Crowdfunding och peer-to-peer lån

Vad är peer-to-peer lending?

Peer-to-peer (eller P2P) är en relativt ny företeelse på marknaden för företagslån.

Ett företag söker företagslån genom att lägga ut en slags annons på en peer-to-peer site. Sen kan privatpersoner välja att låna ut sina pengar till ett eller flera företag genom en typ av auktionsprocess där den långivare som erbjuder den lägsta räntan på företagslån vinner auktionen. Crowdfunding och peer-to-peer är egentligen samma sak.

Hur går det till?

Normalt sett gör du som företrädare en ansökan direkt hos de företag som erbjuder peer-to-peer företagslån i Sverige. Bl.a. Toborrow erbjuder P2P-lån till företag. Om din ansökan accepteras läggs företaget ut på P2P-bolagets sajt och sen kan auktionen börja. Går allt vägen kan företaget få sina pengar efter avdragen provision.

Vad är fördelarna med peer-to-peer?

De företag som söker företagslån via peer-to-peer sajter kan ofta inte få vanliga banklån. Att få ett lån är enklare eftersom företaget inte måste passera bankens riskkommitté. Däremot ska tillräckligt många privatpersoner övertygas. Ansökan jämfört med ett banklån är också relativt enkel.

Vad är nackdelarna med peer-to-peer?

Även om processen är smidig jämfört med banken, så kan det ändå ta ett par veckor innan pengarna är på kontot. I och med att företaget lånar av många privatpersoner så riskerar eventuella problem med återbetalning att direkt drabba de personer som lånat ut pengarna.

Crowdfunding och peer-to-peer = företagslån från allmänheten

Crowdfunding och peer-to-peer

Läs mer

Ökad oro över peer-to-peer lån

Miljonbluffen i Trustbuddy