Omstartslån för företag

Snabbt, tryggt och enkelt

Ingen bindningstid

Ingen startavgift eller dolda kostnader

Få ett gratis erbjudande

Hur mycket vill du låna?

kr 0

Qred behandlar din personuppgifter i enlighet med GDPR och Qreds integritetspolicy.

Vänligen vänta, du skickas vidare!
Oj! Något blev fel, försök igen om en stund.

Lån för att starta om - Utan UC! 

Vi tar ingen UC på dig som privatperson, utan vi använder oss av Creditsafe. Då ser endast vi (Qred) och du den kreditupplysningen.

Ansökan tar endast 1 minut, du får besked inom 1 timme och pengarna utbetalas samma dag. Bra, va?

Hur får jag ett omstartslån till mitt företag? 

Enkelt! Du gör en gratis och ej bindande ansökan hos oss på Qred. Så här går det till: 

 1. Ansökan tar 1 minut
 2. Du får besked inom 1 timme
 3. Pengarna utbetalas samma dag

Lånet har dessutom...

 • Ingen bindningstid
 • Inga startavgifter
 • Inga dolda kostnader

Kort sammanfattning

Omstartslån från Qred är designade för att ge småföretagare det ekonomiska stödet de behöver för att hantera utmaningar eller för att ta tillvara på nya tillväxtmöjligheter. Lånen kan användas för att täcka oväntade kostnader som sjukdom eller förlust av kunder, eller för att investera i marknadsföring och varulager inför en högsäsong. Med en lånetid på sex månader, erbjuder dessa lån en flexibel lösning för företagare som ser ett kortsiktigt behov av kapital. Du kan låna från 10 000 kr upp till 5 miljoner kr.

Vad är ett omstartslån?

Att vara småföretagare är inte alltid en dans på rosor. Ibland kan man behöva en omstart. Som småföretagare kan man ibland behöva ett tillfälligt tillskott av pengar. Det kan vara många saker som gör att du är i behov av en liten omstart. Det måste inte heller betyda att det är något negativt att ta ett lån för en omstart. Ett omstartslån är även lämpat för dig som vill växa med investeringar i marknadsföring, varulager, material och verktyg.

Burkar med pengar som symboliserar omstartslån

Varför behöver jag ett omstartslån?

Det finns flera anledningar till att man kan vara i behov av ett omstartslån som företagare. Några anledningar kan vara:

 • Sjukdom eller skada
 • Semester
 • Tappat en kund
 • Anställd som slutat
 • Varulager som gått förlorat
 • Material, fordon eller verktyg som går sönder

När det händer kan det kännas mörkt. Ett berg som du inte ska behöva bestiga på egen hand. Därför finns Qreds Omstartslån. Vi har förståelse för att du som företagare behöver en liten knuff och hjälp på vägen i din omstart eller uppstart. Men det behöver inte bara vara för att något har gått sönder eller gått snett. Du kanske behöver pengar för marknadsföring eller täcka andra kostnader relaterade till en uppstart.

Omstart för tillväxt

Eftersom att lånetiden är från 1 månad upp till 36 månader så passar våra företagslån väldigt bra för dig som ser ett kortsiktigt behov och en möjlighet att öka dina intäkter under en snar framtid, för att senare betala tillbaka lånet. Du kanske har en högsäsong framför dörren och behöver pengar till varulager, marknadsföring eller annat. Då kan du snabbt, tryggt och enkelt låna pengar och betala tillbaka när du fått intäkter. Är du t ex en hantverkare så kanske du behöver vissa verktyg för att kunna ta dig an det där drömjobbet? Men eftersom att du får betalt först när jobbet är klart har du svårt att klara det ekonomiskt. Därför finns Qred för att ge dig den omstart och nystart du behöver.

Det kan t ex vara att lägga pengar på marknadsföring som Google Adwords, sociala medier, tidningsannonser, etc.

Omstartslån trots betalningsanmärkningar

Vi vill inte att en betalningsanmärkning ska stå i vägen för dina drömmar och din omstart. Därför kan vi erbjuda ett lån till ditt företag även om du skulle ha en anmärkning. Har du lån och krediter sedan tidigare kan vårt omstartslån lösa det för att du ska få ordning på din ekonomi och fortsätta att växa.

Qreds kreditbedömning

Vi är inte som banken. Hos Qred tittar vi på din affärsidé, kassaflöde och allmän betalningsförmåga snarare än ålder på bolaget, styrelsen, balans- och resultatrapporter. Vi vill att det ska gå bra för dig och ditt företag. Kan du öka din kreditvärdighet som privatperson och som företagare så underlättar det för oss i vår bedömning.

På Qred använder vi oss at Creditsafe för kreditupplysningar. Något annat som är populärt och för många är synonymt med kreditupplysning är UC. Det är en förkortning för UpplysningsCentralen som både ägs och används av de svenska storbankerna. Skulle någon ta en UC så skulle det synas i din kreditupplysning när du ska ta framtida lån eller på annat sätt behöver visa din kreditvärdighet. Att ha många kreditupplysningar i sin UC-rapport klingar ofta negativt och kan alltså försvåra livet för dig. Med Creditsafe så är det endast vi som tog upplysningen och du som är den vi ska bedöma som ser att vi har tagit en kreditupplysning. Bra, va?

Det här är Qred

 • Företagslån upp till 5 000 000 kr.
 • Fast månadsavgift
 • Ingen ränta, uppläggningsavgift eller dolda avgifter
 • Betala bara för de månader du använder lånet
 • Ingen bindningstid
 • Alltid personlig service

Om Qred

Vår historia

Qred Bank grundades år 2015 av entreprenörer för entreprenörer och är nu Sveriges snabbast växande fintechföretag, enligt Financial Times. Qred har levererat lönsam tillväxt från start och är marknadsledare i Norden med Sveriges nöjdaste kunder, enligt Trustpilot.

Med verksamhet i Sverige, Finland, Danmark, Nederländerna, Belgien, Norge, Tyskland och Brasilien har Qred gett ut hundratusentals lån till småföretag. Ett helt automatiserat och egenutvecklat system för kreditvärdering gör det möjligt för Qred att snabbt och konkurrenskraftigt förse företagsägare med det stöd de behöver för att växa.

Man som håller i ett stort Qred VISA företagskort

Personlig service på en gång.
Kontakta oss!

Låt oss hitta de rätta lösningarna för just ditt företag.
08:00 - 17:30 (mån-fre)

Hur kan du använda ett företagslån?

Ett företagslån kan hjälpa ditt företag oavsett om du vill investera i tillväxt eller komma ur en jobbig svacka.

Anställa mer personal

Investera i maskiner
och verktyg

När du behöver mer rörelsekapital

10 000 kr upp till 2 miljoner kr

Qreds företagslån är till för alla småföretag, oavsett om du har en enskild firma, aktiebolag eller handelsbolag. Våra lån kan tillgodose ditt företags behov små som stora, då lånebeloppen går från 10 000 kr ända upp till 2 miljoner kr!

Hur fungerar det?

Ansök på 1 minut

Fyll snabbt och enkelt i en ansökan för att få ett kostnadsfritt och icke bindande låneförslag till ditt företag.

1
2

Få svar inom en timme

Efter att du ansökt hör vi av oss inom en timme. Du får då se ditt företags specifika låneerbjudande och vad månadsavgiften blir.

3

Signera med BankID

Väljer du att acceptera erbjudandet, signerar du enkelt med BankID och får pengarna på kontot redan samma dag!

4

Ingen bindningstid

Om du inte behöver lånet längre kan du när som helst betala tillbaka hela beloppet utan extra kostnader.

Ansök här

Schyssta priser

Med ett företagslån från Qred är den enda kostnaden för lånet en fast månadsavgift. Månadsavgiften bestäms individuellt baserat på lånets storlek och ditt företags kreditvärdighet. För att se vad just din månadsavgift blir, fyll i en icke-bindande låneansökan här

Fast pris
Inga dolda avgifter
Ej bindande

Fler av våra tjänster

Är du inte helt säker på att ett företagslån är rätt för ditt företag? Kolla in våra andra tjänster och produkter.

Företagslån och lån till småföretag behöver inte vara svårt

Att få ett lån till sitt företag, oavsett hur gammalt eller stort det är, ska inte behöva vara särskilt svårt.

Amorteringsfria månader

Vi förstår att det kan hända saker i ett företags livscykel. Därför kan vi ofta erbjuda amorteringsfrihet under en begränsad tidsperiod. Så länge man betalar den fasta månadsavgiften varje månad, så kan du alltså, i vissa fall, få pausa din avbetalning till oss.

Företagslån med betalningsanmärkningar

Misstag kan hända. Man kan råka vara sen med en räkning eller missa något under ledighet eller tuffa perioder i livet. Det ska inte vara ett hinder för att kunna blicka framåt och skapa tillväxt i sitt företag.

Även om du eller ditt företag råkar har en betalningsanmärkning, så kan Qred hjälpa dig med ett lån. Det beror helt på vad det är för typ av anmärkning, när den kom, varför och hur situationen ser ut i övrigt i ditt företag.

Viktigt att tänka på när du ska ansöka:

Det finns en rad saker som kan vara bra att tänka på när man ska göra en ansökan om ett lån till företaget.

 • Är det rätt tid för mitt företag att göra en investering?
 • Vågar jag ta det här steget i mitt företags tillväxtresa?
 • Kommer jag att kunna betala tillbaka lånet i tid?

Det finns många frågor och minst lika många svar. Det är bara nyttigt och ett sundhetstecken att ställa många frågor och analysera läget i företagets och din ekonomi.

Du som företagare vet redan att det finns många saker som kostar pengar, som t ex att betala skatter och avgifter, marknadsföringskostnader, leverantörsfakturor och annat som behövs för att hålla dig flytande.

En sak som man ofta glömmer bort är att det finns otroligt många möjligheter och bra lägen för tillväxt.

Var tydlig med vad du ska använda lånet till. Behöver du t ex köpa en maskin för 100 000 kr och ansöker om samma summa, så kanske vi frågar om du har något sedan innan att investera. Har du då 30 000 kr att avvara kan vi ge ett förslag på 70 000 kr som du matchar med dina 30 000 kr.

Företaget kanske skulle må bra av att investera lite extra i varulagret inför högsäsongen, vrida upp marknadsföringen lite eller bygga den där uteserveringen som du alltid har drömt om för att locka gäster under sommaren?

Qred tror på transparens, innovation och passion. Om du är öppen med hur företagets status är och vad du ska använda lånet till, så kan vi lättare avgöra vilket lånebelopp och löptid du bör ha. Om du tydligt visar hur innovativt ditt företag är, så kan även vi göra det. Och om du visar hur passionerad du är över ditt företag, så smittar det av sig på oss också.

Tänk på det här när du ska låna till företag

 1. Vad behöver jag lånet till?

  På så sätt kan du få ned kostnaden och göra det enklare för dig själv att betala tillbaka ditt företagslån. Läs mer om att låna ansvarsfullt. 
 2. Hur ser det ut om några månader eller något år?

  Beroende på vilken återbetalningstid du har valt, så bör du ha en plan för hur du ska kunna betala tillbaka lånet till ditt företag. Har du tagit ett företagslån på sex månader ska du också kunna betala tillbaka hela beloppet till dess. Att vara sen med sina inbetalningar drabbar i slutändan bara dig själv i form av eventuella onödiga påminnelseavgifter och, i värsta fall, inkassokrav.

  Var försiktig och investera inte i projekt eller saker med hög risk. Vill du se din egen UC-score eller företagets kreditupplysning? Med hjälp av kreditupplysningsföretag som UC eller Creditsafe kan du ta reda på din kreditvärdighet innan du ansöker om ett lån.
 3. Kan du spara ihop till en del eller hela beloppet?

  Ibland är det tråkiga svaret att spara. Försök att lägga undan en del varje månad för en regnig dag eller för en dag när den där chansen du inte kan tacka nej till dyker upp.

Var inte som en struts! Kommunicera!

Om du skulle få problem med att betala avgiften just den här månaden - hör av dig!

Det är mycket lättare att kunna ändra en återbetalningsplan om vi har den informationen. Så stoppa inte huvudet i sanden utan hör av dig om du har svårt att hålla dig till betalningsplanen. Då kan vi alltid justera betalningsplanen lite.

Det går snabbt!

Varför är våra lån snabba? För det första så går det snabbt att ansöka. Det enda du behöver fylla i är önskat lånebelopp, e-mail, mobilnummer och företagets organisationsnummer.

Det tar ca 1 minut att ansöka. För det andra så är vi snabba med att ge dig ett besked. Ansöker du under våra öppettider så får du besked inom 1 timme.  Ser allt bra ut så godkänner du offerten med ditt BankID. Då betalar vi ut dina pengar samma dag.

Det är enkelt!

Enkelheten går verkligen hand i hand med snabbheten. Hos oss behöver du inte bifoga balans- och resultatrapporter, affärsplaner och årsredovisning.

Det är tryggt!

Hos oss kan du känna dig säker. Du loggar in, signerar och godkänner via BankID. Vi tar hand om dina uppgifter och använder samma säkerhetslösningar som världens ledande banker. All kommunikation mellan Qred och din webbläsare är krypterad med 256-bitars SSL-verifierat från Geotrust, en världsledare inom säkerhet på nätet.

Du kan känna dig trygg när du använder Qred och ser den gröna adressraden – precis som hos din bank. Vi värnar dessutom om din integritet och sparar endast de uppgifter som är nödvändigt enligt lagen eller för att kunna ge bättre lån till ditt företag. Vi sparar aldrig några lösenord och du kan när som helst kontakta oss för att få veta mer.

Vad kan jag använda ett lån till?

Det finns lika många anledningar till att man kan behöva ett företagslån som det finns företagare i Sverige – väldigt många! Man kan tro att de flesta tar ett lån för att rädda sin verksamhet när man står på ruinens brant. Det kunde inte vara mer fel.

De flesta företagen som tar lån till sitt företag hos oss gör det för att skapa tillväxt i sina verksamheter. Man kan såklart göra det på olika sätt men här listar vi några av de vanligaste användningsområdena:

 • Köpa in varulager inför högsäsong
 • Köpa verktyg eller material
 • Hyra eller köp av lokal eller fordon
 • Renovering
 • Betala fakturor
 • Utbildning och fortbildning
 • Marknadsföra sig online eller offline
 • Anställa för att växa
 • Bygga om sin hemsida
 • Likviditet för att klara av perioder med låga intäkter
 • Kassaflöde
 • Utveckling

4 av 5 jobb skapas av småföretagare

Du som småföretagare är kanske inte den som får all uppmärksamhet på ekonominyheterna varje kväll. Där får vi höra om Volvo, IKEA, H&M och andra stora svenska företag. Men faktum är att det är ni småföretagare som bidrar mest till välfärden och samhällets utveckling.

4 av 5 arbetstillfällen skapas av småföretagare och den stora majoriteten av svenska företag har inte mer än 20 anställda. Dessutom så bidrar ni med sociala avgifter, arbetsgivaravgifter, moms och andra skatter till samhället för att Sverige ska kunna fortsätta växa och vara ett framgångsland och ligga i framkant.

När bör jag inte ta ett lån till företaget?

Kanske står du i begrepp att testa en oprövad produkt, tjänst eller marknad? Vi är själva småföretagare och har många medarbetare som är eller har varit entreprenörer och bedömer din affärsidé. Under telefonsamtalet med oss ställer vi några frågor om varför du behöver ett tillfälligt tillskott av kapital, osv. Hur troligt är det, framför allt om du är nystartad, att din verksamhet börjar generera intäkter inom några månader? Då har vi lättare att bedöma om en person som har arbetat som anställd snickare i flera år, nu har startat eget kan börja generera intäkter i snabb takt. Oftast så har den personen redan ett kontaktnät och just hantverkare är en etablerad och säker bransch.

Bokför företagslån

Vi får ibland frågor om hur man bokför ett lån från Qred. Våra lån är kortfristiga (d v s <12 månader) och ska bokas på ett 28-konto, t ex 2840.

Den fasta månadsavgiften bokas alltså på ett 84-konto, t ex 8420. Ett företagslån från Qred bokförs på samma sätt som ett kortfristigt banklån. Är du osäker så bör du kontakta en redovisningsekonom eller revisor. Läs mer om vilka partners som kan hjälpa dig med bokföring.

Vi får många frågor om hur man bokför företagskredit. Många småföretagare hanterar själva sin bokföring och undrar hur bokföring av företagslån ska göras. Det är enkelt att bokföra om du t.ex. använder ett bokföringssystem från Fortnox, Visma, Speedleger eller SPCS, och nedan kommer ett exempel.

Bokför företagslån från Qred

De flesta av våra lån är kortfristiga (de under 12 månader) och ska bokas på ett 28-konto, t.ex. 2840. De som är över 12 månader, anses däremot inte längre vara kortfristiga. De ska bokföras på konto 2390 (Övriga långfristiga skulder). När du får in lånet på ditt företags bankkonto kan du bokföra detta enligt följande exempel:

Debet Kredit 1930 Affärskonto 120.000 kr 2840 Övriga kortfristiga skulder 120.000 kr

En amortering minskar skuldkontot, månadsavgiften samt eventuell dröjsmålsränta och förseningsavgifter bokas som räntekostnad, exempelvis enligt följande:

Debet Kredit 1930 Affärskonto 24.000 kr 2840 Övriga kortfristiga skulder 20.000 kr 8420 Räntekostnader för kortfristiga skulder4.000 kr
Månadsavgiften bokas som en räntekostnad på ett 84-konto, t.ex. 8420.

Företagslånet / företagskrediten bokförs på samma sätt oavsett om du använder företagslånet till löner, lager, investeringar eller något annat.

Om du är osäker bör du kontakta en redovisningsekonom eller din revisor.

Qred är positiva

Vi älskar småföretagare och den effekt som ni har på vårt samhälle. 4 av 5 jobb skapas av småföretag och det är just de företagen som får samhället att gå runt. Vi är själva entreprenörer och förstår vilka utmaningar ni har och att det ibland kan behövas ett tillfälligt tillskott av likviditet för att klara av låg- eller högsäsonger, investera i utrustning, varulager, personal, marknadsföring eller för att betala skatter och avgifter.

Bra att tänka på

1 . Skriv ner varför du behöver låna pengar till företaget

Anledningarna att ta ett lån till företag skiljer sig mycket åt. Vi kan ändå dela upp anledningarna i bra och dåliga.

Bra anledningar är att täcka ett tillfälligt behov. Det kan röra sig om att investera pengar i maskiner, anställning, utbildning, renovering, marknadsföring eller lager. Det är helt enkelt investeringar som ska generera en avkastning som gör att ditt företag kan återbetala lånet.

Dåliga anledningar är t.ex. att täcka upp en svag lönsamhet eller förlust, utan att du har en konkret plan på hur förlusten snabbt ska kunna vändas. En dålig anledning är också att betala andra lån. Risken är att du hamnar i en negativ lånespiral. Låna aldrig mer än du behöver.

2. Undersök olika alternativ

Banklån till företag är det alternativ som de flesta företagare tänker på i 1a hand. Problemet är att de traditionelle bankerna vill ta väldigt liten risk och att de har gamla system och rutiner som är väldigt kostsamma. Det gör att små företagslån sällan är en lönsam affär för banken, som hellre lånar ut flera hundra miljoner eller miljarder till storföretag. Att låna pengar till företag från banken är tyvärr svårare än någonsin.

Factoring och fakturabelåning kan vara ett alternativ om du har mycket fakturor och där betalaren har god kreditvärdighet. Är du ett litet företag som fakturerar andra små företag eller privatpersoner är det svårare och dyrare att använda factoring.

Eget kapital är ett bra alternativ om du behöver pengar på längre sikt och du inte har kommit igång med företaget och kan visa stabila kassaflöden. Tänk på att den som investerar kan få göra avdrag på skatten. Nackdelen är att du säljer en del av ditt företag, och därmed en del av din frihet och framtida vinst.

Lån till företag online är ett smidigt och enkelt alternativ, om ditt företag behöver låna pengar och beloppet inte är så stort. Ofta är det väldigt enkelt att ansöka om lånet och du får snabbt besked. Qred lovar t.ex. besked inom en timme och utbetalning samma dag.

3. Ränta på lån till företag

Kostnaden skiljer väldigt mycket, beroende på vem du vänder dig till. Räntan är viktig, men fallgroparna är många. Förutom räntan, så finns det massa kostnader som de olika långivarna lägger på. Här är saker du ska se upp med.

Ränta på företagslån uttrycks normalt som procent av utestående lån. Räntan på lån till småföretag varierar mycket, men är ofta 10%-20% per år.

Uppläggningsavgift är en avgift som de flesta långivare tar för att lägga upp ett nytt lån. Den kan vara upp till 5% av lånebeloppet.

Aviseringsavgift är en avgift för att skicka fakturan. Kan variera mellan 30-60 kr per månad.

Avgift för förtidsinlösen är en avgift som du ibland tvingas betala om ditt företag vill betala tillbaka lånet snabbare än avtalat. Det kan handla om mycket stora kostnader.

Ansökningsavgift är en avgift som oseriösa aktörer tar ut bara för att ansöka om företagslån.

Månadsavgift är en avgift som Qred tar ut varje månad. Qred har bara en fast månadsavgift och ingen ränta, ingen uppläggningsavgift, ingen avgift för förtidsinlösen ingen ansökningsavgift och inga andra dolda avgifter.

4. Gör en plan för återbetalning

När du väl har undersökt alternativen är det dags att fundera på nästa steg – hur lånet ska återbetalas. Gör en enkel beräkning. Det finns massa mallar på nätet, men de brukar tyvärr vara svåra att förstå. Det behöver inte vara avancerat, men det är viktigt att du tänker igenom företagets framtida situation. Se till så att du har lite marginal i kalkylerna och fundera på olika alternativ. Vad händer om du t.ex. tappar en kund eller om ett projekt blir försenat?

Ju bättre förberedd du är, desto större sannolikhet är att ditt företag kommer att bli beviljat ett företagslån och att företaget lyckas i framtiden!

Hur höjer du ditt befintliga företagslån hos Qred? 

Det är enkelt! Det är bara att ringa, maila e(visat på bilden nedan) och fyll i önskat lånebelopp samt  så försöker vi hitta en så bra lösning som möjligt.

Att ansöka om utökat lånebelopp är kostnadsfritt, inte bindande och du får besked samma dag. Du får svar via mail och SMS och det ser ut precis som första gången du tog ett lån från oss!

Måste man vänta tills hela lånet är återbetalt för att ansöka om att utöka lånet?

Nej, du måste inte vänta tills hela lånet är återbetalt. Ansöker du om utökning när du redan har ett lån gör vi en individuell bedömning på dig och ser om det finns möjlighet att öka, samt hur mycket du kan öka. Vi brukar vilja se några månaders bra återbetalning för att kunna se över en höjning av lånet.

Vad kan jag som kund göra för att få ett utökat låneutrymme?

Vi vill bygga bra relationer med våra kunder som grundas i tillit och för att komma till ett högre belopp finns det två saker du kan göra. Betalar du tillbaka i tid ökar du chansen att få möjlighet att utöka, samt om du lägger till en person på lånet.

Får jag två lån att hålla reda på om jag får ett utökat lån?

Nej, det belopp som finns kvar att amortera på ditt nuvarande lån och det utbetalda beloppet på det nya lånet läggs ihop i samma lån. Du får en faktura och det blir lätt att hålla reda på! Skulle du däremot ha ett till företag, så kan du ta ett lån även för det bolaget.

Kan jag ändra återbetalningstid?

Vi gör vad vi kan för att alltid anpassa oss efter kundens behov och vi gör en individuell bedömning för varje ansökan. Hör av dig och berätta vad du vill ha för upplägg så undersöker vi saken för att göra det så bra som möjligt!

Rätt typ av finansiering för ditt företag

Företagslån är en typ av företagsfinansiering som kan hjälpa dig att utveckla ditt företag. Banker och andra långivare tar hänsyn till flera faktorer när de avgör om du är berättigad till ett lån och hur mycket de kommer att låna ut till ditt företag. Du måste ha en stark historik av god betalningsmoral för att få finansiering från banken. Långivaren vill veta varför du behöver pengarna, vad de ska användas till, hur mycket kapital som behövs och hur lång tid det kommer att ta för dem att få tillbaka sina pengar.

Företagslån är finansiella verktyg som kan hjälpa småföretag att växa

Ett företagslån är en typ av finansiering som kan hjälpa små företag att växa. Lån till företag används för att utveckla ett företag, köpa utrustning eller göra kapitalförbättringar. De kan användas för att utöka verksamheten eller för att köpa inventarier (till exempel). Företag använder dessa lån av många olika skäl, men de vänder sig ofta till dem när de behöver pengar snabbt och inte har tillräckligt med kontanter på hand - eller när de behöver tillgång till kapital som annars inte skulle vara tillgängligt på den lokala marknaden.

Lånekraven varierar beroende på långivare, men omfattar kreditprövning, affärsplan och säkerhet

Lånekraven varierar beroende på långivaren, men omfattar kreditprövning, affärsplan och säkerhet.

En affärsplan är ett skriftligt dokument som beskriver ditt företag och dess mål. Den bör innehålla följande:

 • En beskrivning av din produkt eller tjänst.
 • Din målmarknad och potentiella kunder.
 • Företagets lokalisering (i förekommande fall).
 • Dina ekonomiska prognoser för fem år framåt i tiden.

Vissa långivare kräver att en företagare uppfyller vissa kriterier innan ett lån godkänns

Vissa långivare kräver att företagaren uppfyller vissa kriterier innan lånet godkänns. Du kan till exempel behöva ha varit verksam under en viss tid och ha tillräckligt med pengar på banken. De kanske också vill veta om du har några personliga garantier från vänner eller familjemedlemmar som kommer att vara ansvariga för att betala tillbaka lånet om du misslyckas som företagare.

Du kan också behöva visa att du har tillräcklig likviditet i ditt företag och att lånet är en bra investering

Du kan också behöva visa att du har tillräcklig likviditet i ditt företag och att lånet är en bra investering.

Likviditet avser hur snabbt ett företag kan omvandla sina tillgångar till kontanter, så det är viktigt för långivarna att se att du kan betala tillbaka ditt lån utan problem. Likviditeten mäts ofta genom att jämföra omsättningstillgångar (t.ex. fordringar) med kortfristiga skulder (t.ex. skulder). Om ditt företag har ett positivt rörelsekapital tyder det på god likviditet eftersom det innebär att det finns mer pengar tillgängliga än vad som krävs för att täcka kortsiktiga utgifter.

För att visa detta kommer många företag att använda icke-kontanta säkerheter som utrustning eller fastigheter som säkerhet för sina lån; vissa långivare kommer dock att kräva ytterligare dokumentation om de är osäkra på värdet av dessa föremål som används som säkerhet innan de ger ett erbjudande på ens ansökan om företagslån - vilket kan vara anledningen till att många föredrar att ansöka online istället! En annan sak som är värd att nämna här är att de som funderar på att få ett SBA-lån bör se till att deras kreditvärdighet uppfyller vissa parametrar som fastställs av varje långivare innan de ansöker, eftersom detta påverkar om man blir godkänd för finansiering genom dem eller inte."

Innan du ansöker om ett företagslån bör du göra lite research om långivaren, inklusive de kriterier de använder för att bedöma låntagarnas ansökningar

Innan du ansöker om ett företagslån bör du göra lite research, inklusive vilka kriterier som används för att bedöma låntagarnas ansökningar. Långivare har olika krav och standarder, så det är viktigt att hitta en som passar dina behov. Se till att du förstår deras krav innan du skickar in en ansökan. Det är därför vi på Qred har velat göra det så enkelt som möjligt, genom att vara helt transparenta om varför du eventuellt skulle bli nekad ett lån just nu eller inte få det belopp eller avgift som du ville ha.

Företagslån är en typ av företagsfinansiering som kan hjälpa dig att få ditt företag att växa

Om du är företagare har du förmodligen hört talas om begreppet "företagslån". Men vad är det egentligen? Och hur skiljer det sig från andra typer av finansiering? Låt oss ta en titt på några viktiga fakta om denna typ av lån:

 • Företagslån skiljer sig från privatlån genom att de endast är avsedda att användas för affärssyften. Det betyder att om du vill köpa något till dig själv eller ditt hem, till exempel möbler eller vitvaror, kommer ett företagslån inte att hjälpa dig med dessa inköp. Men - och detta är mycket viktigt - det finns sätt att kringgå denna regel! Du kan använda en annan typ av finansiering men sedan betala dessa räkningar med pengar från ditt nya företagskonto (vilket tekniskt sett fortfarande är lagligt).
 • Företagare kan använda dessa medel till allt som har direkt koppling till företaget, t.ex. reklamkampanjer eller uppgradering av kontorsutrustning.

Banker och andra långivare tar hänsyn till flera faktorer när de avgör om du är berättigad till ett lån och vilket belopp de kommer att låna ut till ditt företag

Långivaren tar hänsyn till flera faktorer när han eller hon avgör om du är berättigad till ett lån och hur mycket de kommer att låna ut till ditt företag. De kommer att titta på din kreditvärdighet, säkerhet, likviditet, affärsplan och betalningshistorik. Om du inte har tillräckligt med personliga tillgångar eller säkerheter för att säkra lånet kan de be om en personlig garanti från någon annan som har dessa saker. Dessutom kan vissa långivare kräva en säkerhet om det skulle gå fel i ditt företag (t.ex. betalningsinställelse).

Du måste ha en stark historik av god betalningsförmåga för att få  finansiering från banken

För att få finansiering från banken måste du ha en god betalningsmoral. En god betalningsvilja och historik är en stark indikator på kreditvärdighet, vilket är en viktig faktor för att avgöra om din ansökan om finansiering godkänns eller avslås.

En god kredithistorik är också en indikation på finansiell stabilitet, framtida lönsamhet och förmåga att betala tillbaka skulder.

Vad är syftet med lånet?

Kommer det att användas för att köpa inventarier eller investera i tillväxt? Hur lång tid kommer det att ta för dig att betala av lånet? Hur mycket pengar kommer att återbetalas varje månad? Hur mycket pengar kommer att återbetalas varje år? Finns det någon personlig garanti i samband med ansökan om företagslån? Det finns många frågor, så försök att förbereda dig på de flesta som kan komma under ett samtal, möte eller i mailkonversationer. Ju bättre förberedd du är och kan svara på frågor, desto bättre!

Syftet med företagslånet är att hjälpa dig att utveckla ditt företag och utvidga din verksamhet. Du kan behöva pengar för utrustning eller ytterligare inventarier, som kan användas som säkerhet för ett företagslån. När du ansöker om ett företagslån är det viktigt att veta hur mycket kapital som behövs för att utveckla ditt företag och se till att det inte finns några personliga garantier för att bli godkänd av långivaren innan du skriver under papper med honom/henne.

Förklara lånesyftet med hjälp av tre frågor:

Du bör vara beredd att svara på följande frågor:

 • Varför behöver du pengarna?
 • Vad ska de användas till?
 • Hur mycket kapital behövs och över hur lång tid?

När du ska ta ett företagslån kanske du jämför två eller flera långivare och erbjudanden från samma långivare. Du fokuserar kanske i första hand på att i överhuvudtaget få lånet och i andra hand att få det till en så låg kostnad som möjligt. Rimligt och sunt.

Men vilka erbjudanden får du? Har du möjlighet att lägga upp lånet på några månader upp till något år? Löptid är något som drastiskt kan påverka din totala kostnad för lånet.

Låt säga att du tar ett företagslån på 120 000 kr över 12 månader. Du ska amortera 10 000 kr i månaden och för enkelhetens skull ponerar vi att din månadskostnad är 1 000 kr. Det totala kostnaden, om du har lånet i 12 månader, är alltså 132 000 kr.

Men efter 4 månader kommer du till insikt att du kan betala tillbaka hela lånet och kontaktar långivaren för att göra just det, betala tillbaka hela lånet. Då har du teoretiskt sett 8 000 kr kvar i månadsavgifter - om du har en bindningstid för lånet!

Kan du lösa företagslånet i förtid utan extra kostnad, så skulle det endast kosta dig 4 000 kr att låna 120 000 kr i 4 månader. Hade din bank eller långivare haft en fast bindningstid hade du säkert kunnat betala tillbaka själva lånet, men ändå behöva betala de resterande månadsavgifterna. Antingen i en klumpsumma för att skriva av lånet eller att fortsätta betala avgiften månad efter månad.

Därför bör det finnas med i din jämförelse och research att få möjligheten att lösa lånet i förtid utan kostnad. Då kan du själv styra återbetalningen och har du jobbat hårt under t ex en högsäsong bli belönad för mödan genom att bli skuldfri och slippa betala fler onödiga avgifter.

Halva löptiden eller andra villkor

En del långivare har en bindningstid på t ex 4 månader, innan man får betala tillbaka lånet och slippa ytterligare räntor och avgifter. Andra har att halva den uppsatta löptiden ska ha löpt ut, innan man får lov att betala tillbaka lånet. Har du därför tagit höjd, lagt upp ett avtal med en långivare på 12 månader och kan betala tillbaka efter 4 månader, så kan du tidigast betala tillbaka lånet efter 6 månader. Det betyder att du har lånet i två månader längre än vad du egentligen behöver.

Visuella exempel

Tabell som förklarar amortering och avgift för 12 månader

Amortering: 120 000 kr
Månadsavgifter: 12 000 kr

Tabell som förklarar amortering och avgift 4 månader

Amortering: 120 000 kr
Månadsavgifter: 4 000 kr

Qreds villkor

På Qred förstår vi hur svårt det kan vara att vara småföretagare. Därför vill vi göra det så enkelt vi bara kan för en företagare att ta ett företagslån online.

Varför Qred?
 • Ingen bindningstid
  Betala tillbaka lånet i förtid utan extra kostnad.
 • Ingen startavgift
  Inga uppläggningsavgifter eller liknande.
 • Inga dolda kostnader
  Inga räntor eller överraskande kostnader och avgifter. Du vet precis hur mycket lånet kostar med hjälp av vår fasta månadsavgift.
Hur funkar det?
 1. Ansökan tar 1 minut, är gratis och ej bindande.
 2. Du får besked inom 1 timme. Offerten är kostnadsfri och gäller i 7 dagar.
 3. Pengarna utbetalas samma dag som du signerat kreditavtalet.

Så fungerar Qred Score - vårt modell för kreditbetyg

Qred Score är ett kreditbetyg som vi ger ett företag baserat på en mängd olika parametrar. Det är en samlad bedömning som, tillsammans med en algoritm, våra kundrådgivare använder sig av när de ska avgöra vilket lånebelopp vi kan erbjuda ditt företag. Det är även det betyg som avgör din månadsavgift.

Vad vill vi veta?

Vi samlar in data från hundratals källor. Det gör vi för att avgöra ditt företags kreditvärdighet och återbetalningsförmåga. En högre Qred Score innebär lägre avgift och möjlighet att låna större belopp. Du kan själv höja ditt företags Qred Score genom att bli kund hos oss och sköta dina betalningar. En del av det vi tittar på är:

 • Omsättning
 • Omdömen av ditt företag
 • Hur länge företaget har funnits
 • Betalningsanmärkningar
 • Andra lån och skulder
 • Anställda
 • Vad du ska använda lånet till

Vår fasta månadsavgift

Den månadsavgift du får presenterad är fast vilket betyder att den inte kommer att förändras under låneperioden. Vi har alltså inga räntor, uppläggningsavgifter eller andra dolda kostnader för våra företagslån. Du vet alltid vad det kommer att kosta dig varje månad och du kan när som helst betala tillbaka lånet utan kostnad. Du betalar med andra ord endast för den tiden som du använder pengarna.

Exempel 1*:
Du tar ett lån på 60 000 kr, över 6 månader och till en kostnad av 1 200 kr/månad. Då amorterar du i vanliga fall 10 000 kr varje månad och betalar 1 200 kr i avgift. Skulle du däremot betala tillbaka t ex 20 000 kr varje månad har du amorterat hela beloppet efter tre månader. Då betalar du endast för 3 månadsavgifter.

Exempel amortering och månadsavgift

Exempel 2*:
Du tar ett lån på samma belopp, 60 000 kr. Du får samma månadsavgift på 1 200 kr. Men till skillnad från tidigare exempel där du amorterade tillbaka lånet i snabbare takt än 6 månader betalar du nu avgift för samtliga månader. Du amorterar alltså 10 000 kr/månaden och betalar månadsavgiften på 1 200 kr till dess att 6 månader har gått och du är klar med lånet.

Exempel amortering och avgift 6 månader

* Observera att detta endast är räkneexempel och att, som vi tidigare förklarat, varje företag får sin egen bedömning och prissättning.

Kreditvärdighet

Tack vare våra digitala processer och avsaknad av fysiska bankkontor så kan vi erbjuda lån till fler småföretagare än vad bankerna kan. Har du lägre omsättning, är nystartad eller har betalningsanmärkning kan vi ändå hjälpa dig. Tack vare vår Qred Score gör vi alltid en individuell bedömning och du får besked inom 1 timme efter att ha skickat in ansökan.

Företagslån online

Ett lån från Qred är snabbt, tryggt och enkelt!

Det är inget krångel med balans- eller resultatrapporter, bokföring och andra processer. Är du t ex en restaurangägare med en trasig ugn så kan du inte vänta i veckor på att få ett lån godkänt och utbetalt.

Då är snabbheten viktig för dig och din verksamhet. För du snabbt kan lösa problemet och fortsätta att tjäna pengar.

I och med att du signerar med BankID och att allting på vår sajt är krypterat med säker anslutning, kan du vara trygg i att dina uppgifter hanteras på ett säkert sätt.

Det tar sedan endast 1 minut att ansöka och du behöver inte komplettera med ytterligare information och dokument - om du inte vill.

Vi ringer upp dig för ett samtal om din verksamhet och det lån som du har ansökt för. Du behöver alltså inte jaga oss - vi ringer dig!

Efter att vi har pratat med dig och godkänt ett lån, så får du en offert som du sedan signerar med BankID. Är du en återkommande kund kan det hända att du får ett godkänt lån utan att behöva prata med oss. Det är tack vare våra algoritmer och system.

Offerten är giltig i 7 dagar och du kan när som helst signera offerten och få pengarna utbetalda - samma dag!

Bra, va? 

Se mer
Transparenta villkor
Utbetalning samma dag
Ingen bindningstid