Kreditkort småföretag

Att få ett kreditkort som privatperson brukar sällan vara några problem, men när det kommer till företag blir allt genast mycket krångligare. Tyvärr.

Kreditkort är en kredit

Anledningen till att det är så svårt för småföretag att få ett företagskort med kredit är att banker inte vill lämna kredit till småföretag. Och ett kreditkort är en kredit. Så enkelt är det tyvärr.

Banken vill tjäna säkra pengar på avgifter och inte ta risker. Tyvärr så är riskerna som högst när bolagen är som minst eller är nystartade.

Hur funkar ett företagskort?

Ett företagskort kan liknas med en checkkredit eller rörelsekredit som förfaller varje månad. När företaget handlar med kortet betalas inte kostnaden direkt, utan samlas på en faktura med (oftast) 30 dagars förfallotid. På så sätt får företaget i snitt 45 dagars gratis lån på alla inköp.

Hur tjänar banken pengar på företagskort?

De handlare som tar emot betalning betalar en avgift till kortutgivaren för varje gjort köp. Ofta kan avgiften vara så hög som 2-3% av det handlade beloppet, och ibland kan avgiften vara upp till 5% för t.ex. American Express. Det är alltså en stor kostnad för säljaren att få betalt med kort. Dessutom finns det en risk att kortet är stulet, och då får säljaren ibland stå även för den kostnaden.

Avgifterna delas sedan mellan parterna, varav din bank får en stor andel. På så sätt tjänar banken pengar när ditt företag handlar med kort. Dessutom tar banken ofta ut en kortavgift av dig, plus att de tjänar stora pengar när ditt företag inte betalar i tid.

Vad är räntan på kreditkort till företag?

Om ditt företag betalar räkningen i tid är det oftast ingen ränta. Men om du inte skulle kunna betala i tid, eller väljer att skjuta på räkningen, så får du ofta betala en ränta på mellan 10% – 25%, enligt Compricer.

Vilka alternativ finns det?

Om du inte vill ha ett kreditkort med höga avgifter och personlig borgen så kan du ansöka om Qredkortet. Hos oss kan ditt företag låna upp till 2 000 000 kr, och du kan få pengarna redan samma dag.

Det enklaste sättet att hålla sig uppdaterad som företagare

Registrera dig idag och få tillgång till de senaste nyheterna, instruktioner och inspirerande innehåll för företagare!

Prenumerera idag

Footer

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil