har anställda som vill vara föräldralediga måste de anmäla det minst två månader innan de vill vara lediga från arbetet.

Föräldrarna till ett barn får totalt 480 föräldrapenningdagar. De kan tas ut som hela dagar eller som delar av dagar. Man kan avstå att ta ut dagar och låta den andra få ta över dessa, men 90 dagar är reserverade för var och en som inte kan avstås till den andre föräldern. Beroende på om barnet är fött före eller efter 2014 så kan dagar tas ut till dess att barnet är 8 (före 2014) eller 12 år (efter 2014) gammalt. Har man gemensam vårdnad får föräldrarna rätt till hälften av de 480 dagarna.

Du och din partner har som sagt föräldrapenning i totalt 240 dagar vardera. Däremot så är 195 av dessa baserade på din sjukpenninggrundande inkomst och 45 av dem är baserade på en lägstanivå om 180kr/dag - oavsett inkomst!

De första tio dagarna

För den som inte är gravid har man rätt till att ta ut 10 lediga dagar i samband med födseln. Dessa dagar kan du ta ut när som helst i veckan, förutsatt att du skulle ha arbetat under den tiden. Du får bara ta ut 5 dagar på en 7-dagarsperiod.

Graviditetspenning

Har en anställd fysiskt påfrestande arbetsuppgifter kan man få graviditetspenning. En blivande mamma har rätt att vara ledig under hela den tiden som den blivande mamman får graviditetspenning från Försäkringskassan. Finns det risker i arbetsmiljö för den gravida kan den anställda ha rätt till graviditetspenning om hon inte får fortsätta sitt arbete.

Smarta planeringsverktyg och e-tjänster hos Försäkringskassan

Få mer information och planera din föräldraledighet med smarta verktyg och tjänster på Försäkringskassans hemsida. Logga enkelt in i Mina Sidor med BankID, ansök om föräldrapenning, VAB (Vård Av Barn) och mycket mer. Du kan dessutom få tips, smarta checklistor och sådant som du ska tänka på som blivande förälder, förälder och företagare.

Få ihop livspusslet som företagare och förälder

Sjuka barn, deadlines, semestrar, ekonomi och mycket annat. Det är hektiskt att vara företagare och förälder. Livspusslet kan vara svårt ibland, även om det många gånger kan vara till en fördel att vara egenföretagare för att man kan bestämma över sin egen tid på ett annat sätt än om man är anställd. I de flesta fall, ska tilläggas.

6 tips för att få ihop livspusslet som förälder och företagare

 1. Veckoplanera
  Bli duktig på att styra din tid och planera din kalender. Hitta tid som du kan avsätta och öronmärka till familjen - och tvärtom. Då riskerar du inte att få det där dåliga samvetet gentemot familjen. Lägg in middagar och sådant som rör inköp och hemmet i planeringen. Då kan du storhandla och spara värdefull tid!
 2. Arbetsplats utanför hemmet
  Många småföretagare arbetar hemifrån och riskerar att sudda ut gränserna mellan arbete och fritid. Du sparar säkert tid på pendling, men tappar känslan av att du “går till jobbet” eller att du får komma hem efter en lång dags arbete och koppla av i den oas som är ditt hem. En annan risk är att du tvättar och städar samtidigt som du jobbar. Eller så är det bara en fördel. Att du helt enkelt får flera saker gjorda och mer tid till familjen och företaget. Testa att byta miljö genom att arbeta från ett kafé, co-working space eller utomhus.
 3. Hitta en liknande familj
  Du kanske känner en familj som har en liknande situation som du har? Då kan ni hjälpas åt och få pusslet med att vara företagare och förälder att gå ihop. Dessutom kan ni skapa vänner för livet genom att samarbeta under den här tiden.
 4. Bestämda mail- och telefontider
  Idag kan man arbeta dygnet runt med hjälp av sin smartphone. Det kan skapa en hel del stress. Bestäm därför tider då du får svara på jobbrelaterade saker. Installera appen Moments eller använd iPhones funktion för skärmtid. Då kan du se hur många gånger du låser upp din mobil eller hur lång tid totala skärmtid är. Gör det till en tävling att minska den tiden för varje dag, vecka eller månad som går!
 5. Planera en rolig familjeaktivitet
  Det måste inte vara en resa till värmen. Det kan vara mindre saker som en skogsutflykt, eftermiddag i badhuset, biobesök eller liknande. Se bara till att vara 100% närvarande under aktiviteten!
 6. Rekrytera rätt!
  Istället för att anlita en barnvakt för att ta hand om barnen medan du sköter administrativa uppgifter som t ex bokföring kanske du ska tänka tvärtom? Att anlita någon som kan sköta din bokföring eller andra uppgifter så att du istället kan spendera tid med barnen.

Tips! Läs artikeln om att hantera stress i Så blir du mer stresstålig

7. Kombinera jobbet och semestern
Om du nu absolut måste arbeta under semestern så finns det en mängd olika sätt att göra det på. Kombinera dessa tips med sunt förnuft och planering. Avsätt en timme varje dag för att hålla kontakt med kunder och leverantörer. När den timmen sen är slut så får du inte jobba mer.

Tips! Läs artikeln Företagare? Kombinera jobbet och semestern!

Att vara föräldraprenör är inte alltid en dans på rosor. Men försök att regelbundet påminna dig själv om varför du har valt att göra som du gör och leva som du lever. Det är antagligen för att det är din dröm och för att du älskar att göra det!

Lycka till med företagandet (och familjelivet)!
/Teamet på Qred

Relaterade podcasts