Fintechbolaget Qred ska bli Europas nyaste bank

25/5/2023
Qred, Sveriges snabbast växande fintechföretag, kan stolt meddela att bolaget beviljats ett fullständigt tillstånd att bedriva bankrörelse. Bolaget lämnade in ansökan för bankverksamhet i oktober 2022 och har nu godkänts på endast sju månader.

Stockholm, 25 maj, 2023 - Qred, som kvalificerat fyra år i rad till Financial Times lista över Europas snabbast växande företag, har beviljats tillstånd att bedriva bankverksamhet av Finansinspektionen (FI). Med hjälp av en egenutvecklad AI-driven finansieringsplattform har Qred sedan starten 2015 utfärdat över 100 000 lån till småföretag i Norden och Benelux, vilket hittills gjort det möjligt för Qreds kunder att skapa över 30 000 nya jobb.

– Banktillståndet markerar ytterligare en stor milstolpe och vi närmar oss drömmen vi hade när Qred startade för åtta år sedan. Jag är mycket glad över att ansökningsprocessen har varit så effektiv och smidig. Som bank kan vi accelerera vår europeiska expansion, eftersom marknader som kräver en banklicens nu är upplåsta, säger Emil Sunvisson, VD på Qred.

Med banktillståndet kan Qred att både lansera sina tjänster över hela Europeiska Unionen och att erbjuda sparkonton med konkurrenskraftiga räntor. Som ett resultat kommer Qreds finansieringskostnader att minska jämfört med nuvarande finansieringsstruktur, vilket innebär att  kunderna kan erbjudas bättre villkor.

– Att bli bank är en del av den plan som vi satt tillsammans med Nordic Capital. Vårt fokus kommer fortsatt vara snabb och lönsam tillväxt när vi utmanar de traditionella bankerna med enklare och smartare produkter för att stödja Europeiska småföretag, fortsätter Emil.

Advokatfirman Hammarskiöld & Co har biträtt Qred i licensprocessen.

Author

Andrea Romander
Head of Communications & Sustainability
Qred Bank
+46 730 926 607
andrea.romander@qred.com

Download