Så marknadsför du din salong

Driver du en frisör- eller skönhetssalong? Då är det här guiden för dig!

1. Google My Business / Google+

Det är enkelt att sätta upp en profil för att öka synligheten för din salong på Google. Verifiera ditt företag genom att be Google skicka ett vykort med uppgifter till din adress, det tar ca två veckor. Sedan kan du sätta igång! Hantera hemsida, adress, öppettider, telefonnr, bilder, recensioner och mycket mer. Gör en person en lokal sökning, t ex med sin mobil, så kan din salong dyka upp om du är i närheten och uppfattas som relevant för sökningen. Därför kan adressen för din lokal betyda mer än vad du tror. Ligger den i utkanten av staden eller i centrum?

2. Facebook

Facebook är bra för att du kan, likt din profil i Google, lägga upp länk till hemsidan, adress, öppettider, telefonnr och hantera bilder, filmer och recensioner. Se till att fylla din sida med bilder, någon film eller två, inlägg och länka gärna till hemsida i dina inlägg. Det gör det lättare för besökaren att hitta rätt. Fördelen med Facebook kontra Instagram är att du kan lägga upp dessa länkar direkt i inläggen, det kan du inte i Instagram.

3. Instagram

Det här ska vara din grund. Din hemmaplan. Där du sår för att senare skörda i salongen. Oavsett om du har en frisörsalong, hudvårdsalong, skönhetssalong eller liknande så kan du fylla Instagram med bilder och filmer som inspirerar och motiverar människor att ta sig till just din salong. Före/efter bilder, håruppsättningar för bröllop, tips och DIY.

Vad är DIY?

Do It Yourself är ett populärt grepp som ofta används i låna filmer på Youtube. Det är egentligen en guide för hur man gör det själv. Du kan med enkla medel skapa snygga filmer som kommer att ge dig många följare, högt engagemang och i förlängningen kunder.

4. Recensioner

Idag jämför vi allt mer. Däremot har konsumenter börjat gå från att jämföra priser till att jämför andra värden. Vad är din USP (Unique Selling Point)? Har du miljövänliga produkter eller behandlingar? Får man alltid rabatt på produkter? Är dina anställda specialutbildade inom sitt område? Allt det här ska du lyfta i din marknadsföring och fråga om kunder som verkar särskilt nöjda att skriva en recension på Google, Facebook, Eniro, eller någon branschspecifik jämförelsesajt.

5. Influencers

Nu tänker du kanske att det här är någonting som endast de största företagen har råd med. Det är en sanning med modifikation. Du har nog svårt att lycka få Alex Schulman eller Blondinbella att lägga upp ett inlägg om din salong. Men ge inte upp för det! På senare tid har s k microinfluencers blivit allt mer populärt. En influencer som räknas som mikro är en profil med några tusen följare upp till 10.000 följare. Dessa konton har ofta en väldigt trogen följarskara och har alltså hög påverkan. Så hitta några lokala konton och bjud in till en VIP-kväll med tilltugg och behandlingar eller erbjud kort och gott en klippning eller behandling mot att de lägger ut ett inlägg och länkar till era sociala kanaler.

Organiska influencers

User generated content. Det betyder helt enkelt de som lägger ut inlägg utan att du har betalat för det. Dessa är ofta de starkaste för att de är mer trovärdiga än någon som är betald. Fråga gärna om de kan lägga ut en bild på före/efter eller liknande. Ni kan även fråga om ni får använda deras redan upplagda inlägg i era kanaler mot att ni länkar till deras profil. Tänk på att skriva bildkälla!

6. Event, tävlingar och "utanför boxen"

Utanför din lokal

Nästan 100% av alla salonger har idag en fast utgångspunkt. En lokal som kunderna går till. Men hur kan du hitta sätt att bredda din verksamhet och göra den tillgänglig för fler? Inspireras av Sandra Wik som driver Cut and Drive i Karlstad kan man boka en klippning där hon kommer till dig. Så kan du göra något som får dig att sticka ut eller hitta nya vägar till att öka dina intäkter? T ex genom mässor, events, nätverksträffar eller andra tillfällen där du kan dela ut dina visitkort eller erbjuda dina tjänster.

Lojalitetsprogram och kundkvällar

Lojala kunder är de bästa kunderna. Det är i princip alltid billigare att få en återkommande kund än att få en ny. Skapa en kundklubb där de kan få rabatter eller erbjudanden via nyhetsbrev eller för varje klippning. T ex 10% rabatt på produkter vid behandling. Din typ av salong är också viktig i olika marknadsföringsval. Har du drop-in, tidsbokning eller tidsbokning med specifik frisör/terapeut? Det avgör hur du är mot dina kunder både i salongen och i din kommunikation. I en drop-in blir man inte lika personlig medan med tidsbokning med specifik frisör/terapeut kan man bygga en relation som gör att kunden inte ens funderar på att byta salong. Den ultimata drömmen är att kunden ska ha dåligt samvete om man gått till någon annan...

Tävlingar

Anordna tävlingar för att få in nya kunder. Men tänk på vilken typ av tävling du gör. Vill du att man ska genomföra ett köp av en produkt/behandling för att vara berättigad för att vinna eller räcker det med att bara delta?

7. Finansiering

Hoppas att du känner dig inspirerad och har fler verktyg i din verktygslåda för att öka din försäljning och kundstock. Behöver du lägga pengar på en ny hemsida, marknadsföring, lokal, anställda eller bara lösa ett tillfälligt likviditetsbehov så finns vi på Qred här för dig. Ansök snabbt, tryggt och enkelt! Det tar 1 minut att ansöka, du får besked via telefon inom 1 timme och pengarna betalas ut samma dag.

Dela inlägget