Qred då till nu

Vi har under fyra år lyckats hjälpa småföretagare i Sverige, Finland, Danmark och Nederländerna att växa med hjälp av våra företagslån. Totalt sett har Qreds kunder tillsammans ökat sina omsättningar med 5,7 miljarder kronor, anställt 3 910 personer och vuxit med 22% sedan de blev kunder hos Qred. Mer om det senare…

Hur mår företagarsverige?

Med fem år av relativt låga konkursnivåer har nu trenden vänt. Totalt gick 6 178 st företag i konkurs, vilket är en ökning med 11% sedan året innan. Det här berör ju såklart en hel del anställda. Hela 17 841 personer i Sverige påverkades av konkursåret 2018. Den siffran innebär en ökning på 18% jämfört med året innan. Under 2018 ökade konkurserna i alla tre storstadsregioner samtidigt. Det är första gången på fem år.

Efter en stabil första halva av året ökade antalet konkurser kraftigt från sommaren och framåt. De senaste 10 åren har 5 846 företag i snitt gått i konkurs varje år och antalet konkurser har också ökat sju månader i rad (maj-december 2018). Det ser med andra ord mörkt ut för Sveriges företagare. Kreditupplysningsbolagen UC och Creditsafes prognoser tyder på att 2019 kommer att fortsätta på samma spår.

Samtidigt så blommar företagarsverige, då det finns 50% fler företag idag än för 15 år sedan. Det signalerar entreprenörsanda och att det är enklare att starta och driva företag idag jämfört med för 15 år sedan. Sveriges största konkursbolag år 2018 var Nextjet Sverige AB och dotterbolaget Nextjet Aktiebolag som hade en samlad omsättning på 858 miljoner och 211 anställda. Det är med andra ord inga megabolag med tusentals anställda som går i konkurs. Det är de mindre och yngre bolagen som går i konkurs och det drabbar ofta ägaren privat.

Klimatfrågan är hetare än någonsin

Vi har tidigare delat med oss av hur sverige har påverkats av värmen och torkan. Framför allt ut ett företagarperspektiv där rekordmånga företag gick i konkurs under juli 2018. Det är svårt att säga vilka som drabbades hårdast, även om jord- och lantbruk självklart ligger högt upp på den listan.

Småföretagare i Sverige är väldigt känsliga för förändring och för upp- och nedgångar under säsonger. Därför kan minsta påverkan eller skillnad från år till år, månad till månad eller vecka till vecka vara ödesdiger för en företagare. Stabilt väder, ekonomiskt läge, valutakurser, etc är förutsättningar för att ett mindre företag ska klara sig på kort och på lång sikt. Även om vissa extrema tillstånd kan få t ex en glasskiosk att göra stora pengar vid varmt och soligt väder, så är medelvarma och soliga dagar under längre tid mest gynnsamt.

Tips! Läs artikeln Bli klimatsmart efter den varma och torra sommaren

Qreds 2018

År 2018 var ett spännande år för Qred. Sedan starten år 2015 i Sverige lade vi till Finland år 2016 och Danmark år 2017. Med tre nya marknader på lika många år ville vi inte vara sämre under år 2018. Därför lanserade vi Nederländerna under hösten 2018.

Qreds 2018 i siffror

Vi älskar småföretagare. Därför väljer vi oftast att fokusera på just småföretagare. Faktum är att våra kunder tillsammans har skapat 3 910 jobb, ökade sina omsättningar med totalt 5,7 miljarder kr och växte med 22% efter att ha fått ett företagslån av oss.

4 av 5 jobb skapas av småföretagare och det kan låta lite paradoxalt när bristande arbetskraft är en av de största utmaningarna som finns för småföretagare. Rätt typ av finansiering, lagar och regler är andra utmaningar som ofta hamnar högst upp på listan över utmaningar för småföretag.

Bland de tusentals företag vi har hjälpt att växa, så visar vår data på att omkring en tredjedel (⅓) är företag som har funnits i under två år. Det är oerhört intressant eftersom att de flesta företagen inte överlever sin treårsdag.

Qred under 2019

Precis som våra kunder vill vi också fortsätta att växa under 2019. Det gör vi genom att anställa flera duktiga medarbetare för att stärka våra team, samt att undersöka vilken nästa marknad det är som står för dörren. Följ oss i sociala medier för att hänga med på vår tillväxtresa!

/Teamet på Qred

Källor och inspiration:
Creditsafe om konkursåret 2018
Ekonomifakta

Dela inlägget