Vad är skillnaden mellan VISA och Mastercard?

Om du öppnar din plånbok och tar upp ett kontokort, så är sannolikheten stor att det är utfärdat av antingen Visa eller Mastercard.

Det finns även andra kort som utfärdas av t ex American Express eller Diners. Det är dock lite mer ovanligt att dessa godtas av vanliga handlare, då deras transaktionsavgifter ofta är högre än för kort utfärdade av Visa och Mastercard.

Visa

Visa som varumärke grundades år 1970 och ägs av ett amerikanskt börsnoterat bolag - Visa Inc.

Precis som Mastercard, ger inte Visa ut sina kort direkt till slutkonsumenten, utan de samarbetar med kortinstitut och banker som i sin tur levererar korten till mottagaren.

Visa Electron

Visa Electron är ett enkelt kort som kräver täckning på kontot för att kunna genomföra köp. Precis som med Mastercards motsvarighet, Maestro, så går det inte att genomföra köp offline. Visa Electron måste alltså alltid vara uppkopplat mot banken för att kortet ska kunna fungera.

Kreditkort

Visa har såklart även kreditkort, både till privatpersoner och företag. Då sammanställd alla köp som görs på en faktura som senare skickas till kortinnehavaren en gång i månaden. Visa har inte bara en kreditkortslösning, utan det finns en uppsjö av olika varianter och alternativ.

Mastercard

Mastercard Inc. grundades år 1966 och är ett amerikanskt företag. Precis som med Visa ger inte Mastercard ut några kort direkt till användaren, utan det är alltid någon som agerar mellanhand mellan Mastercard/Visa som utfärdare och slutkunden. Mastercard och Visa har täckning i princip hela världen och är ett säkert sätt att hantera sina betalningar på.

Debit Mastercard

Debit Mastercard är ett kontokort som är kopplat till ett bankkonto. När det genomförs ett köp på kortet, dras pengarna direkt från det kopplade kontot.

Maestro

Ett kort med de funktioner som Maestro medföljer betyder att man alltid måste vara uppkopplad mot banken för att ett köp ska genomföras. Exakt som med ett kort från Visa Electron. Du kan därför inte handla med ett Mastercard Mestro eller Visa Electron från vissa flygningar, under markytan eller andra platser där täckningen kan vara dålig.

Kreditkort

Ett “vanligt” Mastercard är ett kreditkort som får alla köp samlade på en faktura och skickas hem till kortinnehavaren en gång i månaden. Därefter kan kortinnehavaren bestämma om hen vill betala hela beloppet med en gång eller välja att delbetala fakturan.

En fördel som många ser med dessa kreditkort är att det ofta medföljer någon form av förmån, i form av poängsystem, access till lounger vid resor eller försäkringar. Det är inte Mastercard i sig som löser dessa, utan de villkoren kan skilja sig mellan kortutgivare och deras olika kort. Många använder sig av olika nivåer, ofta relaterade till den kreditgräns eller det belopp man spenderar.

Vad är egentligen skillnaden mellan Visa och Mastercard?

Det kan vara svårt att uppfatta några egentliga skillnader mellan Mastercard och Visa. De generella skillnaderna mellan Visa och Mastercard är:

  • Mastercard har något bättre täckning internationellt och accepteras totalt sett av fler handlare än Visa.
  • Visa förbjuder handlare att ta ut en extra avgift när köp genomförs med ett kort från visa. Det här är vanligt förekommande för kort från American Express och Diners i Sverige, där en del handlare beslutat sig för att ta en extra avgift för köp med dessa kort.
  • Visa förbjuder även handlare att att ha ett lägsta belopp för kortköp, något som kan påverka kiosker, mataffärer och andra verksamheter där man kan köpa billiga produkter i styck.
  • Mastercard har en något bättre växlingskurs än Visa. Däremot är den så pass marginell att det är viktigare för dig som kortinnehavare att ha koll på den valutapåslag som det kortinstitut eller bank lägger på.

Avgifter och försäkringar från Visa och Mastercard

Avgifter som månads- och årsavgifter kan skilja enormt mycket mellan Visa, Mastercard och respektive kortutgivare. Det är alltså inte Visa eller Mastercard som sätter dessa avgifter och ibland t o m dolda kostnader, utan det är kortutgivaren som gör det.

Däremot finns det en rad olika tjänster som erbjuds direkt ur Visa och Mastercards produktportfölj.

Mastercard kan t ex erbjuda avbeställningsskydd och skydd mot bedrägerier, medan Visa har en reseförsäkring kopplad till sina kort. Visa har även ersättning vid försenat bagage och en rad andra rese- och vistelserelaterade erbjudande som gör att många som reser mycket använder ett kort från Visa.

Se därför över dina behov. Är du någon som reser mycket är det vanligt att något kort utfärdat av Visa kan passa dig särskilt bra.

Är Mastercard eller Visa bäst?

Det är inte själva producenten av kortet i sig, d v s Visa eller Mastercard, som kommer att vara tungan på vågen för dig som kortinnehavare. Det är den bank eller institut som tillhandahåller själva slutprodukten av kortet.

Men vänta, nu blev det ju bara svårare att välja rätt?

Nja, inte riktigt. Vi har faktiskt jämfört Sveriges bästa kreditkort för företagare så att du ska kunna välja vilka kort som passar just dig bäst. Eller så ansöker du helt enkelt om ett företagskort från Qred redan nu!