Qred på Breakits event “Future of Credit”

15/3/2019

Emil Sunvisson var en av talarna på Breakits nya event om framtidens lån. Det handlade bland annat om hur man bygger en lönsam och skalbar affär med hjälp av digitala processer och smarta algoritmer. Och om hur Qred på bara fyra år blivit störst i Norden inom mikrolån till företag.

Emils ämne var “Maskinerna är våra vänner – så blir du bättre än banken”. Presentationen handlade om hur det inom finansvärlden länge har varit en vedertagen sanning att lån till småföretag är en dålig affär. Men vi på Qred menar att man visst kan bygga en lönsam och skalbar affär på detta med hjälp av digitala processer och smarta algoritmer. Under Emils presentation fick de höra honom berätta hur bolaget, på bara fyra år, blivit störst i Norden inom mikrolån till företag.

Hur ser du på utvecklingen?  

“Den klassiska banken som gör allt för alla kommer att förpassas till historiens soptipp, precis som den gamla lanthandeln har ersatts av storköp, e-köp eller varför inte ekologisk gårdsförsäljning? Risken finns att nya aktörer med ett rakbladsskarpt fokus bit efter bit kommer ta en del av bankkakan, så att det till slut bara återstår ett API till några anonyma transaktionskonton med automatiserad övervakning,” säger Emil Sunvisson.

Som bekant har bo- och privatlån tagit över stora delar av lånestocken hos de traditionella storbankerna. Bankerna dyra kostnadskostym och fortsatta nedläggningar av lokala kontor har lett till stora problem för både privat- och företagskunder på glesbygden. Mindre företag har inte ett behov av att låna hundratusentals eller miljoner kronor för att växa. Det räcker oftast med mindre lån under en kortare period för att lösa eventuella problem och säkerställa sin tillväxt. Där kan ofta inte storbankerna möta upp behovet då mängden handpåläggning, antalet anställda, kontor och så vidare är för stora kostnader för att det ska vara lönsamt.

“Bankernas utlåning till företag har sjunkit från nästan 30% för 15 år sen till drygt 15%. Man undrar ju varför de inte anpassar sig till kunderna…” avslutar Emil Sunvisson.

Läs mer om programmet och talarna på Breakit.

Author

Christian Billing
Marketing
Qred Bank AB
+46 70 763 39 46
christian.billing@qred.com

Download