Black Friday - Så förbereder du företaget

Black Friday är en populär högtid i USA som har kommit till Sverige för att stanna. Här får du veta mer om högtiden, hur du ska tänka kring den som företagare och tjäna pengar.

Vad är Black Friday?

Den infaller alltid den fjärde fredagen i november, år 2021 den 26/11, och är USA:s viktigaste dag för handel. Även om det inte är en officiell helgdag i USA, så håller alla skolor och de flesta arbetsplatser stängt. År 2017 omsatte Black Friday 425 miljarder kronor, vilket är ca 3 200 kr per amerikan. Men högtiden har börjat sprida sig till andra delar av världen. Faktum är att 94% av svenskarna vet vad Black Friday är och år 2016 handlades det för 3,6 miljarder kronor. Och den siffran väntas bli större år för år. Ursprunget till namnet är inte helt klart, men vissa menar att det är dagen då handelns siffror går från rött till svart, d v s från skuld till vinst. Andra menar att det kan kopplas till finanskrisen år 1869.

Vissa fysiska butiker öppnar extra tidigt just denna dag medan andra påbörjar dagen online redan vid midnatt. Vissa släpper t o m nya erbjudanden varje timme under Black Friday, online eller via nyhetsbrev. En del butiker öppnar redan vid midnatt mellan torsdag och fredag, andra tidigt på morgonen kring 6-tiden och vissa öppnar som vanligt. Många håller öppet extra länge på kvällen för att möjliggöra att så många som möjligt ska hinna förbi butiken och utnyttja alla erbjudanden. I USA håller en del butiker och kedjor öppet från 00:00-23:59 under fredagen. På senare tid har det blivit vanligt att handlare börjat med erbjudanden redan på måndagen så snart kanske vi kallar det för Black Week.

Black Friday + Cyber Monday = SANT!

Det är tydligt att Black Friday är mer populär än Cyber Monday. Däremot kan man se att människor söker efter både Black Friday och Cyber Monday tidigare och tidigare för varje år som går. Många talar som sagt redan om Black Week, kommer vi kanske att ha en Black Month snart?

Tips inför Black Friday

 • Planera kampanjer - Sätt strategin redan nu för vilka varor eller tjänster som du vill rea ut. Men lägg inte ut förra årets varor eller de som är mindre populära. Det kommer bara att straffa sig i att ingen handlar. Det gäller att sticka ut i bruset av erbjudanden, Black Friday är inte bara för att rea ut gamla produkter för att tömma lagret och tjäna pengar.
 • Sociala medier - Var tidigt ute i sociala medier för att berätta att ditt företag kommer att ha erbjudanden Black Friday. Kanske är det värt att lägga en extra slant på betalda annonser på t ex Facebook och Instagram? Det kan räcka med att styra annonser mot de som redan följer dig eller gillar din sida, annars kan du alltid styra det mot det geografiska område som du verkar i.

Tips! Läs artikeln Så marknadsför du din e-handel

 • Leadsgenerering och nyhetsbrev - Börjar du tidigt, så kan du med fördel samla in e-mailadresser på din sajt med copyn "Signa upp dig för att ta del av specialerbjudanden under Black Friday" eller liknande. Då blir tröskeln inte lika stor och fler kommer att vilja prenumerera på dina nyhetsbrev när man vet att man kommer att få något tillbaka. Att skicka ut nya erbjudanden via e-mail och presentera nya erbjudanden varje timme är ett bra tips för att öka trafiken till din sajt. Speciella dagar som Black Friday minskar motståndet mot e-postmarknadsföring och ökar öppningsfrekvensen och klickfrekvensen.
 • Sök - De flesta köp påbörjas och avslutas genom en sökning. Jobbar du inte med SEO idag så är det hög tid att börja med det! Spenderar du pengar i SEM (Google Adwords) kan det vara bra att lägga till sökord som t ex "Black Friday" i kontot. Gärna tillsammans med den produkten du säljer, t ex "Black Friday handväska".
 • E-handel vs. fysisk butik - Finns du bara på nätet, i en fysisk butik, eller kanske både och? Då ska du fundera på hur du ska marknadsföra dig. Är det mer fördelaktigt för dig att få kunder till din fysiska butik än din E-handel så kan du ge extra rabatter i den fysiska butiken - eller tvärtom. Kan du kanske bjuda på frakten om man beställer innan ett visst klockslag?

Tips! Läs artikeln Så marknadsför du din butik

 • Exponering - Syns man inte så finns man inte. Visa på din hemsida, i din butik, sociala medier och andra kanaler att du satsar inför Black Friday.
 • Mobil - Fler och fler handlar via mobilen. Så se till att din sajt är anpassad och att dina erbjudanden ser bra ut i mobilen. Tänk även på att din check-out fungerar väl och inte har för många steg. Även om du har många köp via desktop så kan de ha surfat in på din sajt via mobilen för att sedan slutföra köpet på datorn. Så underskatta inte vikten av en bra mobilanpassad sajt!
 • Jämförelsesajter. Under Black Friday jagar man den bästa rabatten och det billigaste köpet. Därför kan det vara en god idé att finnas på jämförelsesajter som Prisjakt, Pricerunner eller liknande. Dela med dig av information till dessa sajter om ditt företag och produkter för att konsumenten ska kunna ta ett så bra beslut som möjligt. Använder du dig av affiliates så kan du be dem att lägga ut information om frakt, öppet kör, betalningsvillkor, etc.
 • Recensioner - Stick ut från mängden med dina recensioner och omdömen. Många konsumenter kommer att jämföra priser, men även leveranstider och rekommendationer.

Tips! Läs artikeln Är recensioner viktigt för mitt företag?

 • Remarketing - Se till att bygga dina remarketinglistor redan från början av veckan och fortsätt under Cyber Monday (måndagen efter Black Friday). På så sätt förlänger du dina kampanjer och chansen att någon handlar av dig.
 • Nischa dina erbjudanden - Genom att producera landningssidor, kampanjer och innehåll kring dina produkter eller tjänster och inkludera sökordet "Black Friday" som t ex "Så hittar du rätt *produkt* under Black Friday!".
 • Samarbeta med andra företag - Dogge Doggelitos "Cykel på köpet" för Elgiganten minns väl alla födda 1993 och tidigare? Kan du erbjuda din produkt eller tjänst tillsammans med en partner för att addera ännu mer mervärde än endast en rabatt?
 • Gör precis tvärtom - Vill du sticka ut? Gör raka motsatsen mot Black Friday. Förvirrad? Läs mer om att bojkotta Black Friday längre ned i inlägget.

Black Friday + Cyber Monday = SANT!

Måndagen efter Black Friday infaller Cyber Monday. Det är en dag som är mer inriktad mot elektronik, vitvaror, och teknik. Utmana dig själv och ditt företag för att hitta synergier mellan Black Friday och Cyber Monday. Det måste inte vara så att du säljer en fysisk produkt. Tänk utanför boxen så kommer du säkert på något roligt kring de båda högtiderna.

Tips! Läs artikeln Cyber Monday - Så förbereder du företaget

Utmaningar för småföretagare

Undersökningar och studier visar att de största utmaningarna för småföretagare är regler och lagar, hitta lämplig arbetskraft och finansiering. Som småföretagare är det dessutom ofta svårt att få ett lån från banken då det krävs fler kontakter i form av ansökningsformulär, mail, telefon och fysiska möten. Vanligtvis krävs även att du kan visa balans- och resultatrapporter, bokslut, affärsplaner och annat som har med verksamheten att göra. Allt detta för att senare få ett nej. Då har det tagit tid och det kan vara tid som du inte har råd med som småföretagare. Skulle du få ett lån hos banken så är det ofta räntor, uppläggningsavgifter, dolda avgifter och långa återbetalningstider som gör att du känner dig låst som företagare.

Bojkotta Black Friday?

Medan många butiker, e-handlare och andra företag storsatsar inför Black Friday är det en del som har valt att gå mot strömmen och göra tvärtom. Många menar att den volym av konsumtion inte är nyttig för varken oss som människor eller för klimatet. Det finns t o m en dag för detta - Buy Nothing Day, som såklart infaller samma dag som Black Friday...

Slow fashion

Slow fashion innebär att man arbetar mer hållbart. Man ska göra medvetna val och konsumera till planetens fördel, som t ex mer hållbara plagg (längre livslängd) eller genom att handla begagnat. I Sverige, som är mer klimatmedvetet än många andra länder i världen, så är det här begreppet mer känt och trendigt än någon annanstans.

Asket

Det svenska klädesmärket Asket som grundades 2015 sysslar med slow fashion. Grundaren August Bard Bringéus säger att företaget ska syssla med mode som är inriktat mot kvalitet och passform. Att man ska betrakta varje plagg som en investering och att man ska köpa färre plagg "för ett enda ändamål" som t ex ett nyårsfirande.

Asket stänger ned sin webbutik under Black Friday för att uppmärksamma klimatet och begrunda. Besöker man sajten möts man av en bild med en text om företagets ståndpunkt som avslutas med texten "less is more".

Varié

En svensk onlinebutik som grundades 2012 och säljer begagnade kläder online. De håller öppet under Black Friday men höjer, för den som vill, priset med 10% där överskottet går direkt till hjälporganisationer som WaterAid eller Världsnaturfonden.

Tips! Läs artikeln Så påverkar Greta Thunberg dig som småföretagare och Bli bättre på att klimatkompensera som företagare

Checklista för att lyckas med Black Friday

 1. Börja i tid
  Se över ditt varulager i tid. Planera dina inköp för att inte vara ute i sista minuten och råka ut för höjda priser från leverantörer och återförsäljare.
 2. Planera din marknadsföring
  Vad har du för budget? Vilka kanaler eller placeringar ska du satsa på? Frågorna är lika många som de kan vara svåra. Se till att reda ut eventuella frågetecken tidigt och boka det som kräver framförhållning.
 3. Se över din webbplats
  Den ska vara mobilanpassad, snabb och lättnavigerad.
 4. Testa din webbplats
  Förutom att låta familj, vänner och kollegor testa din hemsida och se hur den presterar så finns det en uppsjö av verktyg för att testa laddtider, mobilanvändarvänlighet, o s v.
 5. Enkelt att returnera
  Är det enkelt att skicka tillbaka eventuella felköp? Under Black Friday ökar antalet returer markant och om det inte är enkelt att skicka tillbaka sina produkter finns risken att kunden aldrig ens försöker köpa av dig.

Jag behöver finansiering för att öka min försäljning

Vad roligt! Då kan vi på Qred hjälpa dig. Faktum är att många företagare behöver ett tillfälligt tillskott av pengar. T ex för att utöka varulagret, ta in extra personal, marknadsföring eller liknande för att kunna öka sin försäljning under Black Friday. Fördelarna med vårt företagslån är många:

 • Ansökan är gratis, ej bindande och tar 1 minut
 • Besked inom 1 timme
 • Pengarna utbetalas samma dag
 • Fast månadsavgift under alla månader
 • Ingen startavgift
 • Ingen bindningstid
 • Inga dolda kostnader
 • Du kan lösa lånet i förtid utan kostnad

Låna alltså inför Black Friday, öka dina intäkter och betala tillbaka i förtid - utan extra kostnad.  Snabbt, tryggt och enkelt!

Handla med ett kreditkort för företagare - av företagare

Du vet väl att vi har ett kreditkort för företag? Ta chansen under Black Friday och köp något till företaget på någon av alla rabatter som ligger ut. Kanske är det dags för en ny dator eller telefon? 

Lycka till med företagandet!
/Teamet på Qred

Källor:
Expressen Black Friday
Expressen Cyber Monday
Wikipedia Black Friday

Dela inlägget