Småföretagen mer lönsamma

Heja Sverige! Småföretagen mer lönsamma

De svenska småföretagen fortsätter att öka lönsamheten inom nästan alla branscher. Av 12 000 undersökta företag med upp till 15 anställda var lönsamheten drygt 22%, och den förväntas fortsätta öka under 2017.

Här är de lönsammaste branscherna

LRF har nyligen genomfört en stor undersökning bland sina kunder, och här är resultatet.

1. Handel – nytt rekordår

Branschen är fortsatt stekhet. Svenska företag inom handel fortsätter att förbättra lönsamheten för 4e året i rad. I snitt blev den 6,9% av omsättningen under 2016. Många små företag inom handel har dragit fördel av digitaliseringen och säljer mer på nätet, vilket bidrar till lönsamheten.

2. Service- Fortsätter imponera

Företag inom service fortsätter att gå bra. Lönsamheten var i snitt hela 18,2% av omsättningen. Den största gruppen är frisörer, men även service och reparation av bilar går bra.

3. Transport – liten nedgång, men bättre tider väntar

Lönsamheten inom transport har gått ner något efter flera års uppgång. I snitt var lönsamheten ca 20%, och lönsamheten ser ut att stiga ytterligare 2017.

Så gör du för att öka lönsamheten i ditt företag

Börja med att räkna ut din lönsamhet. Ta resultatet före skatt, och dividera med omsättningen. Hur jämför sig lönsamheten med tidigare år och månader? Är du bättre eller sämre än dina konkurrenter. Du hittar information om andra bolag på t.ex. allabolag.se.

1. Utnyttja IT – bli digital

De flesta företag kan spara pengar genom att göra mer saker automatiskt med hjälp av digitalisering. Det kan handla om försäljning, bokföring eller lagerhantering. Ofta blir det både billigare och färre problem, plus att du får bättre koll på din verksamhet. Det kan vara lite kämpigt i början, men det lönar sig när du fått systemen på plats.

2. Smart marknadsföring på sociala media

Se till att hålla företagets facebook uppdaterad. Lägg upp nya saker som du vill berätta om. Det behöver inte vara märkvärdigt, men det hjälper ditt företag att synas. Och se till att svara på alla kommentarer eller klagomål. Betala för att få bättre spridning av dina inlägg, men tänk på att bara rikta dem till potentiella kunder, t.ex. kvinnor 35-65 inom 20 km avstånd.

3. Investera för tillväxt

Även om ditt företag är lönsamt, så kan det ibland behövas ett tillskott av likviditet för att klara tillväxt. Ofta måste du som företagare ligga ute med kostnader innan du får pengar på kontot. Många erfarna företagare vet att det kostar att växa, men att det lönar sig i längden. Ett företagslån kan vara en bra och smidig lösning. Se till så att du förstår villkoren, och att du inte låser upp dig för ett lån som du kanske vill betala tillbaka snabbare än du tänk dig!

Läs mer om Qreds tillväxtlån.

Dela inlägget