Historien om Qred

Det var en gång en relativt ung och blivande entreprenör som skulle starta ett företag. Då var det mycket som var nytt, spännande och okänt. Det allra första som behövde göras var att få ett bankintyg på att det hårt förvärvade aktiekapitalet var inbetalt. Stolt gick den lille entreprenören till närmaste bank för att meddela att han ville öppna ett konto för den nya verksamheten och deponera hundratusen kronor i kontanta medel.

Han berättade entusiastiskt om sina planer för den loja bankmannen, som frågade varför entreprenören valt att komma till just deras bank. Eftersom att de hade utsetts till årets affärsbank tyckte entreprenören att frågan kändes lite konstig, men svarade att det verkade vara en bra bank för företag. Efter ett 15 minuter långt möte fick entreprenören beskedet att banken inte tyckte att affärsidén verkade genomtänkt och att han tyvärr inte kunde få bli kund i banken. Beskedet kom som en kalldusch. Hur är det möjligt? Han ville ju inte låna pengar av banken, utan han ville bara sätta in hundratusen kronor på ett konto. Bankmannen kanske hade rätt, han kanske inte var ämnad till att bli entreprenör? Tack och lov gav han inte upp utan hittade en annan bank som var mer förstående.

Den unga entreprenören var jag. Senare har jag fått veta att jag är långt ifrån ensam om att känna mig förminskad av banken. Det gör mig arg. Särskilt med tanke på att 4 av 5 nya jobb skapas av småföretagare och att Sveriges framtida välgång till stor del är beroende av att vi skapar nya växande bolag.

Idag, 15 år senare, är jag vad som brukar kallas för serieentreprenör. Jag älskar att skapa nya verksamheter och skaka om gamla trötta strukturer. Först utmanades Televerkets monopol, och sen Svenska Spel. Nu har turen kommit till bankernas oligopol.

Efter många års arbete har jag etablerat kontakter med bra och kunniga bankmän, men för nya företagare är det knappast den öppna famnen som väntar på bankkontoret. För att inte tala om när man behöver kapital för att växa och utveckla sin verksamhet. Företagslån kan man i princip glömma om man inte har många års historik och en omsättning på 10 miljoner eller mer. Om man inte är barndomskompis med bankdirektören krävs det massor av dokumentation – affärsplaner, budgetar, periodbokslut och inte minst att man är helkund hos banken med bankgiro, betalkort och pensionssparande. Gärna även privat och sedan en lång tid tillbaka.

Vi vet att de små företagen ofta blir tvingade att vända sig till familj och vänner för finansiering eller så riskerar man utebliven tillväxt. Samtidigt som bankerna är oerhört lönsamma och ränteläget är på historiska bottennivåer, så minskar utlåningen till småföretag. Härligt! Här finns det utrymme för en ny verksamhet, tänkte jag.

Vi på Qred vill hjälpa företag att växa. Vi vill att alla företag ska få det bemötande och respekt de förtjänar. Det borde inte vara svårare att få ett företagslån än att köpa en bok på nätet och om man har en smart digital lösning, så borde man ju kunna lämna besked på bara ett par minuter. Genom att skippa flotta kontor och dyra tjänstemän kan vi dessutom få ner kostnaderna.

Nu hoppas vi att kunna hjälpa många småföretagare och få bankerna att bli lite, lite ödmjukare.

Emil Sunvisson, VD och medgrundare

Håll dig uppdaterad som företagare!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tillgång till de senaste nyheterna, instruktioner och inspirerande innehåll för företagare!

Prenumerera idag

Footer

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil