Vad är affiliate marketing?

Affiliate marketing är ett ben i onlinemarknadsföringen som har existerat väldigt länge. Faktum är att man kan hitta tidiga exempel på affiliatemarknadsföring redan för 15-20 år sedan. Denna typ av marknadsföring är resultatbaserad, flexibel och kräver varken ett produktlager eller betallösningar (även om det finns exempel på sådana lösningar). Även om annonsering, sociala medier, Google Ads och andra betalda marknadsaktiviteter har kommit, gått, utvecklats och evolverat, kommer troligtvis affiliate marketing att bestå.

Så funkar affiliate marketing

Säg att du är ägare av en hemsida eller en blogg, då har du möjligheten att förmedla produkter och tjänster åt andra företag. Du tjänar pengar genom olika lösningar, som t ex:

  • CPC/PPC - Cost Per Click/Pay Per Click. Du får betalt för varje klick på länken/annonsen.
  • CPA - Cost Per Acquisition. Du får betalt för varje konvertering/köp/händelse som har kommit genom länken/annonsen.
  • CPO - Cost Per Order. Du får betalt för varje order/köp/beställning.
  • CPV - Cost Per View. Du får betalt för varje visning av annonsen.

Tips! Krångligt med alla förkortningar och begrepp? Läs vår ordlista för marknadsföring!

Ägaren av en hemsida kallas ofta för publisher eller publicist. Det betyder att det är den som har annonserna och länkarna till de annonsörer som man har valt att samarbeta med. Som publicist får du betalt i form av en provision som oftast är en förutbestämd procentandel av det totala ordervärdet eller en bestämd summa pengar för varje klick eller visning. Det beror helt enkelt på hur ni har valt att sätta upp er lösning i affiliatenätverket.

Vad är ett affiliatenätverk?

Ett affiliatenätverk kan hjälpa publishers och annonsörer att matcha varandra. Lite som en dejtingsajt, kan man säga. Är du en e-handlare som säljer skor kan du gå med i ett affiliatenätverk och få fram listor på relevanta bloggar, hemsidor, etc. Sedan sköter affiliatenätverket det som har att göra med avtal, utbetalningar och annat.

Teknisk fakta kring affiliate marketing

Det är enkelt att komma igång med affiliatemarknadsföring och det krävs inte allt för stora tekniska förkunskaper. Varje publicist får en unik annonskod i HTML-format som man klistrar in på bloggen eller sajten. När en besökare sedan klickar på annonsen, sparas en cookie-fil på deras dator. Den här cookien, eller spårningsfilen på svenska, sparas under en bestämd tid. Tidsperioden är ofta bara några veckor upp till någon månad. Ponera t ex att du har en annons som visar ett par skor eller en semesterresa på din sajt. Då kan det ta några veckor av retargeting innan personen i fråga bestämmer sig för att köpa den här produkten. Det är först då du får dina pengar utbetalda, vilket betyder att du kan få dina pengar långt efter det första klicket på annonsen eller länken.

Har kunden besökt och klickat på många hemsidor och annonser, så är det den sista annonsen som får försäljningen tillräknad sig. Det kallas för en last-click-attribution-modell. Skulle det tillämpas Pay Per Click får du istället betalt direkt.

Exempel på affiliatenätverk

Nedan följer en lista på några av de mest populära nätverken i Sverige:

Adtraction
Kanske den mest populära tjänsten just nu. Nätverket är enkelt att använda för både publicister och annonsörer. Adtraction är dessutom nordens största affiliatenätverk just nu. Du kan se ett exempel på hur det ser ut för Qred på Adtractions plattform.

Adservice
Ett brett nätverk med annonsörer som återfinns inom flera segment. Adservice har olika plugins för WordPress och är därför populärt bland bloggare. De marknadsför sig själva som det ledande nätverket i Norden.

Tradedoubler
Det här nätverket är ett svenskt affiliatenätverk som grundades redan år 1999. Företaget är noterat på Stockholmsbörsen och har väldigt god renommé. Tradedoubler har tidigare setts som det bästa nätverket tack vare sitt breda utbud av företag som vill annonsera, att det är användarvänligt och att det finns många olika format att välja mellan. På senare år har företaget halkat efter och blivit omkörda av många andra konkurrenter.

Double.net
Har ungefär 100 olika affiliateprogram under sin flagg. Saknar en del av de större varumärkena.

Bubblare:

Adrecord
ADsettings.com
Awin
Shoutly
Webgains

Experten tycker till!

Något som är värt att tänka på om du som publicist har en CPA-modell, är att om en annonsör erbjuder en större provisionsandel per konvertering än resten av aktörerna, betyder det nödvändigtvis inte att du kommer tjäna mest pengar genom denna annonsör. Oftast är det ett tecken på att annonsörens hemsida har en dålig konverteringsfrekvens på den trafik som kommer in och du som publicist kommer troligtvis inte få genom många konverteringar på den trafik du skickar vidare. Försök därför ta reda på så mycket du kan om företaget, så som konverteringsfrekvens, kundbetyg, återkommande kunder, kundmottagande, m.m.

Väljer du en annonsör som tar bättre hand om den trafik du skickar vidare, men betalar en mer marknadsmässig provisionsandel, kan det vara mer värt för dig som publicist i slutändan.

Lycka till med företagandet!
/Teamet på Qred

Dela inlägget