Historien om Qred

Under 2015 ville mina medgrundare och jag förändra den uråldriga branschen att ge ut lån, och mer specifikt till småföretag. Historiskt sett har de minsta företagen varit eftersatta och förbisedda av den gamla skolans traditionella banker.

Vi talar av erfarenhet, vi har varit i samma situation som tusentals småföretag möter varje dag. 

Låt mig berätta en kort historia: Det var en gång i tiden en relativt ung och blivande entreprenör, låt oss kalla honom Emil, som ville starta eget. Det fanns mycket att lära, och mycket som var nytt, spännande och okänt. En av de första sakerna som Emil behövde göra var att gå till en bank för att öppna ett bankkonto till sitt företag. Efter ett 15 minuters möte där han i snygg kostym berättade för bankmannen om sina affärsplaner, fick entreprenören beskedet att banken inte tyckte att affärsidén verkade genomtänkt och att han tyvärr inte fick bli kund i banken. 

Tack och lov gav entreprenören inte upp och lyckades efter ett tag hitta en bank som skulle acceptera hans nygrundade verksamhet som kund. Tyvärr är detta inte en ovanlig situation. Att bli tagen på allvar, få tid, råd och rättvis finansiering är ovanligt bland småföretagare.

Därför beslutade vi 2015 att starta Qred, för att göra finansiering enklare och mer tillgänglig för småföretagare, vilket inte är annat än rättvist med tanke på att 4 av 5 nya jobb skapas av småföretagare och att Sveriges framtida välstånd är till stor del beroende av att vi skapar nya och blivande företag.

Qred har idag verksamhet på inte mindre än sex marknader, är ett av Sveriges snabbast växande fintechbolag och har uppmärksammats på Financial Times lista över Europas snabbast växande företag fyra år i rad. Dessutom är Qred den ledande aktören i Norden inom finansiering till småföretag och från och med oktober 2023 är vi också en av Europas nyaste banker.

Vi strävar nu efter att bli den främsta småföretagsbanken i Europa. Vi vill att alla småföretag ska få den behandling och respekt som de behöver och framför allt förtjänar. Genom att använda maskininlärning och AI kan vi göra en grundlig och rättvis kreditbedömning på några sekunder och med våra integrationer till andra plattformar kan vi betala ut ett lån inom några minuter.

Hittills har vi hjälpt till att skapa tillväxt för fler än 100 000 entreprenörer och bidragit till att skapa över 40 000 jobb genom åren. Vi har bestämt oss för att hjälpa miljontals hårt eftersatta entreprenörer i hela Europa och att göra de gamla, traditionella bankerna lite, lite mer ödmjuka .

Emil Sunvisson, vd och medgrundare