Fyra glada personer sitter runt ett brunt träbord bord och diskuterar almis företagslån och ränta

Almi företagslån

Qred tar ingen UC
Att ansöka är gratis och inte bindande hos Qred
Qred har inga dolda kostnader eller startavgifter
Ansök nuAnsök nu

Qreds företagslån är ett bra komplement till Almi

Vi tar ingen UC på dig som privatperson, utan vi använder oss av Creditsafe. Då ser endast vi (Qred) och du den kreditupplysningen.

Ansökan tar endast 1 minut, du får besked inom 1 timme och pengarna utbetalas samma dag. Bra, va?

Hur får jag ett företagslån till mitt företag?

Enkelt! Du gör en gratis och ej bindande ansökan hos oss på Qred. Så här går det till:

  1. Ansökan tar 1 minut
  2. Du får besked inom 1 timme
  3. Pengarna utbetalas samma dag

Lånet har dessutom...

  • Ingen bindningstid
  • Inga startavgifter
  • Inga dolda kostnader
Få ett gratis erbjudande

Ansök om företagslån hos Qred

Allt om ALMI Företagslån

Funderar du på företagslån från ALMI? Vi har den kompletta guiden som hjälper ditt företag att få ett lån från ALMI.

Funderar du på att ansöka om ett företagslån från ALMI? ALMI kan vara ett utmärkt alternativ och ett komplement till annan typ av finansiering. Vi har grävt fram alla uppgifter och guidar dig genom djungeln av uppgifter – vad det kostar, hur mycket man kan få låna, vad som krävs och hur man bäst gör en ansökan.

Vad är ALMI?

Namnet Almi är inte som många tror en förkortning, utan kommer från det latinska ordet Almus, som betyder växande, närande, fruktbar. Det passar bra eftersom Almis uppdrag just är att nära svensk tillväxt genom att stödja svenska småföretag.

ALMI gör detta genom att tillhandahålla finansiering i kombination med rådgivning. Moderbolaget Almi Företagspartner AB ägs av staten och finansieras med skattepengar.

Totalt lånade ALMI ut omkring 3.200 miljoner under 2020 till ca 2.000 företag (snittlån ca 1,6 mkr), varav nästan 70% gick till småföretag med under 10 anställda. De vanligaste lånebehoven var att investera i maskiner och anställda eller till rörelsekapital. Flest låntagare fanns inom handel.

Almis uppdrag är att skapa tillväxt och förnyelse i näringslivet genom finansiering i kombination med rådgivning. Målet är att fler innovativa idéer kommersialiseras framgångsrikt, att fler livskraftiga företag startas och utvecklas samt att fler företag ökar sin konkurrenskraft och tillväxt.

Almi Företagspartner AB har 16 regionala dotterbolag samt riskkapitalverksamhet i Almi Invest AB. De regionala dotterbolagen ägs till 51 procent av moderbolaget och 49 procent av regionala ägare, land annat landstingen.

Vad är ALMI företagslån?

ALMI har ett par olika finansieringstyper, men “ALMI företagslån” är den vanligaste typen av företagslån och vänder sig till små och medelstora företag med upp till 250 anställda i alla branscher. Tanken är att stödja utveckling i företaget. Lånebeloppen är normalt sett från 250.000 kr upp till flera miljoner kronor, och löptiderna är oftast 3-5 år med rak amortering.

Ett vanligt förekommande för många företag är dock att ALMI inte ensamt vill finansiera ditt företag, utan brukar vilja ta rygg på en bank eller långivare. Om företaget t.ex. lånar 1 miljon från banken kan ALMI gå in med motsvarande belopp och med motsvarande villkor, fast med en något högre ränta. Man måste alltså redan ha eller få ett banklån för att få ett företagslån från ALMI.

Vad vi vet, så är räntan på ALMI företagslån är normalt styrränta plus 5-9%. Företaget måste lämna säkerhet i form av företagsinteckning och normalt måste även ägarna ställa ut en personlig borgen eller skötselborgen som säkerhet för lånet.

ALMI har även ett par andra typer av företagslån som kan passa om det vanliga företagslånet inte funkar.

ALMI Mikrolån

Almis Mikrolån passar vid nystart av företag eller om du är en ung företagare.

Vilka företag får låna? Lånet riktar sig till nya småföretag eller företag som är i uppstart. Lånet passar även bra för unga företagare upp till 25 år.

Hur mycket får man låna? Du kan låna upp till 200.000 kr och hela 100% av företagets kapitalbehov. Du behöver med andra ord inte stoppa in en enda krona och kan starta företag utan kapital.

Vad kostar företagslånet? Det beror helt på risken i företaget. Men normalt är räntan högre än vanliga banklån.

ALMI tar en uppläggningsavgift på 500kr. Normalt sett måste du lämna personlig borgen, men bara på 10% av lånebeloppet. Återbetalningstiden kan vara upp till 6 år.

ALMI Tillväxtlån

Vilka företag får låna? Tillväxtlånet riktar sig framförallt till innovativa små och mellanstora företag som har någon typ av idé som ska skapa tillväxt i företaget.

Hur mycket får man låna? ALMI Tillväxtlån är företagslån på 250.000 kr och uppåt. Tanken är inte att täcka hela företagets behov av finansiering, utan att det ska vara ett komplement till annan finansiering från t.ex. banken eller från ägarna eller annat riskkapital. Här kan vi på Qred hjälpa dig med det komplementet som Almi ofta kräver.

Vilken säkerhet krävs? Normalt krävs företagsinteckning och ibland även borgen som säkerhet för ALMIs Tillväxtlån.

Hur mycket kostar det? Löptiden kan vara ända upp till 10 år. Räntan på lånet beror på risken i företaget, där små och nystartade företag innebär en högre risk. Räntan är även högre än vanlig bankränta.

ALMI Innovationslån

Det här är ett lån som är tänkt för nystartade företag som vill utveckla en produkt eller en idé, men ännu inte kommit till break-even. ALMI kan gå in med upp till 50% av kapitalet, men minst 50.000 kr. Resterande kapital ska komma från t.ex. ägare, banker eller riskkapital.

ALMI gör en kreditprövning av företaget innan ett lån kan beviljas. Det framgår inte vilka säkerheter som krävs, vad lånet kostar eller på vilken tid det ska återbetalas.

Vad är räntan på ALMI företagslån?

Det finns ingen exakt statistik på vad räntan är, men typiskt sett är den 5-9% per år. Vanliga bankerna(t.ex. Swedbank) kräver personlig borgen på lånet, det gör inte Almi. Den höga räntan är för att kompensera för den betydligt högre risken de tar. Erfarenheten av ALMI är att de sällan går in mer mer än 50%. Det betyder att man måste hitta 50% någon annanstans.

Hur mycket kostar då ALMIs företagslån?

Kostnaden för ett företagslån från ALMI är normalt sett relativt hög jämfört med ett banklån, men ALMI jobbar i ett segment med hög risk. Enligt uppgifter till Ekot ligger ALMIs räntor på mellan fem och nio procent ligger räntan ibland mycket högre än så. Nivåerna motiveras av Almi med att de inte vill konkurrera i pris med de kommersiella bankerna. ALMI går dock inte ut med exakta ränteuppgifter.

Företagarnas chefsekonom Daniel Wiberg har skrivit om ALMIs ALMIs kostnader för företagslån, men man ska komma ihåg att ALMIs uppgift är att komplettera marknaden genom att erbjuda riskvilliga lån när ingen annan gör det.

Hur ansöker man om ALMI företagslån?

Att ansöka om ALMIs företagslån brukar ta minst en månad. Ha tålamod, förbered dig noga och var beredd på en del pappersarbete innan du har fått pengarna.

De viktigaste delarna i din ansökan är

Låneansökan – I låneansökan fyller du i uppgifter om ditt företag, hur mycket du vill låna och hur lånet ska användas.

Affärsplan – I affärsplanen beskriver du hur du tänker arbeta med ditt företag – oavsett om det är nystartat eller redan igång. I affärsplanen tar du ställning till företagets strategier inom olika områden.

Budget – Du behöver lämna in en detaljerad resultat och likviditetsbudget. På ALMIs hemsida kan du hitta mallar för hur den ska se ut.

När du skickat in din låneansökan går ALMI igenom den och tar en kreditupplysning. Därefter kontaktar de dig om du behöver komplettera din ansökan. Totalt brukar det ta en eller ett par månader innan du har pengarna på kontot.

På sajten driva-eget.se finns många tips att läsa, bland annat här.

Kontakta oss!

Hör av dig och berätta hur vi kan hjälpa dig och ditt företag!
08:00 - 17:30 (mån-fre)
Telefon
020-150 333

Uppskattad väntetid:
Mindre än 1 minut
Email
support@qred.se

Uppskattad svarstid:
Mindre än 24 timmar
Chat
Chatta med oss!

Uppskattad väntetid:
Mindre än 1-2 minuter