Grattis till studenten! Redo att starta företag?

Stort grattis till dig som har tagit studenten! Många definierar den här dagen som starten på vuxenlivet. Kanske var du en av de 28% av alla gymnasielever som drev företag i UF-företag under läsåret? Då är det mycket möjligt att du har fått mersmak för entreprenörskap och att driva företag. Läs mer om hur många unga företagare och nyföretagare det finns i just din kommun på företagsklimat.

Ung företagsamhet

Det var som sagt fler än var fjärde elev på gymnasiet som drev ett UF-företag under läsåret. Det tycker vi på Qred Företagslån är oerhört roligt! Småföretagare behövs för att få Sverige att fortsätta vara ett framgångsland. Ett land där innovationer och företag kan blomstra. Vi är själva småföretagare och tycker verkligen att alla någon gång borde få testa på att driva sitt eget företag. Som heltidssysselsättning, med UF, eller vid sidan om sin vanliga anställning. Faktum är att många av våra kunder driver sina enskilda firmor eller aktiebolag som sidoverksamhet till sin vanliga anställning. En del har dessutom flera företag.

Nyföretagsamhet

Tyvärr så har vi nått ett rekordlågt snitt för nyföretagsamhet i under 2000-talet. År 2011 var det 13,6  unga personer per 1000 invånare som drev företag. I år var samma siffra nere på 11,76 unga nyföretagsamma personer per 1000 invånare. En analys som knappast är något vidare empirisk, men ändå intressant, är att kolla på Google Trends över hur trenden sett ut för sökningen "starta företag". Sökningen hade sin peak under 2006 och sedan 2014 har trenden var nedåtgående. Det här kan bero på flera saker, kanske är det fler som väljer studiespåret? Regeringen vill nu i alla fall stärka ungas företagande genom att satsa 20 miljoner i grundskolan, gymnasiet, högskolor och universitet. Satsningen ska göra det möjligt att samarbete med entreprenörer för att inspirera och lära ungdomar om företagande. Läs mer om hur regeringen vill stärka ungas företagande.

Vi tror på unga företagare

På Qred tror vi på unga företagare och nystartade företag. Vi kan ofta hjälpa de som fått nej från banken. Det innebär däremot inte att vi kan hjälpa alla. Men har du en affärsidé som vi tror på, har kommit en bit på vägen och bra bakgrund, så kan vi säkert göra något för dig. Läs mer om lån till nystartat företag.

Återigen, stort grattis och varmt välkommen som företagare i Sverige!
/Teamet på Qred

Dela inlägget