Singles Day (11/11)

Singles Day, dagen då man hyllar singlar, härstammar från början av 90-talet då några kinesiska studenter på Nanjing University bestämde sig för att singlar också förtjänade en dag att fira. Det blev alltså motpolen till Alla Hjärtans Dag den 14:e februari. Singles Day infaller 11/11 varje år, så det är lätt att komma ihåg när det är. Till skillnad från Black Friday, Cyber Monday och andra dagar som infaller på olika datum och dagar varje år.

Varför just 11:e november?

Enkelt! För att man skriver datumet 11/11, d v s fyra stycken ettor - singular. Man kan ju bara tänka sig hur dagen var år 2011 när man faktiskt skrev ut datumet som 11-11-11 eller 11/11/11. Nirvana!  

I Kina heter dagen Guanggun Jie.

Alibaba anammade begreppet och förvandlade det till en readag

Alibabas grundare, Jack Ma, adopterade begreppet och gjorde det till en readag. I Kina hade dagen en omsättning på omkring 31 miljarder dollar år 2018. Det återstår att se vad omsättningen landar om i år. Under 2016 sålde Alibaba för mer under Singles Day än vad Amazon gjorde under ett helt år.

Singles Day i Sverige

I Sverige är inte Singles Day fullt lika stor som den är i andra länder. Här dominerar Black Friday, Cyber Monday och mellandagsrean bland de större konsumtionshögtiderna.

En anledning till att Singles Day inte är lika stor i Sverige kan vara för att vi tycker att det faller för tätt inpå Black Friday och Cyber Monday (fredag och måndagen efter löning i november) och mellandagsrean. En del butiker har börjar marknadsföra dagen, men det känns inte som att den verkar inom någon tydlig nisch som att t ex Cyber Monday ofta är förknippad med elektronik, teknik och liknande.

Så kan man nischa sitt företag under Singles Day

Dagen är till för att uppmärksamma och hylla ensamheten, eller bryta den. Därför har en del företag som säljer skönhetsprodukter eller annat börjat anamma dagen. Det har blivit en dag där man ska ta hand om sig själv. Vårda sig själv.

Många smygstartar Singles Day

Precis som med Black Friday och Cyber Monday tjuvstartar många butiker och e-handlare och en dag, blir gärna till en helg, som gärna blir till en vecka. Du kan därför hitta erbjudande under ganska många dagar i november och december, varför januari fortsätter att befästa sin position som en röd månad i privatekonomins plånböcker.

5 tips för att lyckas under Singles Day

 1. Skriv ned en lista med det du önskar dig
  Finns det något du vill köpa? Skriv ned det och lista allt som du är intresserad av. Sen kan du räkna ut vad det kan komma att kosta och markera vilka saker du vill prioritera.
 2. Jämför priser!
  Lockas inte av snabba erbjudanden och reklam. Jämför priset före och efter prissänkningen samt konkurrenter.
 3. Shoppar du utanför EU?
  Tänk på att det tillkommer både tullavgifter och moms på varans pris om du handlar från någon utanför EU:s gränser. Lockas därför inte bara av ett lågt pris på hemsidan, utan räkna ut vad det kan komma att kosta dig när allting har lagts ihop.
 4. Ha tålamod!
  Black Friday och Cyber Monday är bara någon vecka bort. Ha is i magen och fundera på om rabatten är tillräckligt bra. Vem vet? Kanske kommer det ett ännu bättre erbjudande under Black Friday?
 5. Var förberedd!
  Är du företagare och satsar på att öka försäljningen under Singles Day bör du ha utökat ditt varulager och anpassat marknadsföringsbudgeten med de dagar av konsumtionshysteri som följer. Se vad konkurrenterna gör och analysera om det är värt för dig att sänka priset ytterligare eller utöka erbjudandet med t ex fri frakt eller mängdrabatt.

Enligt en uppsats från några studenter på Handelshögskolan vet inte e-handlare varför de sänker priset med 30% istället för t ex 25%. Det är beslut baserade på känsla - inte data. Läs mer om det i Resumé.

Lycka till!

Dela inlägget