Så marknadsför du ditt café

För många inom café- och restaurangbranschen är sommaren en stor höjdpunkt på året. En del jobbar och sliter hårt under dessa månader för att senare ha mindre aktivitet under hösten eller andra perioder. Vi vill hjälpa småföretagare att växa och därför vill vi lära dig mer om marknadsföring och försäljning. Dessutom får du 13 snabba tips som kan öka dina intäkter och minska dina kostnader!

Google

Många som spontant letar efter ett café eller restaurang kommer att vända sig till Google för att hitta någonstans att fika eller äta. Därför är det otroligt viktigt att veta hur du kan få ut det mesta av Google.

Google My Business

Om någon söker efter ditt café så kan du, med några enkla åtgärder, presentera all nödvändig information genom att ha en profil för Google My Business. Det fungerar som så att du skapar en företagsprofil för ditt företag där du kan lägga till adress, telefon, öppettider, hemsida, etc. Du får dessutom tillgång till recensioner som i allra högsta grad kan avgöra om en potentiell kund väljer ditt café eller din konkurrents café. Skulle man göra en mer generell sökning som t ex “café+stad” eller befinner i staden och bara googlar “café” så har du en chans att dyka upp i det s k lokala sökresultatet. Google kan då visa mer relevanta resultat och genererar dessa baserat på din sökning i kombination med din plats.

Google Adwords (SEM)

Om du vill så kan du lägga en slant på Googles annonsdel som kallas Adwords. Dessa annonser är de som hamnar överst i sökresultatet. Då budar du på de sökord som du vill att ditt café ska dyka upp för. T ex “café Uppsala”. Få kan förklara det bättre än vår expert Björn.

Tips! Läs artikeln Grunderna i Google Adwords - Del 1

Sökmotoroptimering (SEO) och Content Marketing

Har du ingen budget att lägga på Adwords kan du alltid optimera din sida för att dyka upp i det organiska sökresultatet. Det är de som hamnar under de betalda annonserna, om det nu finns några för den sökningen som görs. Du behöver då göra en sökordsanalys för att ta reda på vad som är relevant för din verksamhet. Sedan optimerar du din hemsida därefter i rubriker, text, bilder, länkar, etc. Du kan t ex skriva blogginlägg om aktuella saker som lussekatter inför julen eller guider för hur man bakar det perfekta brödet.

Tips! Lär dig mer i artikeln Vad är SEO? och fördjupa dig i Senaste nytt om SEO

Sociala medier

Som ägare av ett café har du möjligheten att skapa inspirerande profiler med fina bilder och härliga filmer. Faktum är att trendbeteendet hos en kund i modern tid är att söka efter företaget i sociala medier innan man vänder sig till Google eller besöker hemsidan. Så finns inte ditt café på Instagram och Facebook lär det här bli steg 1 för dig på din to-do-list. Lägg ut bilder på era bakverk, lokaler, gäster och personal för att locka besökare. Här kan du också informera om avvikande öppettider eller arrangera event och tävlingar. Det är du själv som sätter gränserna!

Tips! Lär dig mer om din kunds köpresa i artikeln Kundens köpresa

Nyhetsbrev

Ett gratis och enkelt sätt för dig att kommunicera med dina stamgäster är att låta de skriva upp sig på ett nyhetsbrev. Det finns verktyg som Mailchimp är gratis och enkla att använda. Du kan lägga en bok och en penna vid kassan för att få folk att skriva upp sig och ha en länk eller ett formulär på hemsidan där man kan registrera sig.

13 snabba tips

 1. Läget är allt!
  Ligger ditt café nära promenadstråken och där det finns mycket människor eller ligger det på någon bakgata eller osynligt för förbipasserande? Då bör du tänka om och investera i ett bättre läge.
 1. Sätt rätt pris
  Direktimporterar du ingredienser från andra länder eller håller du dig till lågprismärken? Det tillsammans med dina övriga kostnader för personal, lokal, etc bestämmer priset på dina produkter. Man brukar hålla sig till att lägga på ca 60-80% av vad ingredienserna kostar.
 1. Anpassa försäljningen efter lokalen
  Finns det få sittplatser i lokalen kan du nischa dig inom take-away. Det är dessutom en lägre momssats på take-away än om gästen hade suttit i lokalen.
 1. Var smart och förhandla om lokalen
  Få köper sin cafélokal. Det vanligaste är att man hyr eller tar över ett kontrakt som redan finns. Det bästa är om du kan träffa någon som skulle kunna ge dig platsen gratis mot att du bedriver en god verksamhet som bidrar till deras verksamhet. Som t ex en golfbana, idrottsplats eller turistattraktion. Tänk också på att förhandla om din lokalhyra då den sällan är huggen i sten.
 1. Tävlingar
  Arrangera tävlingar på plats och i sociala medier för att få folk att komma till ditt café. Det är ofta uppskattat och det skapar bra innehåll för dina sociala kanaler. På så sätt kan du bygga din följarskara samtidigt som du driver försäljning.
 1. Bjud på gratisprover
  Ett perfekt sätt att driva merförsäljning är att bjuda på gratisprover. Du kanske har unika produkter som ingen annan har? Eller så har du ett café som även säljer delikatesser och annat? Har du en lokal som inte har den bästa adressen kan du alltid stå ute på gatan och dela ut gratisprover och driva folk till din lokal.
 1. Var unik!
  Är det verkligen en bra idé om allting innehåller avocado? Nja, kanske inte. Din målgrupp kan nog bli en aning snäv men du bör hitta någonting som gör din verksamhet unik. Framför allt om du finns i ett område med hög konkurrens. Och kom ihåg att pris inte är allt. Många är villiga att betala mer för en upplevelse så kan du erbjuda något utöver det vanliga så kan det vara nyckeln till framgång.
 1. Ha koll på trender
  Det har lite med föregående punkten att göra. Märker du att cupcakes är stort i USA så kanske du bör bli den första som serverar riktigt vassa cupcakes i din hemstad. Eller är det någon ingrediens eller annat som är extremt trendigt just nu?
 1. Var inte rädd att ha få saker på menyn
  Många råvaror och ingredienser kan betyda höga kostnader. Framför allt om du måste slänga saker som inte har sålts. Dessutom visar studier att om en gäst läser fler än 7 rätter efter varandra så skapar det beslutsångest. Det här är kanske mer applicerbart för restauranger där man få en fysisk meny i handen men tänk på det här när du sätter menyn för ditt café. Många bakverk, kakor och tilltugg kan vara bra men när det kommer till de mer matiga rätterna kan det vara en god idé att ha färre alternativ. Testa dig fram!
 1. Gluten, vegan, vegetarian, laktos, GI, nötter…
  Allergierna och kosthållningarna idag är många. Den här punkten kanske blir lite motsägelsefull mot den tidigare men försök att ha något för alla. Det är inte bara för den som är allergisk mot något, det påverkar ju hela sällskapets val. Så om du kan erbjuda glutenfria alternativ kan du vinna över hela sällskapet på t ex 4 betalande personer. Det är inte heller så svårt, det mesta kan du ha i frysen och många allergiker eller personer med specialkost är vana vid att få vänta lite längre.
 1. Service är A och O
  Det spelar ingen roll hur god kanelbullar ni har bakat under natten om inte servicen är god. Sätt gästen i fokus och ha alltid ett leende redo, oavsett gästens tillstånd!
 1. Investera i rätt utrustning och inventarier
  Är det viktigt att köpa nytt eller de dyraste maskinerna? Nja, kanske inte. Börja istället smått och köp begagnat och håll det avskalat. Både för utrustningen och inredningen.
 2. Event
  Något som är populärt är att arrangera olika event. Kanske med betoning på säsong eller andra aktuella tider som idrottsevenemang eller liknande. Det här är perfekt att annonsera om på förhand i nyhetsbrev och sociala kanaler.

Förbered dig inför sommaren

Sommaren är med största sannolikhet en högsäsong för din verksamhet. Det gäller att du är förberedd på allt som kan hända. Läs mer om hur du hanterar leverantörsfakturor, löner, bluffakturor och hur du kan öka din intäkter under sommaren i vår artikel Så förbereder du dig inför sommaren

Lycka till med ditt café och ditt företagande!

/Teamet på Qred

Källor och inspiration:
Driva-eget
Metro Jobb

Dela inlägget