Så ökar du din kreditvärdighet som företagare

Som företagare är din kreditvärdighet ofta A och O för att du ska få lån, abonnemang, ändrade betaltider med leverantörer, leasingbil, etc. Därför bör du vara väl införstådd med vad som påverkar din kreditvärdighet positivt och negativt.

Vad är en kreditupplysning?

En kreditupplysning är ett underlag för att göra en så bra kreditbedömning som möjligt för banker och långivare. I en kreditupplysning listas:

 • Lån och aktiva krediter
 • Betalningsanmärkningar
 • Tidigare kreditupplysningar (tidsbestämt, t ex senaste 12 månaderna)
 • Personuppgifter

Kreditrisk

Ekonomiska faktorer som påverkar kreditrisken:

 • Inkomst och anställningsform
 • Boende och fastighetsägande
 • Skulder, lån och krediter
 • Betalningsanmärkningar
 • Kreditupplysningar

Sociala faktorer som påverkar din kreditvärdighet:

 • Ålder
 • Civilstånd
 • Bostadsort

Andra riskfaktorer eller förändringar som påverkar:

 • Nyligen flyttat eller köpt ny bostad
 • Förändrat civilstånd
 • Byte av arbetsplats

Öka din kreditvärdighet och höj ditt kreditbetyg genom att följa våra 12 enkla tips

1. Betala fakturor

Det låter självklart, men betala dina fakturor i tid! Det är inte bara påminnelseavgifter och dröjsmålsräntor som kan göra sent betalda fakturor till en dyr historia. Vid en ansökan om lån kan ditt kreditbetyg göra att avgiften/räntan blir högre än för ett liknande företag utan betalningsanmärkningar eller skulder. Det är för att långivare ser dig som en större risk än en företagare som inte har några betalningsanmärkningar eller stora skulder.

2. Fakturera

Var inte nöjd med att bara ha genomfört jobbet eller sålt produkten. Fakturera i tid så att ditt kassaflöde inte tar en smäll av försenade intäkter. Ditt kassaflöde är en ratingfaktor då våra företagslån löper under en 6 månader (du kan betala tillbaka lånet tidigare utan extra kostnad). Har du en lång fakturatid kanske du kan korta den perioden för att inte riskera att utställda fakturor inte betalas i tid.

3. Se över din privatekonomi

Ska du gå i personlig borgen för ett lån till företaget så bör du ha en god privatekonomi med stadig inkomst och inga betalningsanmärkningar. Annars kan räntan eller avgiften bli högre eftersom du anses vara en större risk.

4. Ta en kreditupplysning på dig själv

Ta reda på vad ditt kreditbetyg är just nu och hitta saker du kan göra som påverkar ditt betyg i en positiv riktning. Du är dessutom mer förberedd när någon frågar om en betalningsanmärkning och kan på så sätt mota Olle i grind. Skriv ned när eventuella betalningsanmärkningar försvinner i kalendern, så vet du när du har förbättrat ditt kreditbetyg.

5. Säg upp oanvända krediter

Har du oanvända kreditkort, abonnemang eller färdigbetalda avbetalningar eller något felaktigt som står listat på dig? Då bör du genast kontakta kreditgivaren och kreditupplysningsföretaget för att lösa det. Annars kan det förmedla en bild av att du har en högre kreditanvändning än vad du faktiskt har.

6. Rutiner

Skapa ett kösystem för dina fakturor. Betala av de viktigaste först och jobba dig successivt nedåt. Håll ordning och reda i pappersarbetet och spara alla fakturor, kvitton, etc för framtiden.

7. Se över dina marginaler och kostnader

Sitter du med en dyr lokalhyra eller andra höga fasta kostnader som du kan komma undan? Du kanske kan öka dina marginaler och ta mer betalt för att öka vinsten? Se till att du inte tar på dig för många och höga fasta kostnader när du inte är säker på hur hela året kommer att se ut. Har du varit hyresgäst eller kund under många år och skött dig - då kanske du kan förhandla ned kostnaden eller förhandla till dig något extra i avtalet?

8. Förändringar

Byt inte styrelse eller adress för ofta. Långsiktighet och stabilitet brukar värderas högt. Förlust eller fallande vinst är också en varningssignal som påverkar din score negativt.

9. Nöjda och återkommande kunder

Hur kan det höra ihop med min kreditvärdighet? Jo, indirekt spelar det roll då många aktörer , bl a vi på Qred, tittar på dina recensioner och omdömen på Internet. För att se hur du verkligen sköter din verksamhet. Utöver det så kollar vi på din hemsida och sociala kanaler för att bilda oss en uppfattning om dig och ditt företag. Sedan är ofta de återkommande kunderna oftast de billigaste kunderna att anskaffa och verkliga ambassadörer för din verksamhet.

10. Ha en medlåntagare (personlig borgen)

Kompanjon, respektive eller närstående med god kreditvärdighet? Då är det en bra idé att ha den personen som medlåntagare på lånet. Hjälper dessutom den här personen till med att betala av lånet så minskar amorteringen snabbare och du kan bli mer attraktiv för höjning eller lån i framtiden.

11. Skatteverket är först i kön

Undvik skatteskuld hos Skatteverket och skuldsaldo hos Kronofogden genom att betala moms, arbetsgivaravgifter och skatter i tid. Glöm inte att deklarera i tid! Se viktiga datum på Skatteverket

12. Kreditupplysningsbolag

Det finns flera leverantörer som hanterar kreditupplysningar. På Qred använder vi Creditsafe istället för t ex UC. Fördelen med Creditsafe är att ingen annan kan se om vi har tagit en upplysning och det kommer inte att påverka varken ditt företag eller dig som person hos banken. Du kan känna dig trygg i att vi tar hand om dig och ditt bolag. Upplysningscentralen (UC) ägs av storbankerna och varje gång det tas en ny upplysning på dig så påverkas ditt kreditbetyg negativt.

Creditsafe kreditupplysning Qred Företagslån

Hur uppfattas du och din lånesituation?

Inga lån? Då är du en drömkund för banken! Du belönas ofta med en bra ränta och andra erbjudanden, som t ex sparande.

Ett större privatlån? Du upplevs som en person som har en god privatekonomi. En person som har bra koll och tänker efter före man tar lån eller krediter.

Många mindre lån? Du signalerar att du gillar att ta lån, använda krediter och köpa saker på avbetalning. Risken är att du ska ta fler lån efter att du har fått det du nu ansöker om, beviljat.

Lånat nyligen? Varför behöver du mer pengar? Kommer du att ha råd? Söker du efter ännu fler lån utöver de du har nu?

SMS-lån? Ett stor varningssignal. Du verkar riskabel och impulsiv.

Hur länge sparas informationen?

En betalningsanmärkning syns i 36 månader efter att skulden har betalats av. Detsamma gäller för skuldsaldo. Har du kort tid kvar på de 36 månaderna så kan du alltid försöka argumentera för din sak och förklara hur skulden eller betalningsanmärkningen uppkom. Är det en mindre summa så är det oftast ingenting som påverkar din ränta speciellt mycket, om något alls.

Qred är inte som alla andra

Vi är inte som andra långivare och banker. Medan banker fokuserar på ålder på bolaget, resultat- och balansrapporter, bokslut och skrivna affärsplaner fokuserar vi på dig. Vi ser till helheten för ditt företag och har en egen Qred Score-modell som är delvis digitalt automatiserad och delvis manuell genom telefonsamtalet som vårt kundteam genomför med dig. På så sätt kan du förklara anledningen till negativa faktorer och vi förstår dig bättre. Du kan själv höja din Qred Score genom att bli kund och sköta dina betalningar. Läs mer om Qred Score och få svar på dina frågor i våra Frågor och svar.

Du kan också läsa mer om företagslån med betalningsanmärkning här.

Ansök snabbt, tryggt och enkelt idag!

Dela inlägget