Vilken kaffemaskin ska du köpa till arbetsplatsen?

Som småföretagare blir det långa dagar. Ibland kan antalet kaffekoppar vara lika svåra att räkna som de lagar och regler som gäller för ditt företag.

Är du ensam på arbetsplatsen, har du anställda eller serverar du kaffe till betalande gäster? Då finns det olika behov som du måste ta hänsyn till i valet av kaffemaskin.

Kaffemaskin till kontoret

Utgå från dina och de anställdas behov när du ska bestämma vilka kaffemaskin du ska köpa till kontoret. Svara på följande frågor innan du väljer en kaffemaskin:

 • Hur många anställda har ni?
 • Hur många koppar dricker varje individ/dag?
 • Tar ni emot kunder/har många möten på arbetsplatsen?
 • Vilken sorts kaffe tycker ni om?
 • Ska det finnas möjlighet att få alternativ, som t ex te och varm choklad?
 • Endast bryggkaffe, kapselmaskin eller espressomaskin?

Vill ni göra ett gott intryck på era kunder så kan det vara en bra idé att investera i en bättre kapselmaskin och en vanlig bryggare. Då kan man själv välja vad man vill ha för kaffe.

Kaffemaskin till restaurangen, hotellet eller caféet

Som caféägare vet du att kaffet ofta står för den största delen av vinsten, då marginalen är så pass bra. I första hand ska ju kaffe- eller espressomaskinen servera gästerna och därför bör du investera i en bättre modell som kan brygga riktigt bra kaffe. Då kan du dessutom ta betalt därefter…

Fundera på följande innan du investerar i en kaffemaskin:

 • Hur snabbt måste maskinen kunna tillverka kaffe?
 • Är det viktigt att det går fort för att många ska ta med sig kaffet?
 • Hur utbildade är personalen?
 • Måste du bekosta och skicka iväg personalen på baristautbildning?

Det finns fyra kategorier av kaffemaskiner som är lämpliga för café, hotell och restaurang:

 1. Espressomaskin (pistongmaskin)
 2. Helautomatisk maskin
 3. Halvautomatisk maskin
 4. Superautomatisk maskin

Kaffemaskin för större arbetsplatser, skolor, bibliotek, kontorshotell

Är det mycket folk i rörelse? Ni kanske har så pass många anställda eller människor i rörelse på öppna ytor så att ni behöver ha en större maskin? Då är en leasing- eller hyrlösning med serviceavtal bäst.

Oavsett om ni väljer en lösning med eller utan myntinkast, så är det som sagt oftast bäst att ha ett serviceavtal med leverantören. Det är för att ni ska slippa fylla på, göra rent och få snabbare service om den/de skulle gå sönder.

Hyra eller leasa kaffemaskin?

Det varierar relativt mycket i pris/månad beroende på vad man väljer för lösning. De flesta prisexempel du kommer att få ligger mellan 350-750kr/månaden. Ofta varierar det en del beroende på antal koppar och om du väljer enkel eller full service. Se också upp med avtalen, ibland ingår råvaror och ni kan bli bundna till att handla en viss mängd varje månad, vilket kan bli dyrt.

Tänk på att läsa igenom serviceavtalet!

Köpa kaffemaskin

Att köpa en kaffemaskin kan kosta allt från några hundralappar för en bryggare, upp till 70 000 kr för en professionell maskin som producerar kaffe av hela bönor. Det är helt klart den mest lönsamma lösningen att köpa en kaffemaskin, framför att hyra eller leasa. Däremot kan det vara svårt att hitta kapital för att investera i något sådant. På Qred hjälper vi småföretagare att växa och om det betyder att företaget behöver en kaffemaskin för att göra det - så löser vi det!

Råvaror tillkommer oftast som en extra kostnad, så trippelkolla med leverantören vilka råvaror som just din kaffemaskin kräver och vad de kostar. Ingår du i ett serviceavtal får du ofta en fast månadskostnad där råvaror brukar ingå. Om inte annat så är det trevligt att ha ett sådant serviceavtal när maskinen väl går sönder och behöver repareras. En tekniker brukar kosta ca 1000 kr/timmen.

Serviceavtal

Ett serviceavtal är en säkerhet för dig som företagare. Du betalar en fast månadsavgift och då ingår (oftast) råvarorna, d v s själva kaffet, och service. Ofta ingår:

 • Påfyllning av råvaror, etc
 • Rengöring
 • Avkalkning
 • Reparation
 • Funktionskontroll

Förhandla direkt med leverantören och försök inte att stirra dig blind på “paketlösningar” eller liknande. Ofta finns det rabatter eller olika “deals” som kan göras kring serviceavtal.

Slutligen, hoppas att du hittar en kaffemaskin som fyller dina behov. Lycka till med företagandet (och kaffedrickandet)!
/Teamet på Qred

Dela inlägget